09 September 2011

Serius, aku penat....

Bulan Ramadhan yang lalu tidak dinafikan sesungguhnya aku sangat lar penat... Serius penat.... Bukan penat pose, tapi semo gara-gara Cekelat Raya yang aku ghairah usahakan... Hohoho.... Walaupun hasilnya sangat2lah berbaloi, tapi aku telah kehilangan keuntungan yang lain pule... Ermmm...~~~~


Secebis putar belit kehidupan aku sepanjang Ramadhan yang lalu :

Minggu Pertama : Sibuk buat sample, tangkap gambo untuk iklan kat blog dan FB...

Minggu Kedua : Memenuhkan mase ambil order. Mase ni sibuklar melayan email, sms ngan FB... Alhamdulillah.... Permintaan melebihi dari minimum target... Pendek kate, container coklat aku semonya habis (ade lar tinggal 2, 3 pcs lagi)

Minggu Ketiga : Operasi pembuatan... Nasib di bantu oleh adik tersayang.... Cik Cekelat mengambil mase 5 hari untuk siapkan kelima-lima jenis coklat berkenaan.Dan inilah permulaan kepada kepenatan yang melampau.... 13-14hb Ogos start buat. Disambung lagi pada 16-17hb... Dan last sekali di akhiri pada 19hb... Ya Allah mase ni, xtau nak cakap per.. Hanya Allah jer yang tau betapa penatnyer aku... Teraweh pun dah lok lak... Qiamualail pun aku dah x larat nak join... Uhuk3... Sadis tol...

Minggu Keempat : Ini dah lega sikit sebab Alhamdulillah semo coklat yang di pesan dah siap... Akan tetapi week ni bizi ngan proses penghantaran.... Bab ni pun penat woo... Nak deal ngan customer mane and bile nak jumpe... Nasiblar mostly customer aku staff UTP gak... Hik3...

Jadi kesimpulannya aku sangat penat Ramadhan yang lalu... Arap jer jual Cekelat Raya, tapi untuk umah sendiri, entah... ade dalam xde... Sedih kan... Uhuuu~~~


Bulan Ramadhan ni bulan Rahmat.... Macam2 kelebihan yang ade.... Kau buat lar ape saja pasti dapat untung samada untung dunia, mahupun akhirat. Tengoklah sape2 yang jual kat bazar, memang masyuk lar sebulan.. Sape2 yang jual baju kain, usah cakap lar.... Minah2 indon or kemboja yang jual kain, mase ni lar nak eksen... Dan x ketinggalan kepada pembuat2 kuih raya cam aku, memang lar masyukkkk... Lebih dari biasa.... Ingat senang nak dapat bisnes camni???

Tapi tu lar, bile dah sibuk semo ngan bisnes yang melimpah ruah masyuknyer, last2 kite lupe, perkara yang patut kite cari sepanjang Ramadhan ni.. Kekayan yang kekal abadi yang memang dah di janjikan Allah... Semua amal ibadat di lipat gandakan ganjarannya. Nak wat amal pun senang sebab xde syaitan... Dan yang pasti, kerja kat opis pun lebih mudah mase pose.. Xtau nape, tapi rase cam ringan jer.... Dan yang paling patut di kejar, tapi aku x larat kejar adalah mam Lailatul Qadar... Ermmmm... Mase tempoh 10 malam terakhir aku giler2 bizi ngan buat coklat dan hantar coklat... Bile malam pas teraweh dah penat. So camne lar nak bangun seawal 3pagi tuh.. Padan muke kau Imma... 

Moral of the story : Aku rase better cari 'masyuk' akhirat dari 'masyuk' dunia... Ermmmm....





7 comments:

C'chanteque Manes said...

alololo..ciannye die...xpela..ko pn 1st time berbisnes dlm bln pose kn..pe kate thn dpn ko amek tuk kenkawan je..xdela penat sgt..(dgn harapan thn dpn nk order lg...hiihi) and thn dpn ko dh ade pnambahan assistant bru kn?hehehe..

Imma Yusri said...

ni bkn 1st time huda. dah ber time2 dah. cume kali ni aku yg wat sendiri.. dulu jual kuih org punyer and aku amek komisen... huhuhu...

sebenarnyer huda, 100% yg order dari aku ni adalah kawan2.. xde pun order yg unknown customer.. camne tu??? kekeke...

tahun depan tgk lar camne.. mane tau dah bunting, lg lar x niaga...

n0n0n said...

weh....nk oreder cekelat?hahaha....

Imma Yusri said...

nonon : ececece... xkan nak kasi buah ati ngan coklat jer lagi kot???

Anonymous said...

sedih gak baca citer si imma nie..tp..cik tunang dia x merasa pun kuih raya tahun nie..sian dia..tu en tunang imma la yg bg tau..haha..cer explain sket..nangis dia pagi raya ari tu..huk3..

Imma Yusri said...

eleh... en tunang eksen, mane dah nak makan cekelat kite dah... katenyer dah muak... wekkk

n0n0n said...

awek aku kata sedap je....dh aku yg sakit nk beli...hahahahaha

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin