20 May 2013

Hospital Bag Checklist

Dalam xde2 mood ni, leh gak layan blog lagi... Uhuuu.... Sekarang my Kiddo dah mengjangkau 4 bulan 1 minggu... Hehehe.... Dan walaupun dah melepasi bulan ke-4, alah aku, mood aku masih lagi tidak di charge lagi... Masih lagi di tahap yang memalaskan.... Muahahahaha.....

Dalam masa memalaskan ini, desakan saiz badan memasak aku merajinkan sikit diri... Maka terpaksa jugak aku ke shopping compleks untuk mencari baju2 preggy yang sesuai.... Baju2 normal sekarang, mostly dah x sesuai aka dah x selesa di pakai.... Means, aku terpaksa membeli BANYAK baju2 baru... Duit dari nak jimat beli barang baby... Last2 banyak gak abes ke diri sendiri... Hehehehe....


Ok, tadi google punya google nak cari maternity dress yang berpatutan.... tup2 jumpe lak 1 checklist dari blog The Journey Begin.... Bile bace checklist ni, owhhh memang sangat membantu nampaknyer... Hehehe.... Walaupun masih awal, tapi ilmu dan persediaan boleh dilakukan sekarang....

Mommy & Daddy to Be Checklist

Mommy


  • Kad Pengenalan
  • Rekod kesihatan ibu (buku merah/antenatal checkup record)
  • Handphone+charger
  • Baju butang depan
  • Kain batik
  • Stokin
  • Tudung
  • Sweater
  • Toilettries (deodorant,berus+ubat gigi,sikat,sabun)
  • Towel
  • Maternity pad
  • Disposable briefs
  • Nursing bra
  • Breast pad
  • Breastpumps
  • Selipar Jepun
  • Minyak panas
  • Air/Minyak selusuh/Air zam-zam/Kurma
  • Makanan/Minuman ( biskut/snacks/air kotak/air mineral)
  • Plastik (utk uri dan baju kotor)
  • Bahan bacaan (buku doa'/yasin/magazine)


Daddy


  • Handphone
  • Camera
  • Shirt+Pants+Undergarments
  • Toilettries
  • Kad Kreadit 

Dan yang paling penting gak Baby Checklist..... Checklist ni, kat buku rekod kesihatan ibu pun dah ade mention.... Suh standby semo ni....

Baby

  • Baju baby
  • Diapers
  • Mittens+Booties
  • Topi
  • Bedung/Receiving blanket
  • Barut
  • Towel
  • Toilettries (travel pack)
  • Baby wipes
  • Minyak telon

Ok, hope, semo yang di senaraikan akan dapat disediakan seawal bulan ke-7 kehamilan.... So sekarang ni, kalau larat gi shopping, bolehlah beli sikit2 terutama barang2 baby.... Sesungguhnya, membeli barang baby buat pertama kali sangat mengujakan. Sampai aku blurr xtau nak beli ape lak... Hahahaha... Nasib hubby masih waras untuk melaksakan tanggungjawab.... Kekekeke..... 


LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin