16 January 2009

Qunut Nazilah

DOA QUNUT NAZILAH

Doa Qunut Nazilah dibaca ketika kaum muslimin terkena bencana, ancaman, penganiayaan, penindasan musuh-musuh Allah dan musuh kaum Muslimin.

Seperti dikisahkan dalam Hadits Riwayat Bukhari dan Muslim, Rasulullah SAW pernah melakukan qunut selama satu bulan untuk mendoakan pembunuh-pembunuh para sahabatnya di Bir Al-Maunah.

Dari Abu Hurairah RA :"Sesungguhnya bila ingin mendoakan seseorang, Nabi Muhammad SAW membacakan qunut sesudah rukuk'

Hukum membaca qunut nazilah tsabit pada solat fardhu secara berjemaah.Dan tidak ada lagi dalil yang mengatakan doa ini dibaca ketika solat secara bersendirian.



Untuk membacanya sebagai doa luar daripada solat tidak ada masalah.Kerana ia sabit sebagai doa.Cumanya bacaan qunut ini dalam solat secara bersendirian tidak boleh,kerana tidak sabit nabi dan para sahabat membaca dalam solat secara bersendirian.

Allah berfirman dalam surah al-Ghafir ayat 60:
"Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu. Sesungguhnya orang-orang Yang sombong takbur daripada beribadat dan berdoa kepadaku, akan masuk neraka jahannam Dalam keadaan hina

Maksudnya :-

Ya Allah, sesungguhnya kami meletakkan-Mu di batang-batang leher musuh-musuh kami
Dan kami berlindung dengan-Mu daripada kejahatan-kejahatan mereka
Ya Allah, leburkanlah kumpulan-kumpulan mereka
Pecah belahkan dan kacau bilaukan persatuan mereka
Goncangkan pendirian mereka
Dan hantarkanlah anjing-anjing Mu ke atas mereka
Wahai Tuhan Yang Gagah Perkasa
Wahai Tuhan Yang Maha Penghukum
Wahai Tuhan yang bersifat murka
Ya Allah, Ya Allah, Ya Allah
Wahai Tuhan yang menurunkan Kitab,
Wahai Tuhan yang mengarakkan awan
Wahai Tuhan yang menewaskan bala tentera al-Ahzab
Kalahkan mereka dan menangkan kami ke atas mereka
:
p/s: Same2 lah kite membaca doa ini...
Walaupun di mane korang berada...
Semoga usaha ini dapat membantu saudara mara kita
di Palestin atau di mana saja di pelosok dunia..
Insyaallah...


13 January 2009

mY LovELy AbaH

Abah... abah.. abah...
Ni aku tulis nih bukan bersempena ngan 'Father Day' or sempena Besday abah dia... Bukan.. semuanyer bukan... Kat sini aku saje jer nak tayang muke abah aku yang ensem and bergaya ni... kekekeke...
Name abah aku ni Yusri [Bukan Yusri KRU tuh]... Mase kecik2 dulu banyak gak orang cakap aku ni anak Yusry+Erra Fazira... Layan jer lar.. huhuhu... Actually name penuh abah aku Yusri b. Mohd Yatim... Lahir pada 4hb Oktober 1955... Dah pencen dah abah aku ni... [Pencen sangat.. padahal dulu pun wat bisnes sendiri =) ] Berasal dari Kg Kepayang, Batu Gajah Perak... Ade 5 orang beradik anak yang ditengah2...

Abah aku ni suke berjalan... Disebabkan dia mengalami 'Sakit Lutut' jadi hajat dia untuk berjalan-jalan ditukar untuk ke suke 'Memandu-mandu'... Aku, mak, adik and atuk memang slalu angin... Tensen lar kalau asek ronda2 dalam kete... Kalau leh mesti nak amek udara yang segar bugar...





Ni abah ngan mak aku... Mak aku ni susah sikit nak bergambar... Xmacam anak2 dia... Hantu gambar... Nak lagi anak dia yang tengah ni... Tapi anak bongsu pun ape kurangnyer...... hehehehe.... Kalau x silap, abang aku pun hebat gak dalam posing... Pernah gak jadi 'Top 10' Hero Remaja 199? [aku pun x ingat... Tapi mase ni Zed Zaidi yang champion]... Pendek kate semo anak pak Yusri memang suke bergambar... hehehehehe (*o*)

Adik aku ni xde ikut sangat muke abah aku... Muke dia ni mix antara mak aku ngan abah aku... Bese lar, anak dot..dot...dot... [Kalau adik aku bace mesti dia paham ape maksud 'dot..dot..dot..]

Kalau nak tengok anak abah yang sejati adalah... (jeng...jeng...jeng.......) ini lah dia... Orang kat manjoi tu siap leh kenal aku ni anak sapa sebab tengok muke aku ni jer... Padahal 1st time jumpe... Kalau tengok gigi aku memang paling iras ngan abah aku... tu yang aku panggil 'anak abah....' Anak abah yang gedik... Inilah dia... hehehehe

Actually, aku bukan nak cite sal yang atas ni jer... Aku sebenarnyer nak gtau yang abah aku ni next week akan menjalani pembedahan jantung di IJN... Ermmmm sesuatu yang menakutkan jugak bagi aku... 60-40 peratus harapan... mana satu yang bagus, mana satu yang kecewa... Xyah lar cite kat sini... huhuhu... Kawan-kawan, tolong doakan keselamatan dan kelancaran pembedahan ini k... Macam mana korang sayang kat Abah korang, macam tu lar jugak aku sayang kat abah aku ni... (*x*) v peace no war!!!!!!



Syarat Jadi Pacar ku

Heyyyyy......
Macam nak mule nyanyi lar plak bai... huhuhu... Tengah jiwa yang x stabil ni layan lagu macam ni memang bereh.... Sesuai ngan flow jiwa aku ni... Hehehehe... Tapi kalau betul ni syarat yang aku letak pada laki-laki sekalian alamat ANDARTU lar jawabnyer... huhuhuh...
:
Anyway, anyhow, just layan jer lar... Mase ni ade 3 lagu yang aku layan giler2... ianya :-
1 - Pianka [Mau Yang Besar]
2- Shila OIAM [Memori Tercipta]
3- Matta Band [Jatuh Cinta Lagi] - Lagu ni memang layan sampai nak menari lar kalau dengar... But korang x yah takut lagi, idak ler berkenan teman nak menari kat depan orang ramai tuh... =P

Kat blog ni aku takat taruh lagu ni lar...

Lagu jiwa ponpuan... Besh lar lagu nand liriknyer... Bagi kaum adam maybe x suke sangat lagu ni sebab ade gak dah kuar isu lagu ni berbaur 'Blue' sikit... Ahhhh aku x pedulik lar... Hal tu bergantung pada individu masing2 yang nak 'Think bout it' ... Rite.... ????

Hey
Sebelum Engkau Mulai Menggoda
Kau Mestilah Sedar
Apa Yang Ku Mahu
Dari Jelinganmu
Aku Sudah Tahu
Apa Yang Bermain Didalam Fikiranmu
Aduh Kau Nakal Sungguh
Tapi Ku Mengerti
Kerna Kau Lelaki
Dan Aku Wanita
Yang Semua Mahu Miliki
Tunggu
Sebelum Itu
Harus Dengarkan Dulu
Yang Diminta
Aku Mahu Mobil Yang Besar
Aku Mahu Rumah Yang Besar
Aku Mahu Upah Yang Besar
Wang Untuk Berbelanja
Aku Mahu Impian Besar
Engkau Mahu Menjadi Pacar
Aku Mahu Yang Besar-Besar Saja

Apakah Kau Mampu
Memuaskan Hatiku
Cukup Layak Tak Atau Hanya Buang Waktu
Aku Mahu Kau Jujur
Harus…Ingatlah Slalu

Aku Mahu Mobil Yang Besar
Aku Mahu Rumah Yang Besar
Aku Mahu Upah Yang Besar
Wang Tuk Ku Berbelanja
Aku Mahu Impian Besar
Engkau Mahu Menjadi Pacar
Aku Mahu Yang Besar-Besar Saja

Jika Kau Berani
Buktikan Kau Lelaki

Dengarkan Dulu
Yang Diminta


08 January 2009

ISRAEL Laknatullah...

Innalillahwainailaihirajiun...

Inilah ,lafaz yang mampu aku ucapkan apabila saban hari aku menonton di berita2 sekarang... Kekejaman Rejim zionis dalam memBUNUH sekian penduduk Gaza di Palestin... Alasannya kerana nak menyerang Tentera Hamas... Alasannn....!!! Memang 1 alasan.... Alasan orang2 kafir Laknatullah ini dalam menghancurkan umat Islam...

Astagfirullah...

Kalau di imbas kemabali kezaman nabi-nabi kita yang dulu... Iaitu Nabi Musa A.S... Sedari zaman ini lagi bani israel x penah puas apath lagi nak mensyukuri nikmat Allah S.W.T... Walaupun mereka telah diselamatkan dari kekejaman firaun dulu, tapi mereka tetap kufur... Lihatlah mereka pernah menyembah lembu emas yang di buat oleh samiri ... Walhal, pada masa itu mereka telah mendapat petunjuk dari Allah S.W.T... Begitu lemah dah goyah iman mereka...

Di fahamkan juga kaum ini juga adalah satu-satunya kaum yang telah merasai kelazatan makanan dari Syurga, MANNA dan SALWA... Betapa besar ganjaran yang Allah telah berikan pada mereka... Tapi malangnya tiada secalit rasa kesyukuran dipanjatkan kepada Yang Maha Esa...



Dari kisah lalu yang kita imbas ini, memang tidak hairan lah orang Israel Laknatullah ini begitu kejam dan tidak bertamadun... Pada waktu ini mereka mengambil kesempatan diatas sokongan Amerika untuk menyerang Palestin sekaligus menyerang Orang-orang Islam...

Mungkin aku x mampu untuk ke medan perang... Bukan aku saja, tapi anda semua juga turut berpikir panjang samada mahu sekali membantu Palestin di sana atau tidak... Betol kan??? Jadi inilah yang aku dapat buat... Menyampaikan secebis maklumat agar kita semua ingat yang kita ini adalah 1 keluarga... Kalau keluarga kita di sana (Palestin) merana, kita seharusnya membantu.. Setidak-tidak nya mendoakan keselamatan mereka dan mendoakan agar kekejaman ini akan berakhir dan maruah penduduk Palestin akan terbalas...

Sumbangkan sedikit wang anada ketabung palestin ini... Korang leh visit Maybank2u untuk membuat pemindahan wang derma anda ke Tabung NSTP Dana Untuk Gaza.. Tolong lah mereka dan doakan untuk mereka... Selain itu, mari kita BOIKOT barangan mereka.

BOIKOT... ISRAEL

BOIKOT....... ISRAEL

BOIKOT........... ISRAEL






Bissmillahirahmannirahim
"Ya Allah!!
Sebagaimana Engkau Pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah Musyrikin,
maka kami memohon kepada mu Ya Allah.........
Turunkan lah bantuan mu kali ini kepada orang orang Islam di Libanon,
hancurkanlah rejim zionis..
amin ...
(Lalu bacalah surah Al Fil , membayangkan kehancuran tentera Yahudi - dengan Izin Allah)

Insyaallah doa ini termakbul...



07 January 2009

4 all HOUSEWIFE

READ the FOLLOWING...

THEN WATCH the video...

Then pass it on!..

THIS COULD SAVE A LIFE!

I never realized that a wet dishcloth can be a one size fits all lid to cover a fire in a pan! This is a dramatic video (30-second, very short) about how to deal with a common kitchen fire... Oil in a frying pan. Read the following introduction, then watch the show... It's a real eye-opener!!



At the Fire Fighting Training school they would demonstrate this with a deep fat fryer set on the fire field. An instructor would don a fire suit and using an 8 oz. cup at the end of a 10 foot pole, toss water onto the grease fire. The results got the attention of the students.

The water, being heavier than oil, sinks to the bottom where it instantly becomes heated. The explosive force of the steam blows the burning oil up and out. On the open field, it became a thirty foot high fireball that resembled a nuclear blast.

Inside the confines of a kitchen, the fire ball hits the ceiling and fills the entire room.Also, do not throw sugar or flour on a grease fire. One cup creates the explosive force of two sticks of dynamite.


06 January 2009

Selamat Hari Asyura

Assalamualaikum. W.R.T

Terlebih dahulu, saya ingin mengucapkan Selamat Hari Asyura yang jatuh pada hari ESOK iaitu RABU,7 JANUARI 2009 bersamaan 10 Muharram 1430. Hari tersebut juga dikenali sebagai HARI ASYURA.Di sini ingin, saya kongsikan ialah amalan SUNAT yang boleh kita lakukan pada tanggal 10 Muharram ni.

Antaranya ialah:
1. Memakai celak mata.
2. Mandi sunat hari Asyura di pagi hari.
3. Puasa sunat 10 Muharram.
(“Bahawasanya Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa-sallam ditanya tentang puasa Asyura, maka baginda bersabda: Ia menghapuskan dosa setahun yang lalu”. (Hadis Riwayat at-Tirmizi)4. Bersedekah terutama kepada anak yatim dan individu yang memerlukan.
5. Menyapu kepala anak-anak yatim.
6. Berbelanja lebih dari biasa untuk keluarga.
7. Menziarahi orang yang sakit.
8. Membaca tasbih 'HasbiAllahhu wanikmal wakil nikmal maula wanikman Nasir'sekurang-kurangnya 70 kali.

"Yang tue pernah jadi mude, yang mude belum tentu jadi tue"

Renung2kan dan selamat BERAMAL....


5S TOYOTA Plant in Japan

Japan is the state who publishing about 5's method... What is 5's??? 5's is belong by Japan's word... It's mean :-

S - Seiri
Sorting out and discarding of UNNECESSARY items in the work place
S - Seiton
Arrangement of necessary items into good order so that they can be easily selected use
S - Seiso
Cleaning up one's workplace completely so that there is no dust, rust, grease on floors, machines or equipment
S - Seiketsu
Maintaining one's workplace so that it is productive and comfortable by repeating SEIRI+SEITON+SEISO
S - Shitsuke
Training people to follow good work habits and the strict observation of workplace rules

This 5 stage are rules and roles for achieve of QUALITY work place... For your information, i've already done with the 5's Trainning... I know the detail of 5's and also i've practice in my lab... If you see on my lab, the are enough of labeling, signage and work line with the yellow tape.... Congratulation at me... hehehehe...

BE THE BEST WORKER bebbbb...














Another Japanese good practice

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin