14 December 2011

DIY : Spa at HOME

Almaklumlah nak kawen ni, semangat memanjakan diri tahap gaban tu meluap2....Di mana, Cik Gedik punyai hobi baru iaitu pergi SPA... Wah...wahhhh.... Sejak 3 bulan yang lalu, at least sebulan sekali Cik Gedik pergi SPA.... Dan selalunya sekali pergi, boleh lar melayang dalam RM 100 - 130 camtu.... Treatment2 yang di lakukan adalah mandi sauna, scrub badan, jakuzzi dan urut @ hair spa.... Best wooo bile ade orang manje2kan badan kite. Selalu penumpuan hanya pada muke, sekarang, 1 badan beb... Hik3.....

Di sebabkan ketagihan ku untuk di manja2, dan sekatan kewangan yang melanda, pe kate kalau buat sendiri jer SPA kat umah.... Eheeeee~~~~ Maybe x setanding macam mane kite wat kat SPA... Tapi at least leh lar kalau nak wat sampingan2... Macam kite cuci muke ari2 kat umah... Mane ade orang pergi wat facial ari2 kan....????

Mari kite mulakan dengan bab garu2 badan.... Boleh gunakan garam mandian seperti kat bawah ni.... Memang best.... Jangan beli body scrub yang dalam bentul cream or gel... X BEST.... Cari yang dalam bentuk serbuk. Bile nak gune, bancuh sikit... Sebab hasilnya, anda sendiri yang akan tersenyum lebor.....

Pastu pakai lar body mask.... Ingta muke jer ker kena pakai mask??? Badan pun perlu k.... Yang ni payah sikit sebab nak julur2 tangan kat belakang.... Tapi rasenyer dalam 87% kite leh sapu rata kat badan.... Macam Face Mask... Yang ni pun, pas sapu, kena tunggu sampai kering2 gitu, baru jirus... Dan hasilnya, memang wat korang gilerkan badan korang... Kekekeke...

Kekadang boleh lar kasi CLOROX badan tu... Mane yang itam2 leh jer sapu... Aku xtau gak wat bleaching ni... yang aku tau, kalau wat kat SPA, sekali mau RM 80 camtu.... Mahal kan.... Tkey kedai kate, pakai seminggu sekali dah cukup, sebab dia ni cam kasi kikis kulit kite. Umpama clorox lar.... So sebagai insentive tambahan, leh lar kekadang....

Yang ni lak, kalau rase nak jadi Mask Rider leh lar pakai... Selain leh selamatkan dunia, korang leh buang eye bag yang melekat bawah mate tu.... Baru lar mate bersinar... Silap hari bulan, leh jadi Cyclops X-Men tuh.... Wachaaa.....
Dalam item2 di atas, Cik Gedik xdak Mandi Sauna.... Walaupun menda ni penting dan berguna sangat kalau dalam pantang nanti, tapi cam x terbuka hati nak beli. Walaupun hari tu nak sangat beli (sebab harga dia dalam RM 400 camtu), tapi sekrang dah malas, mengenangkan susah nak jage dan kemas.... Yang ni pergi kedai jer lar....

Semua item2 tadi Cik Gedik cari kat kedai yang memang supply barang untuk SPA... Kalau korang gi cari kat guardian or Body Shop ker, memang ade... Tapi x sepower yang ku beli... Dan harga pun berbeza.... Kalau dah SPA pun pakai camni, rasenyer OK sangat kalau aku beli menda yang same kan....

p/s : xsabo nak SPA di rumah.... Lailailaiiiiiiii..... ^^

12 December 2011

Wedding prep : Door Gift

Sungguh x dinafikan, hal sekecik ni pun memeningkan aku wat sekian lamenyer....Dari mule tunang sampai lar sekarang, asek tukar plan jer.... Pening wooo.... Sekrang baru ku tau, betapa besarnya pengorbanan si pengantin dalam menyediakan door gift kepada tetamu-tetamunya.... Uhuuu...

Bagi aku door gift mestilah mempunyai beberapa ciri... iaitu seperti :
  1. Elok kasi makanan 
  2. Makanan tu, biarlah sesuai di makan oleh semua lapisan umur contohnyer cam kek or kerepek...
  3. Xperlu spend kos yang tinggi pada bungkusan, sebab nanti buang jer...
  4. Kasi lar yang sedap2 sikit....
Plan asal nak kasi kek yang letak dalam paper bag... Pastu tukar, bile kawan aku Endang kate, door gift buah-buahan dapat sambutan. Jadi aku plan nak amek orange + piring di bawah, dan di bungkus ngan plastik.... Last2 cancel lagi, memendangkan dari dulu sampai sekrang, aku x jumpe piring yang berkenan di hati, dan berpatutan harganya...  Dan sekarang aku kembali ke plan asal, letak kek dalam paper cup.... Deal...~~~~
Korang ingat settle ker prob aku???? Belum lagi... bile aku plan nak kasi muffin dan buah... Aku pening pale lagi mane nak cari muffin... giler kau... Nak order banyak, aku lebih prefer kepada orang2 perusahaan kecil yang punyai oven yang beso... Sebabnyer, kalau takat oven beso umah aku tu jer, kang mau ari kenduri jer, muffin dah cendawan... X mau aku... Kalau nak kasi orang tu biarlah yang elok2... X gitu...

Ade lar aku bertanya kepada beberapa perusahaan kecil orang kite.... Dan ade lar sedikit kekecewaan....

Memula tu,
Harga OK... Rase, InsyaAllah sedap... Tapi akak tu x bape galakan order kat situ, sebab dia punyai komitmen yang lebih besar pada roti.... Bile tengok muke camtu, paham2 jer lar... Tapi aku consider OK sebab dia kasitau lar itam putih...

Yang kedua tu...
Rase OK... Tapi harga x OK... Adehhhhh.... Kan penin di buatnyer....

Yang ketiga, kecewa aku....
Baru nak wat urusan perbincangan, tup2 dia senyap x balas mesej aku dah.... Aku mesej lagi... tapi dia x balas... Kalau dah macam ni perangai, baik xyah... Banyak lagi orang yang bisnes... Perangai camni, mmg wat aku kecewa ngan attitude dia.... Kalau xmo, kate x mo... Jangan lar, sampai aku mencarut kat sini... Isk3...

Yang ke-empat,
Tetibe aku dapat ilham di mana aku nak cari mana2 jer kedai kek x kisah Melayu ker Cina... Pening dah, aku cari janji leh dapat penuhi permintaan aku... Dan akhirnya aku dapat ilham untuk ker The Baker's Cottage kat JJ... Actually Baker Cottage ni ade jer kat semua JJ kat seluruh Malaysia... Jadi Sabtu lepas aku tanya.... Ya Allah, impian aku menjadi nyata.... Diorang kate leh jer kalau nak order banyak2.... Dan kalau order banyak leh jer dapat diskaun... Lega aku... memandangkan aku kenan ngan muffin dia, besar tapi harga berpatutan, jadi aku aim, items itu...

Pada sape2 yang tetibe, hilang punca di saat2 akhir untuk urusan door gift, leh lar menyinggah ke Baker Cottage... Diorang kate order seminggu sebelum majlis pun boler.... 

Oleh yang demikian rupa, aku akan wat confirm order InsyaAllah pada March 2012 nanti.... Sekarang aku dah de beberapa option.. Kalau tempat ni xleh, aku leh ke sini... Kalau sini xleh, aku leh ke sane.... Kekekeke... Lega sangat..... Lalalalalala...~~~~

p/s : aku tengok ombak rindu ngan hati yang seronok..... uhuuuu.... Menda best ni x cite lagi kat En Tunang.... Alahaiiiiii~~~~~

09 December 2011

Bila si buta IT, dapat iPad

Bile si buta IT dapat ipad,same lar macam orang budak2 kecik dapat naik kete baru abah... Apesal, dia tau sonok jer.. Tau lompat2 jer, tapi nak bawak x reti... Ye idak??? Camtulah ibaratnyer aku sekarang. Walaupun ade ipad (for temporary time only) tapi hampeh, ntah pe yang aku tau main ngan menda ni hah??? Sifu, leh ajar x??? Kekekeke....
Dan di sebabkan xtau nak wat menda lain, mak dengan ini, aku merupakan pemain tegar Angry Bird... DAri dulu xtau ape menatangnyer, sikalang aku dah terrer main... nak kate terrer idak ler, tapi idak ler aku terbelangak-langak kalau orang cakap angry bird... Kekekeke....

:: Nak mula dah ::

:: Udah Lompat ::

:: Yeayyy nak kena dah... :::
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
???????????????????????

Xdak picture seterusnya....

p/s : Mekaseh kepada En tunang sebab kasi pegang iPad you ek... hik3....

07 December 2011

Puisi Zahiril Adzim

Aku pasti punya masalah
Tiap kali ingin menulis puisi buatmu.
Entah kenapa, kuasa cintamu lebih hebat
Dari kata-kata yang akan terkeluarkan.
Saat itu langsung aku setuju yang dirimu satu.
Dan hari ini kau menjadi isteriku.

Ampunkan aku kalau aku pernah berkasar,
Ampunkan aku kalau aku pernah mengherdik,
Ampunkan aku kalau aku pernah menjerit,
Ampunkan aku kalau aku pernah terpekik, melolong,
Isteriku, percayalah sebabnya ialah kasih dan cinta.

Akan ku jaga kau seperti ku jaga diriku sendiri,
Memang hidup itu tidak pernah ada jaminan keselamatan,
Bahaya, ancaman di mana-mana
Tapi selagi kau dalam dakapanku,
Aku berjanji akan menjagamu
Setiap saat dan waktu,
Setiap siang dan malam,
Setiap guruh dan hujan,
Setiap panas dan terik,
Setiap nafasku.

Aku sering menadah telapak tangan,
Dan memohon pada Tuhan,
Agar kau, bukan sahaja kau menjadi isteriku,
Tetapi menjadi isteri yang disayangi Allah Ta’ala

Isteriku.
Selamat datang ke hidupku,
Selamat menjadi isteriku.
Selamat menjadi ibu pada anak-anakku kelak.
Selamat menjadi menantu ibu bapaku.
Selamat menjadi adik dan kakak pada adik-beradikku.
Selamat menjadi keluargaku.
Selamat menjadi pelengkap hidupku.
Selamat menjadi separuh dari aku.

p/s : aku suke Zahiril Adzim..... ^^

06 December 2011

Kahwin.... kahwin... kahwin...

Bulan december ni memang aku di banjiri dengan jemputan2 kawen kawan2 ku... Owhhh banyaknyer kawan aku yang dah kawen... Dan Sabtu yang lalu, kawan baik aku sendiri iaitu Endang Fatizal dah tukar status juga.... Uhuuuu~~~~~

Owhhh ini bukanlah posting sedih... Tetapi posting sebagai pembakar semangat... Hik3... Pembakar semangat dalam persiapan perkahwinan ku kelak, InsyaAllah... ^^ Sekarang pun banyak gak dah wat... Akan tetapi banyak gak yang lum wat... Uhuuuu riso2.... Aku rase masuk 2012 aku leh pecut gear 5 terus gamaknyer... Sikalang makan angin jer lar... Kekekeke...


1st step, InsyaAllah awal January 2012 ini, aku akan menghentikan perniagaan Cekelat house ku... Sedih gak, sebab dah establish... Tup3 nak stop lak... STOP ni lak subjective... Samada akan tutup sementara ataupun tutup selamanya... Uhuuu.... Itu semua depend pada keadaan aku pas kawen... Mane tau bunting pelamin ker... mane nak wat cekelat kan...??? Hik3....

Jadi selepas dah dapat berehat dari wat Cekelat, jadi aku yakin, aku punyai banyak masa untuk diri sendiri.... Oleh yang demikian, adelah beberapa plan yang ingin aku wat selepas ini, antaranya...
  1. Cari petua2 nak kawen
  2. Nak research sal adap2 selepas nikah
  3. Search tip2 bunting pelamin ^^
  4. Nak pergi bersenam...
  5. Nak siapkan VIP Door Gift
  6. Nak search doa2 pendinding
  7. Nak mengamalkan doa2 kebahagian rumah tangga
  8. Belajar psikologi insan bernama lelaki (MEN FROM MARS, WOMEN FROM VENUS)
Dan macam 2 lagi lar... Mane yang aku leh share, akan aku postkan kat sini... Mane tau leh digunakan oleh kawan2.... InsyaAllah....

p/s : Xsabar nak shopping kat KL dan wat photoshoot pre-wedding... Weewitttt~~~~


18 November 2011

BERITA BURUK UNTUK SI BAPA!


BERITA BURUK UNTUK SI BAPA! BAYI HARUS BERKONGSI KATIL IBU SEHINGGA 3 TAHUN 

Berita buruk untuk golongan lelaki yang bergelar Bapa...Nasihat kontroversi ini adalah dari pakar kanak-kanak, dilaporkan bahawa bayi anda sepatutnya tidur di sisi ibu mereka sehingga berumur sekurang-kurangnya tiga tahun. Pakar mendakwa bayi yang berusia dua hari jika diletakkan di atas katil tidur sendirian mendapati bayi berkenaan kurang tidur berbanding bayi-bayi yang terlena di sisi ibu atau atas dada ibu.

Seperti yang dipetik sari Dailymail, pakar tersebut juga menyatakan bahawa jantung bayi berada di bawah tekanan sebanyak tiga kali ganda apabila bayi itu tidur di atas katil sendirian tanpa ibu di sisinya. Tidur berjauhan dikhuatiri menjadikannya lebih sukar untuk ibu dan bayi menjalin hubungan kasih sayang malah boleh merosakkan perkembangan otak, dan membawa kepada kelakuan buruk apabila bayi itu membesar. Dr Nils Bergman, University of Cape Town, Afrika Selatan, mengatakan bahawa untuk pembangunan optimum, bayi yang baru lahir sihat perlu tidur di atas dada ibu mereka untuk beberapa minggu pertama. Selepas itu, mereka harus tidur bersama ibu sehingga mereka berusia tiga atau empat tahun.

Lagi dan lagi info, bolehlah refer terus ke FB Persatuan Ibu Ibu Comel Mengandung

p/s : Wahai bakal suamiku, adakah anda dah ready nak hadapi semo ni??? Hehehehe....

With Love,
Your Future Wife ^^

17 November 2011

Sedang Memerah Otak....

Tatkala ini saya sangat bizi dalam pencarian di Google untuk beberapa perkara. Dan antara main coursenyer adalah seperti di bawah..... Aduh sudah penin... baru ngadap sejam, sudah penin kaa????

Adakah aku perlukan rehat??? Ehhhh jangan.... Anda mempunyai masa yang semakin terhad.... Tolong lar disiplin sikit... Kang xsiap... Xkan nak pulun last minit kot.... Ade brani kaa???? Hohohoho...

Ok, memula aku sedang cari idea camne nak decorate balang VIP door gift aku nanti.... Kena start sekarang memandangkan sem depan aku ade student, dan x banyak mase... Jadi plan, minggu ni dah nak cari reben.... Masalahnyer sekarang, aku xtau camne nak hias balang tu lagi.... Adehhhh idea please... idea please... Uhuuu~~~~
Second aku kena cari decoration untuk langsir bilik aku nanti yang bakal jadi bilik pengantin... Eheee.... Theme, nanti lar... Aku pun masih keliru.... Weekend ni nak gi Nagoya untuk beli kain... Dan terus tempah lar... Oleh itu aku kena tau fesyen ape yang aku nak.... Alahai...~~~~
Third, aku kena pikir gak sal HP baru aku... Kak Mas dah ngajak suh order Ahad ni... So nanti New Year, hp baru lar... Lalalalala... Orang lain dah lame tukar pakar touch screen ni... Aku baru nak meraba-raba... Adehhh....
So misi di hari Khamis yang indah ini adalah, aku perlukan ketenangan...~~~~

19 October 2011

Cchantequemanes, kau jangan Jeles....

Wahai sahabatku Cchantequemanes... Kau jangan jeles noq..... Aku dah beli Oven dah... Ngeh3.... Kau x tau betapa syioknyer bile mempunyai oven sendiri.. Perasaan tu lagi syok dari dapat teddy bear dari boipren k... Lagi syok dari makan eskrim tepi longkang.... And lagi syok tengok wayang sambil di temani budak kecik yang menghoyan kat sebelah kite... Hahaha...

Walaupun kecik, tapi muat gak kalau nak bakor sekor ayam.... Walaupun cap ayam, tapi kalau masak ayam mesti sedap noq...~~~~ Dan aku idak ler bakor ayam lagi.... Sempena perasmiannya, aku cube buat Puding roti.... Perghhhhh.....~~~~ perasaan tu melompat2 bile tengok dia baking ngan cantik dan mengembung jer..... Cayalah Oven ku... Kekeke....

Jeng... jeng.... jengggg.... Inilah slice pertama sebelum masuk ke perutku... Yum3.... Owhhhh Huda, kau bile lagi mau beli???? Ke ko dah beli dalam diam tanpa aku sedari???? Uhuuu~~~~


p/s : NEXT projek adalah Macaroon..... Xsabaunyer nak balik.... Nak prepare2 wat Macaroon lak....

14 October 2011

MHI at UTP

Hari ini sempena UTP's 11th Convocation, dengan tibe2 MHI (Malaysia Hari Ini) leh datang wat liputan.... So 1 hari siaran MHI iaitu hari ini di shoot di UTP... Bangge x??? Mesti lar bangga + riak lagi.... Hahaha...

Dan lebih membanggakan muke aku akhirnya masuk gak dalam TV... Walaupun berada di celah2 seumpama lalang2 di tepi jalan, tapi aku x kisah. Janji ade kawan2 dan adik2 yang sedar, aku sedang menempek kat tepi tu... Muahahaha.... Kalau lar leh donlod MHI pagi tadi, sure aku donlod.... Kui3...


Sonok ker tengok??? Bole lar... Kalau ikut iklan akan ade Ally Iskandar (Woww)... Ade Wardina Saffiya (OMG) dan Fitri (Wahhhh...) But bile tengok TV dan tengok sendir kat Foyer Chancellor Complek, ade Fitri jer... Yang 2 lagi di ganti oleh insan lain yang aku x bape kenal... Kiciwa wehhh... Aku nak sangat jumpe Wardina Safiyah.... (Ally Iskandar aku x heran.. Dah jumpe dulu dah... Eksen jer orangnyer... )



Xkisah lar sape2, janji aku kelihatan di celah2 oleh seluruh rakyat Malaysia.... Kelas kau Jah.... Hahahahahah.... Pasni kalau lar ade Nasi Lemak Kopi O wat kat sini, mesti aku pergi.... Aku nak jumpe ngan Fara Deeba lak... Perghhh mesti dia kelihatan cunnnn sangat....

Dan menda yang paling aku SUKE adalah....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Owhhh jangan jeles yer.... Last2 dapat gak berposing berdua-duaan... Sekian lame aku menanti peluang... Kredit tu adik ku Fazreen Helmi... Kalau xde dia, susah gak nak mintak tolong... (Aku terpaksa pakai spek.. kang aku xkenal mane Fitri... So muke pun kelihatan bulat jer cam bebola ayam...)

p/s : En Tunang, jangan jeles ek... I bukan lar nak menggatal, tapi saje gegedik posing ngan org femes.... Mane tau leh jadi femes gak mane tau kan???? ^^

13 October 2011

Alahai Hasani Management

Alahai.... ~~~ Owhhh aku sedang kelihatan sedang mengeluh.... Memang sedang mengeluh.. Tapi keluhan ni bukan lah untuk sekarang tapi untuk 3 minggu yang lepas (Dah 3 minggu berlalu, pas berdating ngan En Tunang). Semuanya berlaku time Cik Gedik amek kursus kawen....

Ok, Cik Gedik amek kat Hasani Management... Pemilihan tempat di lakukan atas dasar survey yang telah di lakukan terhadap rakan2.... Banyak memember yang gi kusus kawen kat sini... Dan banyak lar jugak yang berpuas hati.... Di sebabkan faktor2 inilah Cik Gedik dah x pikir lain.... Terus register jer kat sane....  (Pull stop)

Dan akhirnya.... PADAN MUKA kau.... Muahahaha.... For me, management dia memang TIP TOP.... Tapi bab facilities, mau aku mencarut %$&*@#$%!

Hasani Management Ipoh

Time Management GOOD
Facilitator  GOOD (Ini bukan org Hasani, tapi di bawa khas dari Jabatan Agama)

Parking pun GOOD

Tapi yang x bagus tu aka hampehnyer adalah

Toilet HAMPEH
Keselesaan di dewan   ALAAA~~~~
Tempat Wudhuk   HAMPEH
Kupon makan   Alahai CIPUTnyerrr...

Tapi yang paling Cik Gedik x tahan adalah Toilet dia.... Ce korang bayangkan peserta setiap kali kursus mencecah 200 org wehhh.... Nak senang buget 100 lelaki = 100 perempuan... Tapi korang nak tau, TOILET dia cume ade 3 bijik jer (itupun sebijik tu bukan jamban, tapi bilik mandi)... Time rehat, 100 org perempuan akan keluar serentak, dan ofcos lar toilet yang di kejar.... So ape lagi beratur panjang lar wehhhh Kawan aku terpaksa beratur setengah jam sebab toilet... Ampehhhh....

Kami terpaksa beratur panjang...
Dan ofcos, keadaan sekeliling toilet ni memanglah x sesuai untuk di tengok oleh customer

Pastu lak tempat amek wudhuk diorg... Kitorang terpaksa tunggu budak2 lelaki selesai barulah kitorang leh amek wudhuk.. Bukan sebab terpaksa kongsi tempat, tapi pressure air bangunan diorang ni sangat lah rendah... Ape kes ni??? Banyak masa terbuang kepada perkara2 yang x sepatutnyer.... Geram tol....

Menda ni bukan nak condem company Hasani... tapi arap leh improvekan... Kalau boleh, lebih baik pihak pengurusan pindah ke bangunan kedai yang lebih proper ataupun cari bangunan baru ker... Ni aku tengok dah macam umah hantu jer. Seram pun ade mase nak naik ke dewan... Orang nak kawen sentiasa ada, dan sentiasa mencari tempat untuk kursus kawen... Jadi janganlah peserta lain alami perkara yang same gak....

Di Ipoh ade jer tempat lain yang wat kursus kawen.... Seorang fasilitator kami ade gtau, kat Ipoh ni ade 2 lagi tempat kursus kawen....
- Pertama under Jabatan Agama Islam.
- Keduanya under Masjid Negeri.

Ustaz tu siap cakap, kat masjid negeri dah confirm2 xyah beratur gune toilet.. Pastu tempat kursus siap ade meja lagi... Lantai pun berkarpet... Aduhhhh sakit jiwa kau dengar... kalau ku tahu, baik amek kat sane jer... parking dah sure2 FREE....

10 October 2011

Perkahwinan Syawal Lalu....

Aisehhh.... Posting sal kawen lagi.... Sal preparation kawen aku ker??? Ermmm idok jugak.... Abeh tu sal sape??? Hahhh, ini aku nak story mory lar sikit, sal wedding kawan-kawan aku baru-baru ini.... A.k.a wedding yang berlangsung raya yang lepas.... Heyyy please lar u all... Orang nak raya... yang korang g kawen mase raye apesal??? Tengok, kan aku xleh nak datang.... Last2 wedding sebelah lelaki jugak lar yang aku sempat..... Wat can i say.... Muahahaha~~~~

1st Wedding : Jeem & Syirr  (3rd Sept 2011)
Ni kawan menghoyan aku... Dua2 kenal mase trip kat Genting.... Sejak dari hari tu terus kamcing.... Ekceli pasangan ni dah kapel sejak 8 tahun yang lalu... Jarak dekat penah... Jarak jauh pun penah (Jauh wooo, sorang kat Ireland... Sorang lagi ntah mane laut dia berlayar)... Dan at last, InsyaAllah happy ending dunia dan akhirat....


2nd Wedding : Kak Ngah & Suami (3rd Sept 2011)
Wedding Kak Ngah same hari ngan Jeem & Syirr... Belah 2 badan aku jah.... 1 ke sana, 1 ke sini... Kak Ngah ni kawan sePoli aku dulu... Akak kesayangan ni... Memahami dunia dan akhirat... Seronok sangat bile dapat tau akak kesayangan dah jumpe jodohnyer... Dan aku sungguh terkejut sebab pasangannyer, sangat2 lar sempoi same lar cam Kak Ngah.... Alhamdulillah... Allah dah temukan jodoh yang terbaik buat akak tersayang....


3rd Wedding : Megat & pasangan (3rd Sept 2011)
Alhamdulilah kawan sorang aku ni dah selamat ijab dan kabulnya.... Ekceli kitoang ni bertunang pada masa yang hampir same (bertunang dgn pasangan masing2 yer)... Tapi apesal lar kawan aku ni advance sangat... Cepat bebenor langsungnyer... Aku???? Ermmmm wait until the time come..... dup dap wehhhh..... Majlis Megat ni aku x pat datang sebab di KL... Sape lar yang nak bawak aku ke sane.. Lain lah dah ade laki ker... Nak arap En Tunang tu bole, tapi macam banyak jer halnyer... Nak sewa hotel lar... Nak jemput2 lar... Macam2 lar halnyer... Jadi aku wish jer lar 'Selamat Pengantin Baru' semasa beliau ade kat lab... Kekekeke... Ok lar kan... Hik3...


Alhamdulillah atas masjid yang telah di bina... Doa aku, semoga korang bahagia, Dunia dan Akhirat.... X luper jugak kawan2 aku yang dapat ahli keluarga baru... Kreadit tu Bai & May serta Mok & Azzah.... Xlupe jugak Nurul Ain Nadiah..... Aisehhh sonoknyer korang... Dah kawen... Dah dapat anak... Aku nak jugak.... Uhuuuu.....

Ade lagi 1 pasangan yang aku x kuase lar nak letak pic dia di sini iaitu Mr Ex dan isterinya Mrs Bebal... Kawen jugak lah pada Syawal yang bape ntah ke bape... Elok lar tuh... Akhirnye matang gak Mr Ex tu.... And hope idak ler jadi BUAYA DARAT lagi... Bawak2 lar insap... Dunia hampir kiamat wehhhh....

04 October 2011

Seminggu yang Berbaloi

Seminggu yang sungguh pack dan berbaloi bile di kira2... No Wasting Time... No More pending job... No no no lepaking2 kat opis update blog cam sekarang... Hahahaha.... Semua peristiwa ini berlaku di antara 23 Sept 2011 hinggalah 1 Okt 2011 yang lalu....


Alkisahnya bermula pada 23hb

Hari ni, Jumaat... Tapi aku cuti... Menghabiskan unrecorded leave aku... Kalau x guna, akan burn camtu jer.. Dari aku bazirkan, baik aku manfaatkan... Hik3... Alkisah bermula seawal 9 pagi, di mana aku awal2 dah bergegas ke Maybank... Bukan senang dapat gi Maybank, memandangkan tempat kerja aku sangat lar jauh dari Maybank...

Selesai dari itu, terus amek En Tunang yang di jangka sampai Jam 10pg.. Tapi malangnyer, ade traffic jam dalam train, maka terlambat lar... Leh saman ETS ni.. X tepati janji... Hahaha... Dah selamat amek Mr Tunang, maka nak bawak lar dia balik ke Homestay Barakah... Dalam perjalanan, tercerita sal Myvi 1.5 yang baru kuar tu... Dan kebetulan lalu lak kat kedai Perodua... Dengan lagak confirm beli, pergilah TEST DRIVE.... En Tunang dah berkobar2 nak beli... Sabau yea... Sabau....

Plan kami sebenarnya ade 2 untuk hari ni... Perkara-perkara di atas adalah atas dasar x sengaja dan untuk mengisi keperluan hidup.... 2 perkara itu adalah nak pergi FOTOKEM fair kat JJ, dan nak g ZAHA BUTIK untuk book pelamin...
 (Inilah hasilnya balik dari FOTOKEM Fair... 
Menggantikan semula kamera yang hilang mase kawad aritu...)

Mase g Zaha butik ni, memang aku bukan nak survey2 dah... Berdasarkan pengalaman aku meneman dan menguruskan wedding abang aku, wedding Tiam, dan Endang, maka aku yakin ngan pilihan aku.... Zaha Butik dah menggoda aku... Pada yang tercari2 wedding planner area Ipoh yang mampu wat u all menjadi ala-ala artis, maka Zaha Butik ni adalah tempatnyer.... (Ini bukan kes promote, tapi ikhlas, suke ngan kerja Zaid ni)


Alkisah hari ke-2 & ke-3

Pada 24-25 Sept 2011 xde lar banyak tentativenyer, sebab aku dan Mr Tunang dah kena kurung dalam dewan Hasani.... Dari kul 8 sampai kul 6 wehhh... Lame x lame... Balik dari sane, mau kematu jer bontot... Pape pun sangat bersyukur, kursus ini dapat kami lalui dengan tabah, dan inilah hasilnya...~~~~

 Ade cabutan bertuah... Tapi kurang bertuah lak aritu.. Redha jer lar.... Baru cadang nak dapat iron FREE... Nampak gayanya kena beli sendiri lar jugak.... Penceramah2 sepanjang kursus kawen memang best... Xkering gusi aku.... Cuma yang XBEST adalah facilities dia yang sangat lar worse... Owhhhh aku x pueh ati tol.. Nantilah aku wat spesel posting keranya.... Baik kan aku???


Bersambung lagi Alkisah hari ke-4 (26 Sept 2011)

Kali ni aktivitinya agak banyak jugak... But the main point adalah nak tengok dan cari umah... Rumah untuk ape??? Untuk kami lar nanti pas kawen nanti.. Hik3.... Jangan jeles ko Jah.... Mula dari Tronoh, sampailah ke Sidec.. Tapi sebelum tengok rumah, kami singgah jap ke Kilang Ceramic Lavendar kat Siputeh... Aku nak cari piring kecil untuk wat door gift kawen nanti... And cari lah kat kilang sebab budget, mesti dapat murah giler... Last2, kiciwa.... Baik aku borong jer kat Jalan KK sane tuh...

Projek MRCB.... Tapi pape pun, kami dah sepakat kenan kat Bandar U tu... Tapi apakan daya, Lot yang kami nak aka mampu milik dah SOLD OUT... Ilang mood kejap mase tu.... Dah lar panas giler cuaca.... Pas jer Zohor, kena lak ujan lebat... Mau demam gak aku.. Lunch pun belum, kepala dah masuk angin dah... Uhuuu....

Jadi, hasil dari tinjauan kami ni agak tidak memberansangkan lar.. Nak Book mendanyer kalau barang dah abes... Tapi kami disedapkan hati dengan adenyer NEXT Project... Ape kah itu NEXT Project??? Tunggu.....

Petang pas tengok umah En Tunang akan balik KL... Dan dengan x semena2 bos aku paksa aku gi training KL pada 27hb tu... Maka aku kena gerak 26hb... Lagipun hotel dah already booking by today.... Dalam penat2 dari pagi tadi, sampai lar ke malam... Uihhhhhh hari yang sungguh melesukan aku....Walaupun macam2 hal, nasib berTEMAN... Hehehe....



Alkisah yang masih x Abes2 lagi, Hari ke-5 & ke-6

2 hari ini penuh ngan training... Aisehhhh, semalam lum hilang penat, arini dah kena perah otak lak... Sebenarnya banyak masa yang di peruntukan di opis dari site... Walau opis, penat gak, sebab software yang di ajar membuatkan kepala aku jadi senget jap... Uhuuu....

Sepanjang 2+1 training x banyak yg aku sempat wat di KL ni.... Cume keseronokan sebab breakfast kat hotel ni memang lar BEST.. Giler kembang aku akibat 3 hari menginap di sana... Hahahaha....


Alkisah di hujung2 dah. Hari ke-7

Tanggal 29 Sept 2011 ni sebenarnya Free n release kitorang... No more training. Supplier kasi extra day tido pun sebab nak kasi kami shopping2 kat Sunway Pyramid.... But apekan daya, 2 hari yang di luangkan rupanya x sempat nak abeskan pelajaran kami... Uhuk.... Maka di sambunglah lagi ke hari ini... Parah2....

Dah petang jam 5 camtu, barulah dapat balik... En Tunang dah tunggu dah kat luar opis... Hehehe... Aku x balik ngan opis mate aku sebab aku x mo lar nyusahkan diorang... Aku nak ke Ipoh. Diorang lak nak ke UTP.... Jadi amek jalan mudah kedua-dua belah pihak, maka aku naik jer train... En Tunang pun suh camtu gak.... Hehehehe....

Dalam jam 9.30 mlm sampai lah aku di Ipoh dengan di sambut oleh Mak ngan Atuk yang dah tunggu kat stesen... Hehehehe...


Alkisah Hari ke-8 xoxo

Hari ini adalah hari Jumaat... Aku dah x larat nak gi opis dah... Badan dah lemau... Buget nak amek MC jer... Tapi aku x sakit plak.... Xkan nak menipu lak.. Dosa wehhhh... Jadi aku amek lar EL.... Bos pun kat OK... Aku pun, lagi lar OK.... Hahahaha....

Bukan senang untuk berada di umah ketika time kerja camni... Jadi aku plan nak gi tengok wayang. BINI_BINI KU GANGSTER jadi pilihan... Sebabnyer aku ni memang peminat setia Shaheizy Sam tu.... Owhhh bestnyer... Mase orang sibuk keje, kite tengok wayang.... Walaupun tengok sensorang, lantak lar....


Alkisah Pra-Abes, Hari ke-9

Hari ini dah nekad, kami nak beli kain langsir terus... Minggu lepas wat survey kat NAGOYA tuh.... BLURRR... Xtau nak pilih kaler ape... Tapi kali ni aku dah decide.. Aku nak kaler maroon... Kaler merah hati... InsyaAllah kaler ni sesuai ngan konsep pelamin aku nanti... Hik3....

Dan pada jam 4ptg, belilah jugak kain langsirku.... Ntah bape puluh meter kena beli... Inilah akibatnya kalau rumah anta mempunyai begitu banyak sliding door....

Wat mase ni tirai untuk bilik pengantin lum beli lagi... InsyaAllah next time... Lagipun tempah kat Nagoya, siyes best... Cepat giler leh siap.... Charge pun berbaloi2.... Kekekeke...


Alkisah Penutup, Hari ke-10

Akhirnya alkisah aku selama 10 hari ini selesai untuk aku war-warkan... Hari minggu yang indah sangat best dapat lepak2 ngan santai sambil main ngan anak kucing yang super dupper kiut... kekekeke... Jangan jeles kau Cut.... Kamu tengok gambo jer.. Aku ari2 dapat main...


Conclusion My Wedding Preparation

- Book Pelamin [DONE]
- Kursus Kawen [DONE]
- Beli Umah [Almost DONE. Aku baru Reg utk Fasa baru semalam]
- Door Gift [Masih susah hati lagi]
- Langsir Rumah [DONE]
- Langsir Bilik Pengantin [Almost DONE... Idea dah dapat. Tunggu untuk pasang Railing dan tempah langsir]

Banyak Wedding preparation yang berjaya aku lakukan... Syukur Alhamdulillah.... Mekaseh pada En Tunang yang sentiasa tabah menemani Cik Tunangnyer ni mengada2... Kekeke....

14 September 2011

Selamat Hari Merdeka

Yeahhhhh kawad datang lagi... Setelah seminggu berlatih (muali 6hb sampai lar 9hb) maka inilah pra-kawad yang kami persembahkan sebagai wakil UTP.... Memandangkan mase ni student tengah pulun Final Exam, maka, UTP xleh lar anta student sebagai wakil.. Maka oleh itu, mak2 & bapak2 student lar yang ganti... Ohooo~~~~

Jadi aku dah lalui 2 hari rehersal berturut2 di Ipoh... 2 hari berturut2 aku kena ke UTP seawal 5.30 pagi... Dan 2 hari berturut2 aku leh balik awal... (Penat wooo... Ingat dekat ker kawad... Maka bile dah kasi balik awal, balik lar... Dekat umah aku tido mati jek... Best giler....)


Sesungguhnya moment sepanjang 2 hari ni best... Ni belum lagi hari kejadian... Kalau betui2 nanti, baru lagi havoc... Baju pun SMART... X sabo nak dapat Baju Koporat kami esok.. Yum... Yum... Yummm..~~~~

OK... Baju kuning kat atas, Day 1 (13 Ogos 2011) manakal Baju oren di bawah adalah Day 2 (14 Ogos 2011)... Yang oren ni baru baju betui sempena kawad... Baju kuning tu pinjam jap baju Perhimpunan BERSIH... Hahahahaha.... Keistimewaan kontigen kami ada 1.... Iaitu, kalau bab makan kami 1st... Kitorang siap dapat bekal breakfast paling awal di mana ia di bekalkan khas oleh Kak Moon dari Kafe Sayang.... Day 1, nasi lemak... Day 2, Nasi goreng kampung... Perghhhh Hot and Spicy... Lepas makan, semo berebut jamban... Hahaha...

Ini adalah antara pic yang baru berlaku tadi... Full Dress Rehersal....

 .
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Lepas kawad, aku tetibe rajin dan ajak Mid gi jalan2 tangkap gombo ngan kontigen lain... Ngeh2, banyak gak kami dapat.... Walaupun ade yang cam sengal, ade yang senget, and ade yang sempoi.... Actually semo sempoi2 belaka... I LIKE.... Kekekeke... Dan dalam2 pic, aku paling suke pic ini... Dah macam gambo persatuan PIBG sekolah aku jer.... Hahahahaha....  Thanks to kontigen bomba yang memang sempoi2...


p/s : Cik Gedik sedang mengumpulkan tenaga bagi menghadapi saat2 hari Malaysia nanti.. Krim mesti cukup.... Senyum mesti menawan, Mulut mesti mantap.... Muahahahaha.... Go go Chaiyok to our kontigen.... Jumaat ni jer....

12 September 2011

Hadiah Dari Hati

Ini merupakan 1st hadiah yang sy dapat dari En Tunang... Tapi mase ni kami lum tunang lagi lar.. And lum Jatuh Cinta pun lagi... Kekekeke... Hadiah ni sempena sy beli Camera EOS Canon 550D... Katenyer nanti bile dah tangkap gambo senang nak edit.... CS 5 wehhh... Mase ni CS 5 memang sangat lar baru... photografer2 pun baru nak update version... Dan banyak lagi yang gune CS 4 jer... Riak x riak.. Dalam x tau gune, bukan main latest version aku akan pakai nanti.. Muahahahaha...~~~~

Akan tetapi, di sebabkan ade masalah pada pemilihan 'Keygen Key', maka sampai sudah aku x pat gune CS 5 aku tu... Last2 gune Adobe cabok versi zaman batu jer lar... Ape dah jadi pada CD hadiah dari hati itu??? Wat pekasam dalam opis aku.. Uhuk3... Sedih wooo.. Baru nak eksen, last2 x kesampaian.... En Tunang pun cakap, nanti lar, pas kawen dia akan kasi aku gune kat laptop dia... Alahai..... Nak x nak kena lar pasrah sebab aku sememangnyer buta IT... Huk3...


p/s : moral of the story, jangan eksen atau berNIAT eksen pada sape2 dan bile2 pun... Eksen2 lar... Allah murka nanti baru padan muke engkau.... Hahahaha....

09 September 2011

Serius, aku penat....

Bulan Ramadhan yang lalu tidak dinafikan sesungguhnya aku sangat lar penat... Serius penat.... Bukan penat pose, tapi semo gara-gara Cekelat Raya yang aku ghairah usahakan... Hohoho.... Walaupun hasilnya sangat2lah berbaloi, tapi aku telah kehilangan keuntungan yang lain pule... Ermmm...~~~~


Secebis putar belit kehidupan aku sepanjang Ramadhan yang lalu :

Minggu Pertama : Sibuk buat sample, tangkap gambo untuk iklan kat blog dan FB...

Minggu Kedua : Memenuhkan mase ambil order. Mase ni sibuklar melayan email, sms ngan FB... Alhamdulillah.... Permintaan melebihi dari minimum target... Pendek kate, container coklat aku semonya habis (ade lar tinggal 2, 3 pcs lagi)

Minggu Ketiga : Operasi pembuatan... Nasib di bantu oleh adik tersayang.... Cik Cekelat mengambil mase 5 hari untuk siapkan kelima-lima jenis coklat berkenaan.Dan inilah permulaan kepada kepenatan yang melampau.... 13-14hb Ogos start buat. Disambung lagi pada 16-17hb... Dan last sekali di akhiri pada 19hb... Ya Allah mase ni, xtau nak cakap per.. Hanya Allah jer yang tau betapa penatnyer aku... Teraweh pun dah lok lak... Qiamualail pun aku dah x larat nak join... Uhuk3... Sadis tol...

Minggu Keempat : Ini dah lega sikit sebab Alhamdulillah semo coklat yang di pesan dah siap... Akan tetapi week ni bizi ngan proses penghantaran.... Bab ni pun penat woo... Nak deal ngan customer mane and bile nak jumpe... Nasiblar mostly customer aku staff UTP gak... Hik3...

Jadi kesimpulannya aku sangat penat Ramadhan yang lalu... Arap jer jual Cekelat Raya, tapi untuk umah sendiri, entah... ade dalam xde... Sedih kan... Uhuuu~~~


Bulan Ramadhan ni bulan Rahmat.... Macam2 kelebihan yang ade.... Kau buat lar ape saja pasti dapat untung samada untung dunia, mahupun akhirat. Tengoklah sape2 yang jual kat bazar, memang masyuk lar sebulan.. Sape2 yang jual baju kain, usah cakap lar.... Minah2 indon or kemboja yang jual kain, mase ni lar nak eksen... Dan x ketinggalan kepada pembuat2 kuih raya cam aku, memang lar masyukkkk... Lebih dari biasa.... Ingat senang nak dapat bisnes camni???

Tapi tu lar, bile dah sibuk semo ngan bisnes yang melimpah ruah masyuknyer, last2 kite lupe, perkara yang patut kite cari sepanjang Ramadhan ni.. Kekayan yang kekal abadi yang memang dah di janjikan Allah... Semua amal ibadat di lipat gandakan ganjarannya. Nak wat amal pun senang sebab xde syaitan... Dan yang pasti, kerja kat opis pun lebih mudah mase pose.. Xtau nape, tapi rase cam ringan jer.... Dan yang paling patut di kejar, tapi aku x larat kejar adalah mam Lailatul Qadar... Ermmmm... Mase tempoh 10 malam terakhir aku giler2 bizi ngan buat coklat dan hantar coklat... Bile malam pas teraweh dah penat. So camne lar nak bangun seawal 3pagi tuh.. Padan muke kau Imma... 

Moral of the story : Aku rase better cari 'masyuk' akhirat dari 'masyuk' dunia... Ermmmm....





07 September 2011

Salam Aidilfitri

SELAMAT HARI RAYA
AIDILFITRI
MAAF ZAHIR DAN BATIN

Ape yang best yer Raya tahun ni??? Ermmm xde pape perbezaan yang besar lar... Kecik2 jer... Uhuuu....    
- Tahun ni 1st time beraya ngan kehadiran 'Kak Ipar'... ^^
- Tahun ni 1st time wat laksa Johor.. Tu pun hasil didikan Kak Ipar... ^^
- Tahun ni 1st time beraya ala-ala jer. Sebab pale otak pikir nak ke Johor anta cut
- Tahun ni 1st time wat kuih raya sikit... Hahahaha....

Pape pun, Bergembiralah di Hari Raya.... Pada kawan2 menghoyan yang belum ku temui lagi, Hope dapat beraya ngan korang NEXT Week.... Bahaya kalau x jadi, sebab kawan2 dah majuk.... Kekekeke....

Dan kepada Incik Tunang.... InsyaAllah kite baraya ujung Syawal nanti k... Hik3.... Can't wait that time... ^^

:: 1 Malaysia ::

02 August 2011

Attention to GUYs


1- Your wallet can be real pain for your back and the buttocks, and it can even lead to shooting pains down the legs.

2- Sitting on a wallet for prolonged hours every day can compress sciatic nerve which passes beneath piriformis muscle and leads to piriformis syndrome, low back pain & self-inflicted sciatica.

3- The wallet acts as a wedge that forces the pelvis, spine and body out of alignment.

4- Just as you would not sit on a brief case or a rock for an extended period of time, you should not sit on your wallet.

5- Anyone who drives more than a half hour sitting on a wallet, is a candidate for sciatica or back pain.


The healthiest option is to move the wallet to your front pocket. If it’s must to keep your wallet in your back pocket, you should remove it before you sit down

29 July 2011

Salam Ramadhan Semo...


Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak...

Selamat Berpuasa...

Selamat wat solat teraweh...

Selamat control makan...
(Sila kawal yer... Pesanan ini kusus untuk diri sendiri)

Pic di atas amat sesuai di jadikan panduan menu berbuka puasa... So kalau dah masak ari2 xyah beli kat Bazar kan.... (Kunun lar ko Imma... Silap2 seluruh bazar negeri ko ziarah....)


OK LAR... Pape pun SELAMAT semo....

19 July 2011

Padah Pornografi

Dalam seminar mengenai kesan pornografi terhadap kerosakan otak di Jakarta suatu ketika dulu, ahli bedah saraf dari Hospital San Antonio, Amerika Syarikat, Donald L. Hilton Jr MD mengatakan bahawa ketagihan mengakibatkan otak bahagian tengah depan yang disebut Ventral Tegmental Area (VTA) secara fiziknya mengecil.

“Pornografi menimbulkan perubahan tetap pada neorotransmiter dan melemahkan fungsi kawalan. Ini yang membuat orang-orang yang sudah kecanduan tidak dapat lagi mengawal perilakunya,” kata Hilton serta menambah bahawa ketagihan pornografi juga menimbulkan gangguan memori. Keadaan itu, tidak terjadi secara cepat dalam waktu singkat namun melalui beberapa tahap yakni kecanduan yang ditandai dengan tindakan impulsif, ekskalasi kecanduan, desensitisasi dan akhirnya penurunan perilaku.

“Dan kerosakan otak akibat kecanduan pornografi adalah yang paling berat, lebih berat dari kecanduan kokain (dadah).”


12 fatamorgana tentang pornografi yang terlanjur tercipta secara tidak sengaja oleh otak kita:

1. Pornografi memberi makan pada 'keinginan mata' dan 'keinginan daging' yang tidak akan pernah dapat dipuaskan. Pornografi hanya akan membuat ‘penontonnya’ minta tambah, tambah, dan tambah lagi.

Dengan mudah, pornografi memperbodohkan orang dengan nafsunya dan membuka pintu terhadap segala jenis kejahatan seperti kemarahan, penyiksaaan, kekerasan, kepahitan, kebohongan, iri hati, pemaksaan, dan keegoan. Kekuatan tersembunyi disebalik pornografi akan menunjukkan dirinya pada ketika orang yang sudah terlibat berusaha menghentikan kebiasaannya. Tanpa bantuan, biasanya orang itu tidak berdaya untuk melepaskan diri.

2. Pornografi membuat cara berfikir seseorang menjadi penuh dengan seks semata. Fikiran seks akan menguasai alam bawah sedar mereka. Gambar berbau seks akan melekat pada otak mereka, sehingga pada ketika seseorang memutuskan untuk berhenti melihat pornografi pun, gambar-gambar yang pernah dia lihat dimasa lalu akan bertahan sampai beberapa tahun bahkan selama-lamanya.

3. Pornografi menjadi medan promosi terhadap praktik seksual yang menyimpang. Contohnya, laman porno internet biasanya terhubung dengan laman porno yang lebih progresif seperti homoseks, pornografi kanak-kanak, seks dengan haiwan (bestiality), perkosaan, seks dengan kekerasan dan lainnya.

Ini akan membuat orang-orang tertentu terganggu secara mental dan tercabar untuk mencubanya. Dengan demikian, makin banyaklah perilaku seks menyimpang dalam masyarakat.

4. Pornografi membuat seseorang terpicu untuk lebih suka melayani diri sendiri dibanding orang lain. Masturbasi / onani adalah contohnya. Ini adalah tindakan pemenuhan nafsu peribadi yang dapat membuat seseorang sulit menerima dan memberi cinta yang sebenarnya pada orang lain. Pornografi biasanya membuat orang kecanduan masturbasi / onani.

5. Pornografi akan membawa seseorang terhadap penggunaan waktu dan wang dengan sangat buruk. Sedikit ada waktu terluang atau wang lebih, akan dihabiskan untuk memuaskan hawa nafsunya.

6. Dengan sering melihat laman porno atau membeli filem / majalah porno, orang-orang tersebut mendukung perkembangan industri pornografi yang biasanya dikelola oleh 'kejahatan terorganisasi' yang mencari wang dengan cara haram.

7. Terbiasa melihat pornografi akan merosakkan hubungan orang tersebut dengan sekelilingnya, dalam hal ini keluarga atau orang-orang terdekatnya.

Pada hubungan kekasih, hubungan yang berkembang menjadi tidak sihat. Orang yang terlibat pornografi akan menyalahkan kekasihnya pada tindakan-tindakan seksual yang mereka lakukan. Padahal masalah itu terdapat pada peribadinya sendiri, dan pasangannya adalah si ‘mangsa’. Pada pasangan yang telah menikah, ini akan memicu ketidakpuasan seksual dan praktik seksual yang menyimpang sehingga mengarah ke arah ketidakharmonian keluarga, bahkan perceraian.

8. Dalam banyak kes, pornografi membuat seseorang kehilangan daya kerjanya. Yang sebelumnya aktif dan kreatif boleh menjadi tidak fokus dalam pekerjaan.

9. Pornografi dapat merosak hubungan seksual dengan pasangan kerana terbiasa membayangkan orang lain dalam hubungan seksual.

Imaginasi adalah salah satu kesan pornografi yang sangat kuat. Nilai dan kemurnian seksual sesungguhnya menjadi rosak.

10. Melihat pornografi akan membuat seseorang menjadi sering berbohong.

Orang yang terikat dengan pornografi akan menyimpan kebiasaannya ini sebagai rahsia, sehingga dengan berbohong dia dapat menyembunyikan rasa malunya dan menghindari kritik dari lingkungannya. Ke mana pun dia pergi, dia akan cenderung memakai ‘topeng’.

11. Pornografi akan membawa seseorang pada konsekuensi spiritual yang serius.

Tekanan dan kebingungan akan memenuhi hidupnya. Pornografi membawa kekuatan jahat yang akan mengawal dan mendominasi penontonnya. Sekali saja seseorang melihat pornografi, itu akan membawanya semakin dalam. Nilai moral yang benar makin lama makin pudar, sehingga timbul standard ganda yang membingungkan.

12. Pornografi akan membuat seseorang mempercayai semua kebohongan yang ditawarkan oleh pornografi sendiri.

Contoh kebohongan yang ditawarkan ialah :

a. Kebebasan seksual = kebahagiaan.
b. Penyimpangan seksual = normal.
c. Bila-bila saja melampiaskan keperluan seksual = hal yang benar dan wajar.
d. Setiap hari masturbasi = sihat.
e. Pornografi = tidak menyakiti siapa pun.
f. Bintang porno = orang paling bahagia di dunia.
g. dll.


maklumat di Copy&Paste dari Pizza Keju Blogspot

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin