26 June 2012

Wishing me 27th Birthday...^^

Ingin di maklumkan bahawa, hari inimerupakan ulang tahun Puan Gedik yang ke-27..... 
Yeayyyy...~~~~!!!!
Puan Gedik udah semak TUA.... Erkkkkk.....***
Puan Gedik udah semakin matang.... Cewahhhhh~~~~
Puan Gedik udah semakin langsing... (????????)

Ape2 pun, inilah besday yang BEST, sebab besday ini di raikan dengan pasangan hidup dunia dan akhirat, iaitu Mohd Rashidi b Isa.... Mekaseh dear, dengan hadiah (seperti dalam gambar) yang di berikan dan wishing yang sungguh romantik semalam.... Love you so much....
Harapan saya cukup banyak kini....
Saya harap, cinta kami suami isteri kekal utuh dunia & akhirat....
Saya harap, kami akan di kurniakan anak-anak yang SOLEH & SOLEHAH...
Saya harap, kami sekeluarga di murahkan REZEKI yang halal...
Saya harap, selepas ini kami akan menjadi lebih baik dari sebelumnya....

Kepada En Suami,
Terima kasih kerana menjadi sebahagian dalam hidup daku.....

25 June 2012

Majlis Perkahwinan : Jangan TAK Iron Tudung

Walaupun dah lame berlalu, tapi aku masih geram dengan mak andam mase majlis bertandang aritu... Geram, sakit hati dan macam-macam lar... Semua ni hanya kerana mak andam tu x iron tudung aku.... Ce korang bayangkan, lepas mekap, aku di kejutkan dengan awning tudung yang bengkok dan tudung yang longgar... Memang hangin sangat mase ni... mekap dah sikit punya cun, tapi ROSAK sebab tudung yang hampeh.... Lagi geram bile akak tu kate, "Selalu tudung ni x payah iron...." Owhhh please, aku tau ko x pakai tudung, tapi alert lar sikit emnda ni... Hal2 perkahwinan, semua orang nak cantik... Kalau x, idak ler sanggup bayar mahal2 kat mak andam... Geram aku.... Pastu kes ke-2nya pulak tudung aku longgar... Longgar giler k... Mase tu, aku rase sia-sia mekap elok2, last2 tudung hancussss..... Tapi akak tu slamber dia kate "Elok jer tudung ni...." Aku xtau lar akak ni xde taste or ape... Dah jelas2 tudung aku spoil, dia boleh cakap macam tu.... Mentang2 dia xde bawak ape2 pin, dia nak lepas tangan macam tu jer... Sorry yer, next time x kuasa aku nak amek dia dah untuk ape2 majlis.... Memandangkan ni majlis bertandang, memang semua barang2 xde.... Menumpang rumah jiran suami katekan.... Kalau ade, awal2 aku dah iron tudung... Hahaha.... [MODE : Sakit hati]

 Sedang sakit hati membaiki awning tudung

Lihat lar gambarnya... Jelas kelihatan herot benyot tudung...
(Sakit juiwa, gambar dah cun, tapi muke, tudung senget...)

Kalau posing senget2 pale, xpe lar... Leh lar cover bengkang bengkok tu...
Tapi xkan semo pose nak senget kepala kot...

Moral of the story 
Kalau boleh, gune jer tudung sendiri... Lagi selesa dan kita tau ape yang perlu kita sediakan.... Xpun, buat macam butik Zaha punya style... Baju, hiasan2, rantai, mahkota, semua amek awal2 kat butik.... So, kalau nak adjust2, nak iron2 kite boleh buat sebelum majlis....

Jang percayakan sangat mak andam... Diorang tu manusia gak... Banyak kelemahannya.... Kes aku sekarang adalah tudung... Ade jer aku dengar kes, baju tercabut pin (sebab fitting x betui), Baju kena tukar last minit... Kate ade orang book lebih awal... (Ni lagi sengal kes) dan macam2 lar.. Jadi ape yang aku nak pesan, follow up selalu... Kalau xleh, ce cari altenatif lain... macam gune barang sendiri, seperti tudung tu....

Tudung ni di sediakan oleh butik Zaha...
Tapi disebabkan aku dah amek awal2 (2 hari sebelum majlis), bolehlar aku iron siap2....
Dagu tu longgar gak... Jadi awal2 dah prepare pin....

Yang ni mase nikah... Tudung sendiri...
Xyah nak cakap ape, memang dah ikut kepala sendiri lar....
Puas hati kan.... Hahaha...

p/s : kepada mak andam, tolonglah jadikan kami (Bride) sebagai wanita paling cun dari hujung rambut, ke hujung kaki di hari bahagia ini.... Tolonglah, kami percayakan anda...

22 June 2012

Majlis Perkahwinan : Flower Girls & Boy

Actually Flower girls and boy, bukan under control aku.... Seriously, kalau nak handle semua anda akan pening kepala... So bile sepupuku Kak Yutta offer untuk preparekan flower girl ni, aku sangat2 lar berbesar hati.... Syukur Alhamdulillah... So untuk flower girl kali ni, Kak Yutta ade buat sendiri cekak bunga-bunga tu... Cantik kan... Dengan belikan bunga tangan untuk diorang... So cute... Dan sungguh x di sangka-sangka hadi pun jadi flower gak... 'Flower Boy'... So cute... Dah beso nanti leh jadi "Boy Over Flower"... Hensem maa....
Di sini, saya ingin memanjatkan jutaan terima kasih kepada Kak Yutta sebab sudi siapkan bebudak2 ini... Tapi budak2 ni bukan sape2 pun... yana ngan Hadi adalah anak Kak Yutta... Manakala Wani sepupu kami.... Hanya ini budak2 comel yang ade... Yang lain, semua dah jadi mak dara.... Kui3....

Lepas ni, kalau ade sedara kite kawen, mesti diorang budak2 ni jugak jadi flower girl... Budak-budak ni penting... Sebagai penyeri majlis gitu...

21 June 2012

Majlis Perkahwinan : Wedding Cakes

Wedding Cakes aku order dengan opis mate aku... Hubby dia ni Chef dan pengajar kat MARA... Dan as part time, dia ade lar wat wedding cakes... Memandangkan Hubby nya yang memang berpengalaman dalam bidang pastry, maka aku pun memberikan kepercayaan kepada beliau untuk menyediakan kek ku... Dan hasilnya.....
Akan tetapi, wedding cakes impian aku adalah macam gambor di bawah ini.... Ntah lar aku rase sweet sangat bile tengok kek tu...

 My Dream Wedding Cakes

Tapi xper lar, kek aku masih nampak sweet lagi, walaupun agak menyimpang dari impianku... Uhuuu.... Dan yang lagi nampak x bape sweet adalah cheese tart dia... Nampak xbape kemas lak... Alahai Imma, ko memang banyak bunyi... nasib laki ko sayangkan ko jugak... Kekeke... Ape2 pun Kek yang di sediakan oleh Chef Azmil memang sedap.... Cume tart dia yang terlalu manis... Bagi aku lar....

Cheese Tart

So pada yang nak tengok hasil keje Chef Azmil, bolelah ke FB wife dia... Or nak call diorang terus pun boleh...

Scrunptious Pastisserie

Azmil 012 5551487
Siti Hajar  012 3174301

FB : Siti Hajjar bt Mustafa

20 June 2012

Majlis Perkahwinan : Baju Kahwin

Mase My Big Day aritu, aku hanya mempunyai dua pasang baju sahaja... 1 pasang untuk nikah... 1 pasang lagi untuk sanding.... Baju nikah aku wat sendiri (hantar tempah lar weiii)... Baju sanding lak, aku sewa same tempat dengan pelamin aku...

Baju Semasa Majlis Persandingan

Glamor x glamor, baju sanding i pakai baju 2nd hand Eira Syazira gitu... And bukan 2nd hand pun, dah ber'hand2 dah orang pakai sebenarnyer... Hahaha... Baju Eira ni best.... Walaupun badan aku cam tong drum, tapi masih nampak seksi lagi.. Auww..... Pastu dia punya sulam, manik memang gorgeous... Rumbai2 belah kaki pun aku suka... Nampak elegen walaupun serabut... Pendek kate serabut2 kemas... I Love it... Dan yang paling best, aku x nampak pendek ngan baju ni... Pemilihan yang tepat kan... Eheeee....

Bagi baju suamiku pula, sorry lar nampak agak ketat rupanya... Kalau tengok di realiti x pasan pun... X sangka dalam pic ketara sangat lar plak.. Alahai sayangnyer... Ni mesti kes suami ku, senang hati sangat... Asek makan jer sebelum ni... Isk3...


Selain itu, tiara yang Zaha Wedding Planner kasi pun mewah... Berat woo.... Selalu aku pegang Tiara dia ringan jer. Pastu siap dah pudar kaler... Tapi yang dia ni memang best... Lip lap lip lap noq.... Jangan jeles.... Kekeke....

Baju Semasa Majlis Akad Nikah

Baju nikah aku wat sendiri.... Ok, aku hantar tempah lar kat tailor... Isk3.... Kain aku beli kat Jakel... Cam bese lar, Jakel kan banyak kain untuk baju pengantin... Cantik dan murah kalau nak dibandingkan kedai2 seperti Gulatis ker and ape2 lar yang sebaris dengannya... Aritu aku beli kain harga RM300 (FOC Kain baju melayu lelaki dengan samping). Ok lar tu... Aku pun dapat 4m kain lace dengan lining sekali... Kain ni dah siap ade sulam manik... Cunnn... Hehehehe...

Tempah jahit lak, cam biasa aku mestilah hantar ke Maryam Fesyen... Best tailor in Kg Manjoi k... And maybe dalam Ipoh pun boleh... Hehehe.... Pada aku, kalau nak jahit baju kebaya ke, kurung moden ker, pesak gantung ker, aku hanya percaya hantar ke Maryam Fesyen jer... Orang lain dah xnak dah... Baju kurung x berbaloi hantar ke sini sebab aku dah ade tailor lain yang best dah murah iaitu Makcik Odi... Hehee...

So kalau nak jahit baju yang jenis shape2 badan, cam kebaya tu memang lar aku akan ke Maryam fesyen... Jahit dia memang sedap... Selesa sangat bile di pakai.... Pastu harganya lebih murah kalau dibandingkan dengan tailor Cina... Tapi kelemahannya, lambat sikit nak siap... Sebab memang ramai yang hantar ke sini... Tapi dalam lambat2 pun, dia x penah lebih dari masa yang di janjikan... Pada rase tingin nak rase ke'Best'an baju jahitan Maryam Fesyen, bolehlah menghubungi beliau di alamat berikut

Maryam Fesyen
(Jahitan Pakaian Wanita)
33 A, Jalan Datin
Kg Manjoi
30020, Ipoh Perak

019-5418965

Pape pun semuanya baik2 saja... Aku pun sempat hantar jahit manik pada bahagian leher dekat Kak Niza, Opismate aku... Dia memang pnadai jahit manik.. Kemas dah cantek gitu... Saya sangat suke...
 

19 June 2012

Majlis Perkahwinan : Kad Kahwin & Bunting

Proses untuk pembuatan kad kahwin x susah pun... Sebab sy dah ade personel designer... kekeke...

Ciri kad kahwin ku...
  1. Bentuk poskad
  2. Guna glossy paper
  3. 50 % jer kaler (mean sebelah ade kaler, sebelah lagi iatm putih jer)
Untuk kad kahwin, aku memang xmo spend mahal2.... Buat ape, pas kahwin orang mesti buang jer kad kite kan... So paling jimat paling bagus... Kekeke... Tapi kad aku ni xlar murah sangat... Sebab aku buget nak RM0.30 camtu jer.. Tapi kad aku mencecah RM0.50... Mesti korang kate aku ni kedekut giler... RM0.50 pun nak berkira... Lain lar makan 2-3 inggit... Tapi xper, aku berusaha menyalurkan wang2 pada wedding buget ni pada arah yang paling bagussss....
 Dugaan Semasa Wat Wedding Card

Tolong jangan pandang remeh bagi urusan kad kahwin ok... Saya memang x lalui saat2 genting nak wat kad kahwin, tapi saya penah terbace blogger2 lain mengadu akan masalah proses nak buat kad kawen.... Antara masalah yang biasa2 sangat terjadi adalah...
  1. Salah eja, salah title, salah tarikh, salah alamat n bla... bla.. bla...
  2. Salah map.. Kite draf lain, diorang print lain...
  3. Lambat proses... Dari mula anta draft, sampai nak tengok sample pun makan mase bulan2... Giler ape.. Ingat wat draft plan menara condong KL ker???
  4. Walaupun sample dah betui, tup2 bile print lain lak jadinyer... Ade gak jadi, tapi kadang2...
Masalah paling selalu dengar adalah masalah 1-3... Jadi kalau rase nak kahwin tu, cepat2 lar draft kad kahwin... Jangan tangguh2kan bagi mengelakan anda mengalami Hyperpressure menjelang big day.... Gud Luck...

Bunting lak...
Ntah pada aku kedua-dua perkara ini bukan menjadi masalah kepada aku, sebab semua di serahkan kepada Hubby... dialah design, dialah yang anta print and dia jugak yang hantar kepadaku... hehehe... mekaseh Hubby atas susah payah anda... Ayang sangat hargai...

18 June 2012

Kesilapan Semasa Majlis Batal Air Sembahyang

Pengalaman aku memantangkan aku.... Hehehe... Anyway, pengalaman yang aku dah lalui ni, nak lar aku kongsi kepada kawan2 supaya bolehlah kepada kekawan bride to be amek iktibar akan ape2 yang kami lalui sepanjang persiapan sampailah ke majlis perkahwinanya...

Kali ini, aku nak review balik alkisahnya kisah semasa majlis batal air sembahyang (Actually, tok kadi Manjoi, memang marah panggil upacara batal air sembahyang... Katenyer, watpe nak batalkan air sembahyang... mengarut... hehehe).  Kesilapan aku adalah cara duduk kami berdua pada ketika itu.... Ce lihat pic kat bawah ni untuk lebih mudah paham....


Sebenarnya suamiku xleh duduk seperti mana aku duduk sebab kaki dia ade sakit sikit... Maka hanya setakat ini saja yang termampu... Yang aku pun sengal sangat, dah memang tau laki x leh dok macam tu, aku ngada-ngada duduk macam tu... Maka inilah hasilnya... Hahahaha...

Dan seharusnya aku buat macam mana kakwan aku buat mase majlis dia yang lalu... Dua2 duduk kaki terjulur ke bawah... So bile kedua-dua buat macam tu, maka gambar yang terhasil akan nampak cantik sekali...

Xpun, nak lagi selamat dan kemas, buat jer macam mane Ana Rafali or Lisa Surihani mase kahwen aritu... Dua-dua gune kerusi... Rasenya zaman sekarang ni, dah x pelik kalau wat macam tu... Nampak lagi cantik pulak tuh...


So prepare lah apa yang patut supaya gambar wedding anda akan nampak gorgeous... Hik3....

06 June 2012

Majlis Perkahwinan : Katering

Sejujurnya saya sangat berpuas hati dengan rasa asam garam masakan oleh kateringku semasa weddingku yang lalu... Dan bukan aku saja yang cakap menda yang same, my family, kawan2, sanak saudara banyak yang memuji.... Memang sedap....

Katering yang aku amek ni dari Titi Serong, Parit Buntar sana.... Memandangkan deme ni orang utara, masakan pun, more kepada utara taste... Ala-ala nasi kandar gitu.... Memang terbaik lar... Macam makan nasi kandar penang jar.... Uhuuuu... Walaupun dah hampir 2 bulan kenduri aku, Acar buah dia, maseh maintain sihat aka elok, dan maintain sedap.... Sungguh aku rase berbaloi2 aku pilih Titi Serong Katering sebagai katering untuk wedding aku....

Pic???? Ntah, ade sape2 snap pic nasi yang korang makan x??? Kalau ade, please lar sedekahkan padaku... Serius, aku sangat ketandusan gambar.... Mujur Cik Cchanteqmaness sponsor sudah gambor nyer.... Kalau x, lagi kering koleksi aku.... Dan nak tunggu photografer..??? Ntah nape, lambat sangat ni... Dah masuk 2 bulan ni... Sakit perut aku nak tunggu ni.... Adoiyaaaa....



Berbalik kepada Katering, di sini aku nak share2 lar.. menda baik kenalah berkongsi... Same2 akan untung gak.... Katering ini di terajui oleh seorang Cikgu yang bernama Cikgu Khamarul.... Kat Titi Serong, ade banyak katering... Tapi kalau nama Titi Serong Cikgu, Cikgu Khamarul is the only one....

Titi Serong Katering
Cikgu Khamarul Zahri
(012-2414030 @ 05-7169302)

No. F-89, Jalan Kedai Empat,
Titi Serong, Parit Buntar,
34250 Tanjung Piandang, Perak

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin