12 December 2011

Wedding prep : Door Gift

Sungguh x dinafikan, hal sekecik ni pun memeningkan aku wat sekian lamenyer....Dari mule tunang sampai lar sekarang, asek tukar plan jer.... Pening wooo.... Sekrang baru ku tau, betapa besarnya pengorbanan si pengantin dalam menyediakan door gift kepada tetamu-tetamunya.... Uhuuu...

Bagi aku door gift mestilah mempunyai beberapa ciri... iaitu seperti :
  1. Elok kasi makanan 
  2. Makanan tu, biarlah sesuai di makan oleh semua lapisan umur contohnyer cam kek or kerepek...
  3. Xperlu spend kos yang tinggi pada bungkusan, sebab nanti buang jer...
  4. Kasi lar yang sedap2 sikit....
Plan asal nak kasi kek yang letak dalam paper bag... Pastu tukar, bile kawan aku Endang kate, door gift buah-buahan dapat sambutan. Jadi aku plan nak amek orange + piring di bawah, dan di bungkus ngan plastik.... Last2 cancel lagi, memendangkan dari dulu sampai sekrang, aku x jumpe piring yang berkenan di hati, dan berpatutan harganya...  Dan sekarang aku kembali ke plan asal, letak kek dalam paper cup.... Deal...~~~~
Korang ingat settle ker prob aku???? Belum lagi... bile aku plan nak kasi muffin dan buah... Aku pening pale lagi mane nak cari muffin... giler kau... Nak order banyak, aku lebih prefer kepada orang2 perusahaan kecil yang punyai oven yang beso... Sebabnyer, kalau takat oven beso umah aku tu jer, kang mau ari kenduri jer, muffin dah cendawan... X mau aku... Kalau nak kasi orang tu biarlah yang elok2... X gitu...

Ade lar aku bertanya kepada beberapa perusahaan kecil orang kite.... Dan ade lar sedikit kekecewaan....

Memula tu,
Harga OK... Rase, InsyaAllah sedap... Tapi akak tu x bape galakan order kat situ, sebab dia punyai komitmen yang lebih besar pada roti.... Bile tengok muke camtu, paham2 jer lar... Tapi aku consider OK sebab dia kasitau lar itam putih...

Yang kedua tu...
Rase OK... Tapi harga x OK... Adehhhhh.... Kan penin di buatnyer....

Yang ketiga, kecewa aku....
Baru nak wat urusan perbincangan, tup2 dia senyap x balas mesej aku dah.... Aku mesej lagi... tapi dia x balas... Kalau dah macam ni perangai, baik xyah... Banyak lagi orang yang bisnes... Perangai camni, mmg wat aku kecewa ngan attitude dia.... Kalau xmo, kate x mo... Jangan lar, sampai aku mencarut kat sini... Isk3...

Yang ke-empat,
Tetibe aku dapat ilham di mana aku nak cari mana2 jer kedai kek x kisah Melayu ker Cina... Pening dah, aku cari janji leh dapat penuhi permintaan aku... Dan akhirnya aku dapat ilham untuk ker The Baker's Cottage kat JJ... Actually Baker Cottage ni ade jer kat semua JJ kat seluruh Malaysia... Jadi Sabtu lepas aku tanya.... Ya Allah, impian aku menjadi nyata.... Diorang kate leh jer kalau nak order banyak2.... Dan kalau order banyak leh jer dapat diskaun... Lega aku... memandangkan aku kenan ngan muffin dia, besar tapi harga berpatutan, jadi aku aim, items itu...

Pada sape2 yang tetibe, hilang punca di saat2 akhir untuk urusan door gift, leh lar menyinggah ke Baker Cottage... Diorang kate order seminggu sebelum majlis pun boler.... 

Oleh yang demikian rupa, aku akan wat confirm order InsyaAllah pada March 2012 nanti.... Sekarang aku dah de beberapa option.. Kalau tempat ni xleh, aku leh ke sini... Kalau sini xleh, aku leh ke sane.... Kekekeke... Lega sangat..... Lalalalalala...~~~~

p/s : aku tengok ombak rindu ngan hati yang seronok..... uhuuuu.... Menda best ni x cite lagi kat En Tunang.... Alahaiiiiii~~~~~

2 comments:

C'chanteque Manes said...

nape xkasi cekelat house cik imma jeh..kan senang..brg dah ade..hihih..modal xbnyk kot..

Imma Yusri said...

Kalau lar cekelat tuh, aku jerit jer leh siap, memang lar aku amek.. Ni mau aku x tido 3-4 minggu sebab nak wat semo tu.... hahahaha...

lgpun coklat mahal wehhhh... pastu banyak org tua x suke.. x ker membazir tuh...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin