25 August 2010

Tolong berambus dari hidup aku...!!!!

Rasenyer tajuk ni pun dah tau aku tujukan pada sape. So perlukah aku mention nama buruk dia kat sini??? X payah lar... Kang dia nak saman aku lak...

Jadi, berhubung dengan perkara di atas, aku memohon kepada jantan keparat berkenaan sila berambus dari hidup aku. Jantan sedayus ko aku x perlukan langsung... Tolong lar berambus.... Kalau rasa tersinggah blog ni, cepat2 lar klik 'X' kat atas tu...

Tolong....

Tolong....

Tolong....

Jangan masuk campur dalam hidup aku dah... Ko dah cukup menyemak kan pikiran aku, sudah jangan ganggu aku dah...

Dalam dunia ni aku paling bencikan 1 benda jer iaitu KO..!!!

So tolong berambus dari idup aku...



p/s : ilang pedoman idup aku akibat jantan sekor ni... Aiseh, tolong kawan2, tolong pulihkan aku... Korang kenal aku rite??? Aku bukan sebengkeng ni.... Dah lar pose, wat kurang pose jer.... Kawan2 aku xkan marah korang camne aku marah malaun ni... Jangan riso naa.... Aku sayang kawan2 aku... Muaahhh...!!!

Blog aku kena Kidnap..!!!!



2 hari yang sungguh menyeksakan....

2 hari yang bebal yang di sebabkan mat sial tuh.... Memang sial lar dia...

2 hari yang buat aku sampai x kusyuk nak semayang....

Dan hari ini, aku dapat balik blog aku...

Syukur Alhamdulillah.....




p/s kepada penculik berkenaan :

Sial ko curi blog aku.... Ko ingat ko sape??? Ko ingat leh senang2 jer amek hak orang. pastu tukar ikut sukati. Ni aku pasan ko ade delete posting aku. Weiii bangang, ko tu sape??? Suka2 hati nak edit blog aku... Memang haram jadah punya manusia...

Mood : Tengah marah... nanti aku akan buh bukti pencurian dia... Sial punya mangkok...

18 August 2010

Beautiful Life

"Masihkah anda ingat akan drama Jepun ini????"

"Yea... yea... yea.... Cik Gedik mengangkat tangan untuk meng'iyakan apa yang di soal dalam hatinya.... Yea.... saya masih ingat lagi... Inilah drama fevret saya pada tahun 2000 - 2003 somewhere camtu...."

Semasa menyelongkar-menyelongkar semalam bagi operasi membuang habuk sawang semo, Cik gedik menemui VCD ini dalam kabinet TV nyer... Terus Cik Gedik peluk lalu di bawa ke katil sambil mengguling-gulingkan nya. Adussss saya sedang menghoyan ke ape???

Ok back to the story, drama ini kalau aku tengok ntah bape kali pun, confirm meleleh air mata aku... Xtau nape... Memang feel abes... Bile gembira pun nangis, bile sedih, lagi lar xtau nak cakap camne dah... Nak bace subtitles pun dah x leh akibat lelehan air mata yang melampau.... Aku pun pelik, kenapa cite ni really touching my heart....

1st time tengok cite ni mase kat TV... Ingat lagi kul 12 malam mase umur 15 tahun (Form 3) menangis sorang2 tengok cite ni... Walaweiii.... Syahdu.... Aku jugak penah kejar sorang amoi kat Super Kinta gara-gara dia wrap buku dia pakai poster Beautiful Life... Siap tanya amoi ni mane dia dapat.... Mase ni aku berjalan2 ngan Hanisah aka Montek... Bestfren aku tatkala ini. FYI minah ni baru jer kawen... huk3....

Keghairahan cerita ini bukan setakat itu sahaja... Mase aku Form 4 & 5 pun aku masih hantu ngan cerita ni... And mase ni mane lar leh tengok2 free kat tenet... Ape nak semo kena beli... Dah lar mase ni memang xde duit... huk3....

Mungkin di sebabkan keghairahan aku jugak lar, Mr Dia telah menghadiahkan aku VCD ni... Yea!!!! VCD yang aku tayang kat sini... Ingat lagi, aku menerima VCD ni pada 1st Jan 2003... Thanks kepada Mr Dia kerana merealisasikan impian ku untuk memiliki VCD ini... Aku pun xtau ntah bape kali aku tengok cite ni kat VCD ni... And sebanyak tu jugak lar aku nangis... Tragis sungguh kisah Cinta Sejati ini. Alangkah indahnya kalau aku memiliki Cinta Sejati sebegini... Chewahhhhhhhh...!!!!

Ini aku tatapkan pada anda lagu Intro Beautiful Life... Sampai sekarang aku suke lagu ni... Takuya Kimura, I LOVE U.... twink... twink..~~~~




Kepada Mr Dia saya ucapkan terima kasih... Insyaallah sampai bila-bila saya akan simpan VCD ini.... Love sangat this story.... Lalalala...~~~~~

04 August 2010

ITSAR

Istilah ini aku baru belajar masa baca Novel "Ketika Cinta Bertasbih"... Sebelum ini kita langsung xtau ade istilah ini dan sangat praktikal dalam kehidupan... Kat bawah ni aku copy & paste sebijik dari dalam novel.... Lepas bace, barulah anda paham ape itu Itsar... Insyaallah...


******

Cut Mala membawa buku pengajiannya. Segala yang musykil baginya ia tanyakan dengan tanpa rasa malu pada Anna. Anna menjawab sejelas-jelasnya dengan penuh kesabaran.

"Kak Anna, maksud kaedah ini apa?" tanya Cut Mala.

"Cuba baca apa kaedahnya!" pinta Anna.

"Kaedahnya begini Kak : Al Itsar bil qurbi makruuhun wafi ghairiha mahbuubun! Di sini tidak ada penjelasan dan contohnya sama sekali Kak. Saya belum benar-benar faham."

Anna terus menjawab dengan tenang:

"Kaedah itu ertinya, itsar, mengutamakan orang lain, dalam hal mendekatkan diri kepada Allah, atau mengutamakan orang lain dalam beribadat, itu hukumnya makruh. Adapun mengutamakan orang lain pada selain ibadah itu dianjurkan. Dalam ibadah yang dianjurkan dan disunnahkan adalah berlumba-lumba mendapatkan yangpaling afdal. Mendapatkan pahala yang paling banyak. Maka mengutamakan orang lain sangat tidak dianjurkan alias makruh.

"Contohnya, jika seseorang memiliki air yang hanya cukup buat berwudhu' untuk dirinya saja, maka ia tidak boleh memberikan air itu pada orang lain, agar orang lainboleh berwudhu' sementara ia bertayammum. Yang disunatkan adalah dia menggunakan air itu untuk berwudhu'biarkan orang lain bertayammum. Kecuali jika ada oranglain yang memerlukan untuk minum kerana kehausan, maka ia sebaiknya memberikan air itu kepadanya dan iaboleh bersuci dengan tayammum.

"Contoh lain, jika seorang Muslimah memiliki satu telekung. Lalu datang waktu solat. Ia tidak diperbolehkan mempersilakan orang lain solat terlebih dahulu menggunakan telekongnya dan ia meninggu setelah orang lain selesai menggunakan telekongnya. Yang benar adalah ia harussegera solat sebelum yang lain. Ia harus mengutamakan dirinya. Sebab solat di awal waktu itu lebih baik. Setelah ia solat, baru ia boleh meminjamkan kepada orang lain. Dalam ibadah sekali lagi dimakruhkan mengutamakan orang lain. Begitu maksud kaedah itu Dik. Kau boleh menganalogkan dengan yang lain."

Cut Mala nampak puas hati mendengar jawapan itu. tiba-tiba ia terfikir sesuatu yang menarik untuk ia tanyakan.

"Maaf Kak, saya mahu tanya. Kalau misalnya. Sekali lagi ini misalnya lah Kak. Misalnya ada seorang gadisMuslimah, di lamar oleh seorang pemuda yang sangat baik. Baik agamanya, akhlaknya, prestasinya, juga wajahnya.Lalu ia mengalah, mengutamakan saudarinya yang menurutnya lebih baik darinya dan lebih layak bernikah dengan pemuda Muslim tadi. Apa itu termasuk makruh Kak?"

Anna menatap kedua mata Mala. Sebuah pertanyaan yang membuatnya tersenyum sekaligus kagum akan kretiviti gadis dari Acheh ini. Bukankah pertanyaan yang baik adalah separuh dari ilmu?

"Menurutmu bernikah itu ibadah tak Dik?" tanya Anna.

"Ibadah Kak. Bukankah bernikah itu menyempurnakan separuh dari agama?"

"Jadi jelaskan jawapanya. Aku secara peribadi kalau menemukan pemuda yang baik, yang menurutku sungguh baik dan ada yang menjodohkan aku dengannya, ya aku akan mengutamakan diriku dulu. Tidak akan aku tawarkan pada wanita lain. Bernikahkan ibadah. Cepat-cepat bernikah juga sebahagian dari berumba-lumba dalam kebaikan. Kalau aku itsar, mengutamakan wanita lain, bererti aku akan cepat kalah. Wanita itu akan bernikah dahulu, dapat jodoh dulu dan aku belum. Jadi tertunda. Dan, tambah lagi belum tentu aku akan dapat jodoh yang lebih baik dari itu. Meskipun jodoh ada yang mengaturnya iaitu Allah. Tapi kita kan harus ikhtiar. Di antara bentuk ikhtiar, ya, ketika menemukan yang baik tidak usah mengutamakn orang lain."

Cut Mala merasa mendapatkan wawasan baru belajar pada Anna. Cut Mala terus bertanya dan bertanya. Kurang lebih satu jam setengah Cut Mala berada di bilik Anna. Menjelang Maghrib ia minta diri. Zahraza mengingatkan agar datang ke sminar.

"Jangan lupa datang dan ajak teman-teman satu rumahmu ya. Besok moderatornya Kak Anna," ucap Zahzara.

"Insya Allah, " jawab Cut Mala lirih.

******

P/s : Malas nak komen pape.... Renung-renungkan dan selamat beramal....

02 August 2010

Pertemuan Tahun Lepas

Seronok tau pabila kita dapat bertemu face to face ngan idola kite.... Inilah idola aku... Tun Dr Mahathir Mohamad.... Jumpe beliau mase konvo tahun lepas (Convo 2009)... Kat undercroft. Dengan muke semangat + x malu, kelam kabut nak posing ngan Tun.... Padahal mase ni Press tengah sibuk nak tangkap gambo budak konvo ngan Tun... Baru lar ni dapat gambo... And baru saat ni dapat upload... kui3....

Anyway, mekaseh Tun.....


p/s : Bertuah Tun di apit oleh anak dara dan anak Mak dara... kui3.... Credit to Puteh 4 dis pic....

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin