14 December 2011

DIY : Spa at HOME

Almaklumlah nak kawen ni, semangat memanjakan diri tahap gaban tu meluap2....Di mana, Cik Gedik punyai hobi baru iaitu pergi SPA... Wah...wahhhh.... Sejak 3 bulan yang lalu, at least sebulan sekali Cik Gedik pergi SPA.... Dan selalunya sekali pergi, boleh lar melayang dalam RM 100 - 130 camtu.... Treatment2 yang di lakukan adalah mandi sauna, scrub badan, jakuzzi dan urut @ hair spa.... Best wooo bile ade orang manje2kan badan kite. Selalu penumpuan hanya pada muke, sekarang, 1 badan beb... Hik3.....

Di sebabkan ketagihan ku untuk di manja2, dan sekatan kewangan yang melanda, pe kate kalau buat sendiri jer SPA kat umah.... Eheeeee~~~~ Maybe x setanding macam mane kite wat kat SPA... Tapi at least leh lar kalau nak wat sampingan2... Macam kite cuci muke ari2 kat umah... Mane ade orang pergi wat facial ari2 kan....????

Mari kite mulakan dengan bab garu2 badan.... Boleh gunakan garam mandian seperti kat bawah ni.... Memang best.... Jangan beli body scrub yang dalam bentul cream or gel... X BEST.... Cari yang dalam bentuk serbuk. Bile nak gune, bancuh sikit... Sebab hasilnya, anda sendiri yang akan tersenyum lebor.....

Pastu pakai lar body mask.... Ingta muke jer ker kena pakai mask??? Badan pun perlu k.... Yang ni payah sikit sebab nak julur2 tangan kat belakang.... Tapi rasenyer dalam 87% kite leh sapu rata kat badan.... Macam Face Mask... Yang ni pun, pas sapu, kena tunggu sampai kering2 gitu, baru jirus... Dan hasilnya, memang wat korang gilerkan badan korang... Kekekeke...

Kekadang boleh lar kasi CLOROX badan tu... Mane yang itam2 leh jer sapu... Aku xtau gak wat bleaching ni... yang aku tau, kalau wat kat SPA, sekali mau RM 80 camtu.... Mahal kan.... Tkey kedai kate, pakai seminggu sekali dah cukup, sebab dia ni cam kasi kikis kulit kite. Umpama clorox lar.... So sebagai insentive tambahan, leh lar kekadang....

Yang ni lak, kalau rase nak jadi Mask Rider leh lar pakai... Selain leh selamatkan dunia, korang leh buang eye bag yang melekat bawah mate tu.... Baru lar mate bersinar... Silap hari bulan, leh jadi Cyclops X-Men tuh.... Wachaaa.....
Dalam item2 di atas, Cik Gedik xdak Mandi Sauna.... Walaupun menda ni penting dan berguna sangat kalau dalam pantang nanti, tapi cam x terbuka hati nak beli. Walaupun hari tu nak sangat beli (sebab harga dia dalam RM 400 camtu), tapi sekrang dah malas, mengenangkan susah nak jage dan kemas.... Yang ni pergi kedai jer lar....

Semua item2 tadi Cik Gedik cari kat kedai yang memang supply barang untuk SPA... Kalau korang gi cari kat guardian or Body Shop ker, memang ade... Tapi x sepower yang ku beli... Dan harga pun berbeza.... Kalau dah SPA pun pakai camni, rasenyer OK sangat kalau aku beli menda yang same kan....

p/s : xsabo nak SPA di rumah.... Lailailaiiiiiiii..... ^^

12 December 2011

Wedding prep : Door Gift

Sungguh x dinafikan, hal sekecik ni pun memeningkan aku wat sekian lamenyer....Dari mule tunang sampai lar sekarang, asek tukar plan jer.... Pening wooo.... Sekrang baru ku tau, betapa besarnya pengorbanan si pengantin dalam menyediakan door gift kepada tetamu-tetamunya.... Uhuuu...

Bagi aku door gift mestilah mempunyai beberapa ciri... iaitu seperti :
  1. Elok kasi makanan 
  2. Makanan tu, biarlah sesuai di makan oleh semua lapisan umur contohnyer cam kek or kerepek...
  3. Xperlu spend kos yang tinggi pada bungkusan, sebab nanti buang jer...
  4. Kasi lar yang sedap2 sikit....
Plan asal nak kasi kek yang letak dalam paper bag... Pastu tukar, bile kawan aku Endang kate, door gift buah-buahan dapat sambutan. Jadi aku plan nak amek orange + piring di bawah, dan di bungkus ngan plastik.... Last2 cancel lagi, memendangkan dari dulu sampai sekrang, aku x jumpe piring yang berkenan di hati, dan berpatutan harganya...  Dan sekarang aku kembali ke plan asal, letak kek dalam paper cup.... Deal...~~~~
Korang ingat settle ker prob aku???? Belum lagi... bile aku plan nak kasi muffin dan buah... Aku pening pale lagi mane nak cari muffin... giler kau... Nak order banyak, aku lebih prefer kepada orang2 perusahaan kecil yang punyai oven yang beso... Sebabnyer, kalau takat oven beso umah aku tu jer, kang mau ari kenduri jer, muffin dah cendawan... X mau aku... Kalau nak kasi orang tu biarlah yang elok2... X gitu...

Ade lar aku bertanya kepada beberapa perusahaan kecil orang kite.... Dan ade lar sedikit kekecewaan....

Memula tu,
Harga OK... Rase, InsyaAllah sedap... Tapi akak tu x bape galakan order kat situ, sebab dia punyai komitmen yang lebih besar pada roti.... Bile tengok muke camtu, paham2 jer lar... Tapi aku consider OK sebab dia kasitau lar itam putih...

Yang kedua tu...
Rase OK... Tapi harga x OK... Adehhhhh.... Kan penin di buatnyer....

Yang ketiga, kecewa aku....
Baru nak wat urusan perbincangan, tup2 dia senyap x balas mesej aku dah.... Aku mesej lagi... tapi dia x balas... Kalau dah macam ni perangai, baik xyah... Banyak lagi orang yang bisnes... Perangai camni, mmg wat aku kecewa ngan attitude dia.... Kalau xmo, kate x mo... Jangan lar, sampai aku mencarut kat sini... Isk3...

Yang ke-empat,
Tetibe aku dapat ilham di mana aku nak cari mana2 jer kedai kek x kisah Melayu ker Cina... Pening dah, aku cari janji leh dapat penuhi permintaan aku... Dan akhirnya aku dapat ilham untuk ker The Baker's Cottage kat JJ... Actually Baker Cottage ni ade jer kat semua JJ kat seluruh Malaysia... Jadi Sabtu lepas aku tanya.... Ya Allah, impian aku menjadi nyata.... Diorang kate leh jer kalau nak order banyak2.... Dan kalau order banyak leh jer dapat diskaun... Lega aku... memandangkan aku kenan ngan muffin dia, besar tapi harga berpatutan, jadi aku aim, items itu...

Pada sape2 yang tetibe, hilang punca di saat2 akhir untuk urusan door gift, leh lar menyinggah ke Baker Cottage... Diorang kate order seminggu sebelum majlis pun boler.... 

Oleh yang demikian rupa, aku akan wat confirm order InsyaAllah pada March 2012 nanti.... Sekarang aku dah de beberapa option.. Kalau tempat ni xleh, aku leh ke sini... Kalau sini xleh, aku leh ke sane.... Kekekeke... Lega sangat..... Lalalalalala...~~~~

p/s : aku tengok ombak rindu ngan hati yang seronok..... uhuuuu.... Menda best ni x cite lagi kat En Tunang.... Alahaiiiiii~~~~~

09 December 2011

Bila si buta IT, dapat iPad

Bile si buta IT dapat ipad,same lar macam orang budak2 kecik dapat naik kete baru abah... Apesal, dia tau sonok jer.. Tau lompat2 jer, tapi nak bawak x reti... Ye idak??? Camtulah ibaratnyer aku sekarang. Walaupun ade ipad (for temporary time only) tapi hampeh, ntah pe yang aku tau main ngan menda ni hah??? Sifu, leh ajar x??? Kekekeke....
Dan di sebabkan xtau nak wat menda lain, mak dengan ini, aku merupakan pemain tegar Angry Bird... DAri dulu xtau ape menatangnyer, sikalang aku dah terrer main... nak kate terrer idak ler, tapi idak ler aku terbelangak-langak kalau orang cakap angry bird... Kekekeke....

:: Nak mula dah ::

:: Udah Lompat ::

:: Yeayyy nak kena dah... :::
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
???????????????????????

Xdak picture seterusnya....

p/s : Mekaseh kepada En tunang sebab kasi pegang iPad you ek... hik3....

07 December 2011

Puisi Zahiril Adzim

Aku pasti punya masalah
Tiap kali ingin menulis puisi buatmu.
Entah kenapa, kuasa cintamu lebih hebat
Dari kata-kata yang akan terkeluarkan.
Saat itu langsung aku setuju yang dirimu satu.
Dan hari ini kau menjadi isteriku.

Ampunkan aku kalau aku pernah berkasar,
Ampunkan aku kalau aku pernah mengherdik,
Ampunkan aku kalau aku pernah menjerit,
Ampunkan aku kalau aku pernah terpekik, melolong,
Isteriku, percayalah sebabnya ialah kasih dan cinta.

Akan ku jaga kau seperti ku jaga diriku sendiri,
Memang hidup itu tidak pernah ada jaminan keselamatan,
Bahaya, ancaman di mana-mana
Tapi selagi kau dalam dakapanku,
Aku berjanji akan menjagamu
Setiap saat dan waktu,
Setiap siang dan malam,
Setiap guruh dan hujan,
Setiap panas dan terik,
Setiap nafasku.

Aku sering menadah telapak tangan,
Dan memohon pada Tuhan,
Agar kau, bukan sahaja kau menjadi isteriku,
Tetapi menjadi isteri yang disayangi Allah Ta’ala

Isteriku.
Selamat datang ke hidupku,
Selamat menjadi isteriku.
Selamat menjadi ibu pada anak-anakku kelak.
Selamat menjadi menantu ibu bapaku.
Selamat menjadi adik dan kakak pada adik-beradikku.
Selamat menjadi keluargaku.
Selamat menjadi pelengkap hidupku.
Selamat menjadi separuh dari aku.

p/s : aku suke Zahiril Adzim..... ^^

06 December 2011

Kahwin.... kahwin... kahwin...

Bulan december ni memang aku di banjiri dengan jemputan2 kawen kawan2 ku... Owhhh banyaknyer kawan aku yang dah kawen... Dan Sabtu yang lalu, kawan baik aku sendiri iaitu Endang Fatizal dah tukar status juga.... Uhuuuu~~~~~

Owhhh ini bukanlah posting sedih... Tetapi posting sebagai pembakar semangat... Hik3... Pembakar semangat dalam persiapan perkahwinan ku kelak, InsyaAllah... ^^ Sekarang pun banyak gak dah wat... Akan tetapi banyak gak yang lum wat... Uhuuuu riso2.... Aku rase masuk 2012 aku leh pecut gear 5 terus gamaknyer... Sikalang makan angin jer lar... Kekekeke...


1st step, InsyaAllah awal January 2012 ini, aku akan menghentikan perniagaan Cekelat house ku... Sedih gak, sebab dah establish... Tup3 nak stop lak... STOP ni lak subjective... Samada akan tutup sementara ataupun tutup selamanya... Uhuuu.... Itu semua depend pada keadaan aku pas kawen... Mane tau bunting pelamin ker... mane nak wat cekelat kan...??? Hik3....

Jadi selepas dah dapat berehat dari wat Cekelat, jadi aku yakin, aku punyai banyak masa untuk diri sendiri.... Oleh yang demikian, adelah beberapa plan yang ingin aku wat selepas ini, antaranya...
  1. Cari petua2 nak kawen
  2. Nak research sal adap2 selepas nikah
  3. Search tip2 bunting pelamin ^^
  4. Nak pergi bersenam...
  5. Nak siapkan VIP Door Gift
  6. Nak search doa2 pendinding
  7. Nak mengamalkan doa2 kebahagian rumah tangga
  8. Belajar psikologi insan bernama lelaki (MEN FROM MARS, WOMEN FROM VENUS)
Dan macam 2 lagi lar... Mane yang aku leh share, akan aku postkan kat sini... Mane tau leh digunakan oleh kawan2.... InsyaAllah....

p/s : Xsabar nak shopping kat KL dan wat photoshoot pre-wedding... Weewitttt~~~~


LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin