15 December 2009

Kenapa saya terlalu TERLUKA???

Ohhhh agak membanggakan pada diri saya kerana saya buat post ni on my public blog... Means, semua orang leh baca lar kan? X kisah lar, paling koman pun si nonon yang baca ataupun si cantik manis Huda yang bace gak... Actually post ni saya nak tujukan pada insan Negeri Sembilan tuh yang telah menghancurkan hati saya. Saya nak list down sebab-sebab saya Sakit Hati... Nak ingat sampai bila-bila...

Dear si Dia,
Ini bukan tujuan untuk memburukan atau mengaibkan keadaan. Cuma nak awk tahu keadaan dalam hati saya ni. Jadi pasni kalau saya ngamuk-ngamuk, dendam-dendam kat awk, idak lar awk terkejut dah... By the way, saya xnak lar dendam kat awk pun. Cukuplah apa yang awk dah wat kat saya, saya redha... Kalau x mampu pun, saya akan pujuk jugak semahu-mahunya hati ini untuk terima semua ini seadanya...

KENAPA SAYA SAKIT HATI?
  1. Dia mengabaikan saya sejak mula berkerja...FYI ketika ini, kami still tuuttttt..** , tapi hakikatnya dia...???
  2. Dia tinggalkan saya disebabkan jarak kami yang jauh, tapi hakikatnya...???
  3. Dia boleh berdating dengan perempuan tu, then guna harta benda saya...
  4. Dia kate nak simpan kenangan manis kami, tapi hakikatnya...???
  5. Dia kate xkan delete post di blog yang berkenaan saya&dia, tapi hakikatnya...???
Ntah lar, saya benar-benar pelik, kenapa lar 1 kata-kata pun dia x pernah tepati... Semuanya bohong sj... Segalanya hanya kata-kata manis saja... Tiada 1 pun tertunai.. Sampai hati awk yer... Awk terlalu lemah sehinggakan x mampu berdiri dengan kaki sendiri... Dan disebakan ini juga, saya yang kecewa... Sampai hati awk...!!!

14 December 2009

Benci L.E.L.A.K.I

BENCI... BENCI... BENCI....

Aku benci lelaki... Kenapa lelaki x pernah tepati janji???

Post sebelum ni aku nak cari calon suami... Sekarang malas lar... Benci sangat... Dalam hati ni perasan bercampur baur... Sakit sangat... Sakit bila dimungkiri buat kali-2 oleh insan yang sama... Paling sakit disebabkan lelaki bernama Mohd Afif Salami... Dia terlalu kejam buat aku... Sampai hati... =(

10 December 2009

Calon suami di Cari...!!!

Sesungguhnya saya sedang mencari calon suami untuk diriku sendiri... Sape yang memenuhi syarat sila hantakan Resume dengan kadar segera. Hanya seorang insan saja yang layak. Jadi persaingan adalah hangat. Anda semua perlu berusaha gigih untuk mendapatkan Cinta saya...

Ciri-cirinya :

  1. Muke x berapa hensem (Xnak mat jambu-jambu, riso nak di jaga) ofcos aku nak yang hensem2 jek... Klu x hensem sakit mata memandang
  2. Mempunyai kerja tetap (Sila tunjukan slip gaji 2 bulan terkini)
  3. Lebih tinggi dari aku (165cm ++ but kurang dari 178cm)
  4. Badan tidak terlalu kurus (Sesedap rasa) dan tidak gemuk cam Gorila..
  5. Kulit gelap... Xmo yang legam ok ahhh aku nak yang putih2... Cerah cam Gu Jun Pyo dalam Boy Over Flower... Hensem punya...
  6. Mempunyai susunan gigi yang bersepah Tersusun rapi... Tapi jangan tersusun sgt... hahaha
  7. Mulut manis Yang ni memang totally out... Jangan arap aku nak laki mulut manis, tapi hati upe taik babi, macam budak tu...
  8. Tidak terlalu Romantik... Nak suami romantik... Baru dapat layanan istimewa jer selalu... hehehe
  9. Pandai amek hati
  10. Tidak terlalu mengontrol si isteri
  11. Tidak banyak cakap... ofcos...
  12. Sanggup buat kerja-kerja kampung... Kalau memang budak kampung, lagi saya suka
  13. Tidak memilih makan... Koteaw pun dia makan...
  14. Ada kereta VIVA putih ohhhh please... Fuck kete putih sekarang nih
  15. Mempunyai hobi suka melancong
  16. Suka pada haiwan... Kalau leh, dia memang dari asal ade bela kucing Hamster
  17. Dia seorang yang x berapa reti wat planning, etc holiday planning... Sebab semua kuasa itu di serahkan pada saya Aku nak lelaki yang pandai mengatur perancangan... Aku akan jadi backup dia... Baru ade give & take...
  18. Mestilah pandai mengawal ku... Bukan King Control k...
  19. Suke jalan-jalan cari makan...
  20. Orang itu boleh menerima saya seadanya. Mencintai saya kerana saya adalah saya. Menghargai cinta saya, setia pada saya dan kukuh cintanya. Walaupun di lambung ombak, hati dan perasaannya xkan berubah daripada saya. Saya mencari cinta sejati. Cinta yang telah ditakdirkan untuk saya. Mencari tuan yang kehilangan tulang rusuknya... Bukan cinta tangkap muat.
Kalau anda tidak dapat memenuhi syarat-syarat berikut, jangan join da club lar... Udah ler tuh... Percintaan bukan semuanya manis... Bukan semuanya indah. Sekarang saya hanya merasa kepahitan bercinta sahaja. Sehinggakan telah hilang kepercayaan dan keyakinan akan manisnya CINTA... =(

08 December 2009

My MaruFIF

My New Boyfriend...

Ni nak perkenalkan my new boyfriend...

Nama dia MaruFIF...
Anak teruna lagi nih... hehehe
Comeynya dia...

Sekarang ni layan MaruFIF aje lar... Tapi dia agak kesunyian apabila dok sekor2 ngan aku... alahai, aku sepi, dia pun sepi gak ker... Ingat leh jadi pasangan sejoli... huhuhuhu...

MaruFIF ni bucuk... Nakal lak tuh... Actually aku beli dia ngan semua kelengkapan lain kat kedai PET kat Sidec... Berbekalkan gaji Bulan Nov lalu, aku spend hampir RM100 lar jugak untuk si kecik nih... Cayang dia...!!!

Rindu lar kat MaruFIF... I'm always thinking, ape lar dia wat kat umah tu...???

07 December 2009

Seperti Dulu ~ Penyesalan atas kesilapan lalu...

Sekarang ni jiwa terlalulah jiwang dan sensitif... Nak lagi bile memperkatakan soal Cinta & Kesetiaan... Ohhh sungguh menikam kalbu aku... Dan ntah nape, aku dapat rasekan ape yang aku rasa sama seperti yang si dia rase semasa aku kecewakan dia... Inikah pembalasan namanya. Aku rasa "Ya"... Setiap yang kita lakukan ada pembalasannya. Dan sekarang aku dah rasa betapa sakitnya juiwa ini bila Cinta di dustai... bila janji di mungkiri...

Actually dulu dia pernah nyanyikan lagu ni untuk aku. Mase ni hubungan kami tenggelam timbul dah. Lihatlah betapa besarnya pengorbanan dia dalam hubungan kami dulu. Tapi aku sikit pun x hargai. Bayangkan aku x sedih pun masa berpisah dulu. Bagi aku antara kami xde jodoh. Tapi bila keadaan yang sama dah menimpa aku, barulah aku tau betapa sakitnya penderitaan ini... Padan dengan muka aku... hahahaha...

Dan sekarang aku pun rasa betapa aku inginkan Cinta seindah dulu... Ku ingin menghapuskan rindu yang mendalam ini... Ku ingin dia kembali kepadaku kerna cintaku xpernah rasa jemu.. dan ku ingin kau kembali dan jangan lukai hatiku lagi... Tapi, ape lah dayaku dalam meminta semua itu... =(


Seperti Dulu

Selalu ku mengharapkan
Kau akan segera pulang
Kau balik seperti dulu
Menghapuskan rindu
Yang sering menghantuiku

Semenjak kau datang
Di hatiku sayang
Semua resahku hilang
Diriku bukanlah
Seorang yang mudah
Menyerahkan cinta semudah kata

Kudambakan cinta
Indah seperti dulu
Kerna cintaku tak pernah rasa jemu
Biar hati bimbang
Aku terus menunggu
Benar ku tahu kau tak pernah jauh
Kau di hatiku

Di hari yang datang
Janganlah kau ulang
Lukai hatiku sayang
Aku pun bukanlah
Seorang yang bisa
Menggantikan cinta sekelip mata

Aku inginkan cinta
Kita seperti dulu
Kerna cintaku tak mudah rasa jemu
Biar hati bimbang
Aku terus menunggu
Dan aku tahu kau tak pernah jauh
Kau di hatiku

26 November 2009

Salam Aidiladha to aLL

Sesungguhnya ucapan ini dengan seikhlas hati saya ucapkan kepada semua rakan-rakan blogger saya.. And also tu all my follower especially... And kepada seluruh Umat Islam di dunia ini... Semoga kita mendapat Keberkatan dari-Nya... Insyaallah..

Salam Aidiladha


25 November 2009

Melawan Kesepian

Lagu ini sesungguhnya kawan aku bernama Juliana atau dikenali sebagai "Tipah" mase kat poli dulu... Thank a lot Ju... Terasa jugak dengan lirik lagu ni. Menyentuh perasaan ini dari dalam...

Dulu memang lagu ni xde makne bagi aku, tapi sekarang ianya mengusik sungguh. Sekarang aku rase betul-betul sepi. Sepi dari "Harapan". Sepi dari "Cinta" dan sepi dari "Rindu" oleh seorang yang bernama LELAKI...

Ohhhh aku xleh hidup tanpa lelaki kah disisi sehingga boleh jadi SEPI begi... Ermmm, hope aku leh lawan "KesepiaN" ini... Insyaallah...

~~ Hayatilah lagu ni kalau anda SEPI ~~

Apapun yang terjadi
Berjalanlah tanpa henti
Air mata tertahan
Waktu untuk dijatuhkan

Nanti kita kan tahu
Betapa bijaknya hidup
Sepahit apapun ini
Pelajaran yang berarti

Semoga kepergianmu
Tak akan merubah apapun
Semoga mampu kulawan
Kesepianku

Nanti kita kan tahu
Betapa bijaknya hidup
Sepahit apapun ini
Pelajaran yang berarti

Semoga kepergianmu
Tak akan merubah apapun
Semoga mampu kulawan
Kesepianku

Semoga kepergianmu
Tak akan merubah apapun
Semoga mampu kulawan
Kesepianku

Semoga kepergianmu
Tak akan
Semoga mampu kulawan
Kesepianku

Apapun yang terjadi
Berjalanlah tanpa henti

24 November 2009

mY New Life

Aku rase ini yang terbaik untuk aku pilih. Dah 2 minggu aku x pat nak wat pape, sekarang, aku kena bangkit lar...

Bangkit dengan dunia BARU
Bangkit dengan semangat BARU
Bangkit dengan agenda BARU
Bangkit dengan harapan BARU
Bangkit dengan jiwa BARU
Bangkit dengan azam BARU

&

Kalau ade rezeki, aku menanti CINTA sejati ku... (^o~)v

Kalau ikutkan saja kate hati. Kalau di kenangkan balik kisah lame, jangan harap aku akan pulih. Dalam buku Jangan Bersedih pun kate, kita jangan mengimbau kenangan lalu. Xde pape gunanya.

Kat sini aku buh sikit sedutan yang suke dalam buku tu..

"Janganlah anda hidup di dalam mimpi-mimpi buruk masa lalu, atau di bawah bayang-bayang kesedihan masa lalu. Angkatlah diri anda dari fantasi tersebut! Apakah anda menginginkan berbagai musibah dan pengorbanan tersebut berulang kali? Apakah anda mengharapkan matahari kembali ke tempat asalnya, bayi ke perut ibunya, air susu kembali ke payudara ibu dan air mata ke dalam kelopak mata, padahal semuanya hanya akan mengalirkan kembali air mata anda. "

Banyak lagi kata-kata EMAS, Hadith2, Puisi dan Firman-firman Allah swt yang begitu menenangkan. Memang betul ape yang terjadi pasti terjadi. Kalau kita sekat pun, akan terjadi jugak dan hati kita tetap akan terluka. Aku luka sekarang mana tau selepas ini aku akan temui penawar yang lebih baik dari yang dijangkakan.

"Tidaklah seorang mukmin dilanda kecemasan, kelelahan dan kesedihan melainkan Allah akan menghapuskan kesalahan-kesalahannya"

Hope all will back on their position after back... Chaiyokkkk...!!!!

psstttt : sekarang feel cite Full House balik.. Ntah nape?????

20 November 2009

Aku X Percaya Cinta

Lagu ni bermakne sejak aku ngan mY Black Secret berpisah... Ermmm susah lar nak percaya cinta... Semuanya bohong jer... Semua jantan same jer... Bile berjanji xtau nak kotakan... Bile memujuk, pijak semut pun x mati... Tapi bile dah berubah hati, madu pun terasa pahit... Sakitnyer hati... Terlalu senang hati dia berubah... Bagaikan ombak yang menghempas pantai... Tinggi macam tsunami, bile hempas ke pantai, ilang macam tu jer... Ermmm...

Aku Tak Percaya Cinta - Liyana Jasmay


Hey hey hey hey
Aku tak percaya cinta
Aku tak percaya cinta
Aku tak percaya C I N T A

Namaku tak perlu disebutkan
dari suara pasti kau kenalku
rupaku tak payah dibayangkan
memang kau tak rugi bertemuku

Ku selalu lihat dari jauh
kutahu kaupun rasa sesuatu
bila kau perlu diriku tiada
biar menjadi misteri hidupmu

Aku tak pernah fikirkan cinta
sekadar mengusik kamu
biarlah cinta yang datang padaku
aku tak percaya

Aku tahu kau ingin bercinta
janganlah cepat jatuh cinta
berkawan dahulu baru ceritanya sempurna

Hey hey hey hey

Memang benar kau jadi rebutan
ramai gadis yang terpikat denganmu
tapi aku beza dari semua
bukan aku menjual mahal

Kerana ku cukup semua
hanya tiada hmmm teman lelaki
sekadar sekadar cuci mata
melihat lelaki seperti kamu

Aku tak pernah fikirkan cinta
sekadar mengusik kamu
biarlah cinta yang datang padaku
aku tak percaya

Aku tahu kau ingin bercinta
janganlah cepat jatuh cinta
berkawan dahulu baru ceritanya sempurna

Hey hey hey hey
Aku tak percaya cinta
Aku tak percaya cinta
Aku tak percaya C I N T A

Baru semalam aku bermimpi bertemu kamu
Peliknya rasa lantas kutersedar
Aku tak percaya

17 November 2009

Hampir Dirogol

Sesungguhnya Allah itu sentiasa dekat pada hamba-hamba-Nya

~~ Seorang wanita muslim dari Malaysia yang bekerja di US, memakai tudung dan memiliki akhlak yang bagus. Suatu malam perempuan ini dalam perjalanan balik ke rumah dari tempat kerjanya. Kebetulan dia mengambil jalan singkat untuk pulang. Jalan yang diambil pula agak tersorok dan tidak banyak orang yang lalu lalang pada masa itu.

Maklum hari sudah lewat. Berjalan di jalan yang agak gelap sebegitu membuatkan dia agak gelisah dan rasa takut berjalan bersaorangan. Tiba-tiba dia nampak ada seorang lelaki (kulit putih Amerika) bersandar di dinding di tepi lorong itu. Dia sudah mula rasa takut dan tak sedap hati. Apa yang saudari kita ni boleh buat adalah berdoa ke hadrat Allah memohon keselamatan atas dirinya. Dia baca ayat Kursi dengan penuh pengharapan agar Allah membantu dia disaat itu.

Masa dia melepasi lelaki yang bersandar itu, dia sempat menoleh dan dapat mengecam muka lelaki itu. Nasib baik lelaki itu buat tidak endah dan perempuan ini selamat sampai ke rumahnya.

Keesokkan paginya, saudari ini terbaca dalam akhbar yang seorang perempuan telah dirogol oleh seorang lelaki yang tidak dikenali dekat lorong yang dia jalan semalam hanya 10 minit selepas dia melintasi lorong tersebut.Muslimah ini yakin benar lelaki kulit putih yang dia lihat semalam adalah perogol itu.

Atas rasa tanggungjawab dia terus ke balai polis dan buat aduan. Wanita ni dapat mengenalpasti suspek melalui kawad cam dan selepas siasatan dilakukan, polis dapat bukti bahawa lelaki tersebut adalah perogol yang dicari. Tapi perempuan Muslim ini hairan juga kenapa lelaki tadi tak jadikan dia mangsa ketika dia melalui lorong tersebut walhal dia keseorangan di masa tu, tetapi lelaki tadi rogol perempuan yang lalu selepas dia. Muslimah ini nak tahu sangat sebabnya. Jadi dia minta kebenaran polis untuk bercakap dengan perogol tadi sebelum hukuman dijatuhkan (sebelum lelaki tadi di bawa ke tempat lain).

Dia pun tanya perogol itu
“Why don’t you do anything to me on that night even though you know that I’m alone?”
Perogol tu jawab:
“No, you are not alone. That night I saw two young man walking with you. One on your right side and the other one was by your left side. If you were alone of course you will be my victim.”

Saudari ni rasa amat terkejut bila dengar penjelasan perogol tu. Dia bersyukur ke hadrat Allah kerana memelihara dia malam itu, mungkin juga berkat ayat Kursi yang dia baca malam itu.

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

MORAL CERITA INI
Jika kita sebagai hambaNya menurut segala perintah dan meninggalkan segala laranganNya, Dia pastinya akan sentiasa dekat dengan kita dan memelihara kita. Muslimah tadi pertama-tamanya menutup aurat dan memang Muslimah yang menjaga batas-batas yang ditetapkan Islam. (Kalau aurat terbuka malaikat pun malas dekat). Mungkin dua orang lelaki yang menemani wanita itu adalah malaikat yang diutuskan Allah untuk menjaga hambaNya yang sentiasa ingat akan diriNya.

Tinggal Kenangan antara Kita

~~ Tinggal Kenangan ~~
Lagu ini saya tujukan kepada Mohd Afif Salami b Marzuki...

Pernah ada
Rasa cinta
Antara kita
Kini tinggal kenangan

Ingin kulupakan
Semua tentang dirimu
Namun tak lagi
Kan seperti dirimu
Oh bintangku

Jauh kau pergi
Meninggalkan diriku
Disini aku
Merindukan dirimu

Ingin ku coba
Mencari penggantimu
Namun tak lagi
Kan seperti dirimu
Oh kekasih

03 November 2009

Pokok Limau Purut ku...

Lihatlah betapa comenyer Pokok Limau Purut aku... Aku beli kat Pasar Malam Bandar U, Seri Iskandar 21 Okt yang lalu... Dan operasi pindahkan dia ke pasu yang aku beli kat econsave jugak pada hari yang cuma waktu yang berbeza sikit... Semasa aku beli memang sihat walafiat pokok ni... Dan sehingga hari ini dia masih sihat... Sayangnya masih tidak mengeluarkan pucuk lagi...
Ape gunanya aku menanam pokok ini??? Ofcos lar untuk tujuan memasak... Bile memasak menggunakan daun limau purut, keharuman akan lebih terserlah... Xcaye, anda leh cube nanti... tapi biarlah masukan pada masakan yang bersesuaian yer...

(Best giler dapat tanam Limau Purut ni... yehaaa....!!!!)

23 October 2009

Tak Mungkin Kerna Sayang

Semalam terkenang lak kisah lalu... Ermmm biasa lar terkenang kisah duka lama... Tapi x lama lepas tu, aku layan lagu nih... "Tak Mungkin Kerna Sayang".. Lagu ni memang kena jer ngan jiwa aku sekarang...

Jadi pada insan yang dikenang tuh, jangan lak perasan... Sebabnya "
Sekali segala ada, Ada rindu yang datang tiba2, Tak mungkin kerana sayang, Cuma terganggu oleh perasaan


Lirik Lagu Tak Mungkin Kerna Sayang - Alyah

Setiba di persimpangan,
Langkah kita tak lagi sehaluan
Bermula di saat itu
Tidak senada irama dan lagu

Begitu hidup ini
Tiada yang abadi
Yang patah tumbuh
Yang hilang berganti

Kau telah jauh, jauh dariku
Tiada ruang di hati buatmu
Namun harusku akui
Ada ketika di minda kau menjelma kembali

Sekali segala ada
Ada rindu yang datang tiba2
Tak mungkin kerana sayang
Cuma terganggu oleh perasaan

Begitu hidup ini
Tiada yang abadi
Yang patah tumbuh
Yang hilang berganti

21 October 2009

AFB 4204

Kecian nyer si Kechik ku kena tahan kat workshop... Dia sakit... Jadi dia perlukan rawatan yang sepatutnya... Cian dia sorang2 kat sane...

"Kechik jangan takut eh, mE ade jer dekat2 sini...
Kang petang mE amik kechik k... Kechik kete baik kan...
Kechik berani...
Cayang kat Kechik"

-Itulah kata-kata peransang yang ku berikan sebelum meniggalkan dia di sana...

~~~ Si kechik dalam bilik pembedahan ~~~
P/s : Bertahan lar Kechik... Sesungguhnya, I LOVE YOU

02 October 2009

::antibiotik::

Semalam aku kena 'Brain Wash' with mY Mr Black Secret... Kena cuci abes lar... Semua pasal bendalah kat sebelah tu (..Antibiotik..). Nak lawan sangat... Amek ko.. huhuhu...

mY Mr Black Secret cakap
"Antibiotik tu kalo xbis mkn y bhye. Kalo bis mkn xpe. Kalo xbis, virus xabs mati, so die da imun, next time kne mkn y lg kuat. If syg mknbis, smpi die mati, then if next time skt lg. Leh guna dose y sme. Syg ni dgr sape la ckp. Kalo xelok, xd klinik bg antibiotik"

Itu lah dia penjelasannya. Dulu aku penah bace paper, kalau amek selalu antibiotik akan menyebabkan antibodi badan makin lemah... Dan kite memerlukan antibiotik chemical jer selalu... Tapi mungkin problem ni akan berlaku kalau kite tak abeskan antibiotik tu... Ia da imun... Ermmmm 1 more knowledge i got... Thanks Mr Black Secret

25 September 2009

Penganiayaan Si Montok

Aduhai kecianya aku tengok si Montok ni... X pasal2 telah dianiaya oleh adik aku si kecut tuh... kekeke... Montok ni aku suke wat preview sal dia... Dulu pun penah... Mase kaco dia tido... hehehe... Muke garang tapi ngade2... Tu lar MontoK

Montok ni pun 1, pantang di'Raba-raba' terus stim.. huhuhu..
Inilah part yang agak Sensor sikit... Tapi lantak lar.. Bukan de sape pun yang akan peduli pun... Kecian Montok teraniaya..
psssstt : Jangan TIRU adegan diatas

16 September 2009

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Raya dah dekat ni...
So ucapan ini ditujukan kepada :
Dan kepada semua yang SAYANG SAMA saye...
pssstttt....!!! : So sila lar tampal kat blog anda yer...

15 September 2009

Rahsia Bantal

Rahsia Bantal

Terdapat beberapa ketegori bantal dan perwatakan:-

1) Memeluk Bantal
Mereka yang suka memeluk bantal biasanya berjiwa seni. Mereka mempunyai penghargaan yang tinggi terhadap lukisan, muzik dan sastera. Perasaan mereka halus dan jiwa mereka romantik. Kadangkala ada yang boleh membaca peristiwa yang akan berlaku melalui mimpi. Mereka juga sangat prihatin terhadap kesusilaan.
2) Menggunakan Banyak
Bantal Mereka biasanya kurang kenyakinan. Dalam kehidupan seharian mereka memerlukan banyak pendamping. Mereka jarang membuat keputusan sendiri, sebaliknya mendapatkan pandangan orang lain.

3) Tidur Dengan Satu Bantal
Mereka bukan jenis mengada-ngada dan boleh menerima keadaan seadanya. Mereka juga membuat keputusan berdasarkan fikiran dan bukan nafsu semata-mata.

4) Meletakkan Bantal Di Bawah Kaki
Mereka mempunyai sifat kurang baik. Mereka jarang bergaul dgn org ramai, malah kaku dalam pergaulan. Ini menyebabkan mereka cenderung bersifat egois. Mereka juga gemar menempuh jalan pintas untuk mencapai cita2. Mereka tdk suka berusaha.

5) Tidur tanpa Bantal
Mereka memiliki sifat percaya diri yang sangat tinggi. Kadangkala sifat percaya diri ini akhirnya akan membawa kepada sifat ego.

25 August 2009

Wahai Periuk Belanga

Xde menda lain ke aku nak carik... hahaha...
Nanti bile dah kawen aku nak laki aku cari tempat periuk yang macam ni..
Kalau x pat aku mogok x mo masak..
Kalau gagal jugak alamatnya laki aku tu yang aku letak kat bawah...
Ada berani jadi suamiku????
hahahaha...!!!!

24 August 2009

Why Hong Leong Promise

Aku dah banyak jumpe Agent insuran... Macam biasa lar, suruh aku beli insuran...
Tapi aku cakap lar yang aku dah ade... Diorang tanyer insuran ape???
Aku jawab Hong Leong Assurance...
Terus diorang wat muke pelik...
Ape yang peliknya????

Tiap-tiap agent mesti cakap menda yang sama :
1- Bayaran tiap2 bulan tinggi..
2- Pulangan akan datang rendah
3- Insuran cover (kalau jadi apa-apa) rendah
4- Xsahih kehalalan nya

Aku dah ngadu menda ni kat 'Sifu' aku... Jadi dengan sedikit sebanyak penjelasan yang diberi membuat aku lebih yakin dan senang hati... Dan yang paling penting, aku tau ape yang aku patut jawab bile berdepan dengan Agent Insuran syarikat lain...


Kenapa saya melabur di sini???
Utk HLA Promise, cuma lebih kurang 10-30% saja duit yg digunakan utk insurans. Bakinya dimasukkan dalam pelan Promise di bawah Bank Negara Malaysia utk dilabur di Abu Dhabi . Kalau Imma ambik insurans saja, mmg murah, mungkin tak sampai RM100 sebulan. Tapi takde pulangan setiap dua tahun yg sampai 6% daripada jumlah insurans. Jadi kalau tanya kat ejen tu, berapa pulangan setiap dua tahun yang BOLEH dikeluarkan, tentu dia pun mengaku tak ada jumlah yang boleh dikeluarkan setiap dua tahun.Dan kalau apa-apa terjadi kepada kita, HLA akan bayarkan dua kali ganda jumlah yang patut dibayar setiap dua tahun utk mengurangkan beban org yang perlu menjaga kita

Boleh ke saya yakin dengan insurans saya ni??? Halal ker????
Kalau halal haram, sbb tu saya confident ngan company ni ngan plan ni, sbb:
1. Promise bukan dilaburkan dlm tempat mungkar, tapi dalam pembinaan sistem kewangan
2. HLA takde bahagian yg melabur dalam bidang kewangan haram yg jelas, semua dalam pembuatan dgn perkhidmatan

Saya pun dah buat penyelidikan tengok mana pergi duit dlm Maybank, Etiqa, Prudential, Great Eastern, sbb itu saya yakin dgn HLA


So far penjelasan yang diberikan 'sifu' ni menenangkan hati saya... Pasti ni senang nak bidas agent insurans yang lain... Jangan tau nak kate aku rugi di sini... Jangan nak condem syarikat ni... Bukan tu cara yang bagus dalam perniagaan...

19 August 2009

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak

Tahun ni nak wat terawih penuh lagi macam tahun lepas... Go go chaiyokkk..!!!!

24 July 2009

Disco Arab ditenggelami bumi...

Untuk tatapan kawan-kawan semua...

Firman Allah:

Dan demikianlah azab Tuhanmu apabila Dia mengazab penduduk sesebuah kota yang melakukan kezaliman. Sesungguhnya azabnya adalah pedih dan keras. Dan sesungguhnya pada yang demikian itu terdapat tanda (yang mendatangkan keinsafan) bagi mereka yang takut terhadap azab akhirat. Itulah hari dihimpunkan semua manusia dan itulah hari disaksikan oleh sekalian makhluk. Tidaklah Kami melambatkan kedatangan hari (akhirat) tersebut melainkan bagi memenuhi suatu jangkamasa tertentu yang telah ditetapkan. Itulah hari di mana tiada seorangpun akan berkata-kata melainkan dengan izinNya. Dan di kalangan manusia (pada hari itu) ada yang malang dan ada yang bahagia. Adapun yang malang maka mereka itu ahli neraka yang di dalamnya (dipenuhi) suara pekikan dan suara mendayu. [Hud 102-106]

Firman Allah:

Wahai manusia, bertaqwalah kepada Tuhanmu. Sesungguhnya gegaran hari kiamat itu adalah suatu perkara yang amat besar. Pada hari itu kamu melihat setiap ibu yang masih menyusukan anaknya melepaskan anaknya, dan setiap wanita hamil mengalami keguguran. Engkau melihat manusia semuanya mabuk padahal mereka sebenarnya tidak mabuk tetapi azab Allah yang pedih (menghilangkan kewarasan mereka). [Al-Hajj 1-2]

22 July 2009

Mirror oh Cermin


Check with your handphone,
make sure that your handphone can still make a call before you enter a restroom.


And after entering into that particular toilet, if your phone cannot make a call out (this is due to the interference of fibre optic during implementation)


It means that there is a HIDDEN CAMERA inside, so be very cautious ladies!!

15 July 2009

Facts on Baby Swimming

Sebelum ni aku penah wat peview berkenaan dengan Sesorang Baby yang dah pandai apungkan diri...
Kali ni aku nak berikan beberapa fakta tambahan bagi Bayi + Berenang...
Baik untuk kita yang bakal ada Baby-baby yang cute... hehehe

3 bulan - 6 bulan

Pada usia ini bayi sudah mampu mengawal fungsi pernafasan. Lebih awal diperkenalkan, maka lebih cepat kematangan paru-paru dicapai. Pengenalan paru-paru dicapai. Pengenalan teknik pernafasan saja disarankan pada peringkat ini

6bulan - 8 bulan

Mula rendamkan bayi ke dalam air. Walaupun mungkin bayi kelihatan tercungap-cungap, keadaan itu bukan petanda si kecil takut kepada air kerana pada peringkat berkenaan, bayi nasih belum memiliki perasaan takut atau fobia.

Bawa bayi ke permukaan dan ke dalam air dalam usaha mengajarnya mengenali air. Ketika melakukan aktiviti berkenaan, ibu bapa perlu menunjukan wajah ceria & gembira. Usah tunjukan muka panik atau takut kerana bayi akan berasa lebih selesa dan mampu mengetahui perasaan ibu bapanya.
8 bulan - 10 bulan

Pada usia ini kanak-kanak sudah mampu berenang ke dinding kolam. Jarak antara air dengan gigi kolam seharusnya tidak terlalu lebar (lebih kurang 10cm)

12 bulan - 18 bulan

Ibu bapa sudah boleh menerjunkan bayi ke dalam air kerana ketika itu ia sudah bersedia dan tahu apa yang perlu dilakukannya

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin