19 October 2011

Cchantequemanes, kau jangan Jeles....

Wahai sahabatku Cchantequemanes... Kau jangan jeles noq..... Aku dah beli Oven dah... Ngeh3.... Kau x tau betapa syioknyer bile mempunyai oven sendiri.. Perasaan tu lagi syok dari dapat teddy bear dari boipren k... Lagi syok dari makan eskrim tepi longkang.... And lagi syok tengok wayang sambil di temani budak kecik yang menghoyan kat sebelah kite... Hahaha...

Walaupun kecik, tapi muat gak kalau nak bakor sekor ayam.... Walaupun cap ayam, tapi kalau masak ayam mesti sedap noq...~~~~ Dan aku idak ler bakor ayam lagi.... Sempena perasmiannya, aku cube buat Puding roti.... Perghhhhh.....~~~~ perasaan tu melompat2 bile tengok dia baking ngan cantik dan mengembung jer..... Cayalah Oven ku... Kekeke....

Jeng... jeng.... jengggg.... Inilah slice pertama sebelum masuk ke perutku... Yum3.... Owhhhh Huda, kau bile lagi mau beli???? Ke ko dah beli dalam diam tanpa aku sedari???? Uhuuu~~~~


p/s : NEXT projek adalah Macaroon..... Xsabaunyer nak balik.... Nak prepare2 wat Macaroon lak....

14 October 2011

MHI at UTP

Hari ini sempena UTP's 11th Convocation, dengan tibe2 MHI (Malaysia Hari Ini) leh datang wat liputan.... So 1 hari siaran MHI iaitu hari ini di shoot di UTP... Bangge x??? Mesti lar bangga + riak lagi.... Hahaha...

Dan lebih membanggakan muke aku akhirnya masuk gak dalam TV... Walaupun berada di celah2 seumpama lalang2 di tepi jalan, tapi aku x kisah. Janji ade kawan2 dan adik2 yang sedar, aku sedang menempek kat tepi tu... Muahahaha.... Kalau lar leh donlod MHI pagi tadi, sure aku donlod.... Kui3...


Sonok ker tengok??? Bole lar... Kalau ikut iklan akan ade Ally Iskandar (Woww)... Ade Wardina Saffiya (OMG) dan Fitri (Wahhhh...) But bile tengok TV dan tengok sendir kat Foyer Chancellor Complek, ade Fitri jer... Yang 2 lagi di ganti oleh insan lain yang aku x bape kenal... Kiciwa wehhh... Aku nak sangat jumpe Wardina Safiyah.... (Ally Iskandar aku x heran.. Dah jumpe dulu dah... Eksen jer orangnyer... )



Xkisah lar sape2, janji aku kelihatan di celah2 oleh seluruh rakyat Malaysia.... Kelas kau Jah.... Hahahahahah.... Pasni kalau lar ade Nasi Lemak Kopi O wat kat sini, mesti aku pergi.... Aku nak jumpe ngan Fara Deeba lak... Perghhh mesti dia kelihatan cunnnn sangat....

Dan menda yang paling aku SUKE adalah....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Owhhh jangan jeles yer.... Last2 dapat gak berposing berdua-duaan... Sekian lame aku menanti peluang... Kredit tu adik ku Fazreen Helmi... Kalau xde dia, susah gak nak mintak tolong... (Aku terpaksa pakai spek.. kang aku xkenal mane Fitri... So muke pun kelihatan bulat jer cam bebola ayam...)

p/s : En Tunang, jangan jeles ek... I bukan lar nak menggatal, tapi saje gegedik posing ngan org femes.... Mane tau leh jadi femes gak mane tau kan???? ^^

13 October 2011

Alahai Hasani Management

Alahai.... ~~~ Owhhh aku sedang kelihatan sedang mengeluh.... Memang sedang mengeluh.. Tapi keluhan ni bukan lah untuk sekarang tapi untuk 3 minggu yang lepas (Dah 3 minggu berlalu, pas berdating ngan En Tunang). Semuanya berlaku time Cik Gedik amek kursus kawen....

Ok, Cik Gedik amek kat Hasani Management... Pemilihan tempat di lakukan atas dasar survey yang telah di lakukan terhadap rakan2.... Banyak memember yang gi kusus kawen kat sini... Dan banyak lar jugak yang berpuas hati.... Di sebabkan faktor2 inilah Cik Gedik dah x pikir lain.... Terus register jer kat sane....  (Pull stop)

Dan akhirnya.... PADAN MUKA kau.... Muahahaha.... For me, management dia memang TIP TOP.... Tapi bab facilities, mau aku mencarut %$&*@#$%!

Hasani Management Ipoh

Time Management GOOD
Facilitator  GOOD (Ini bukan org Hasani, tapi di bawa khas dari Jabatan Agama)

Parking pun GOOD

Tapi yang x bagus tu aka hampehnyer adalah

Toilet HAMPEH
Keselesaan di dewan   ALAAA~~~~
Tempat Wudhuk   HAMPEH
Kupon makan   Alahai CIPUTnyerrr...

Tapi yang paling Cik Gedik x tahan adalah Toilet dia.... Ce korang bayangkan peserta setiap kali kursus mencecah 200 org wehhh.... Nak senang buget 100 lelaki = 100 perempuan... Tapi korang nak tau, TOILET dia cume ade 3 bijik jer (itupun sebijik tu bukan jamban, tapi bilik mandi)... Time rehat, 100 org perempuan akan keluar serentak, dan ofcos lar toilet yang di kejar.... So ape lagi beratur panjang lar wehhhh Kawan aku terpaksa beratur setengah jam sebab toilet... Ampehhhh....

Kami terpaksa beratur panjang...
Dan ofcos, keadaan sekeliling toilet ni memanglah x sesuai untuk di tengok oleh customer

Pastu lak tempat amek wudhuk diorg... Kitorang terpaksa tunggu budak2 lelaki selesai barulah kitorang leh amek wudhuk.. Bukan sebab terpaksa kongsi tempat, tapi pressure air bangunan diorang ni sangat lah rendah... Ape kes ni??? Banyak masa terbuang kepada perkara2 yang x sepatutnyer.... Geram tol....

Menda ni bukan nak condem company Hasani... tapi arap leh improvekan... Kalau boleh, lebih baik pihak pengurusan pindah ke bangunan kedai yang lebih proper ataupun cari bangunan baru ker... Ni aku tengok dah macam umah hantu jer. Seram pun ade mase nak naik ke dewan... Orang nak kawen sentiasa ada, dan sentiasa mencari tempat untuk kursus kawen... Jadi janganlah peserta lain alami perkara yang same gak....

Di Ipoh ade jer tempat lain yang wat kursus kawen.... Seorang fasilitator kami ade gtau, kat Ipoh ni ade 2 lagi tempat kursus kawen....
- Pertama under Jabatan Agama Islam.
- Keduanya under Masjid Negeri.

Ustaz tu siap cakap, kat masjid negeri dah confirm2 xyah beratur gune toilet.. Pastu tempat kursus siap ade meja lagi... Lantai pun berkarpet... Aduhhhh sakit jiwa kau dengar... kalau ku tahu, baik amek kat sane jer... parking dah sure2 FREE....

10 October 2011

Perkahwinan Syawal Lalu....

Aisehhh.... Posting sal kawen lagi.... Sal preparation kawen aku ker??? Ermmm idok jugak.... Abeh tu sal sape??? Hahhh, ini aku nak story mory lar sikit, sal wedding kawan-kawan aku baru-baru ini.... A.k.a wedding yang berlangsung raya yang lepas.... Heyyy please lar u all... Orang nak raya... yang korang g kawen mase raye apesal??? Tengok, kan aku xleh nak datang.... Last2 wedding sebelah lelaki jugak lar yang aku sempat..... Wat can i say.... Muahahaha~~~~

1st Wedding : Jeem & Syirr  (3rd Sept 2011)
Ni kawan menghoyan aku... Dua2 kenal mase trip kat Genting.... Sejak dari hari tu terus kamcing.... Ekceli pasangan ni dah kapel sejak 8 tahun yang lalu... Jarak dekat penah... Jarak jauh pun penah (Jauh wooo, sorang kat Ireland... Sorang lagi ntah mane laut dia berlayar)... Dan at last, InsyaAllah happy ending dunia dan akhirat....


2nd Wedding : Kak Ngah & Suami (3rd Sept 2011)
Wedding Kak Ngah same hari ngan Jeem & Syirr... Belah 2 badan aku jah.... 1 ke sana, 1 ke sini... Kak Ngah ni kawan sePoli aku dulu... Akak kesayangan ni... Memahami dunia dan akhirat... Seronok sangat bile dapat tau akak kesayangan dah jumpe jodohnyer... Dan aku sungguh terkejut sebab pasangannyer, sangat2 lar sempoi same lar cam Kak Ngah.... Alhamdulillah... Allah dah temukan jodoh yang terbaik buat akak tersayang....


3rd Wedding : Megat & pasangan (3rd Sept 2011)
Alhamdulilah kawan sorang aku ni dah selamat ijab dan kabulnya.... Ekceli kitoang ni bertunang pada masa yang hampir same (bertunang dgn pasangan masing2 yer)... Tapi apesal lar kawan aku ni advance sangat... Cepat bebenor langsungnyer... Aku???? Ermmmm wait until the time come..... dup dap wehhhh..... Majlis Megat ni aku x pat datang sebab di KL... Sape lar yang nak bawak aku ke sane.. Lain lah dah ade laki ker... Nak arap En Tunang tu bole, tapi macam banyak jer halnyer... Nak sewa hotel lar... Nak jemput2 lar... Macam2 lar halnyer... Jadi aku wish jer lar 'Selamat Pengantin Baru' semasa beliau ade kat lab... Kekekeke... Ok lar kan... Hik3...


Alhamdulillah atas masjid yang telah di bina... Doa aku, semoga korang bahagia, Dunia dan Akhirat.... X luper jugak kawan2 aku yang dapat ahli keluarga baru... Kreadit tu Bai & May serta Mok & Azzah.... Xlupe jugak Nurul Ain Nadiah..... Aisehhh sonoknyer korang... Dah kawen... Dah dapat anak... Aku nak jugak.... Uhuuuu.....

Ade lagi 1 pasangan yang aku x kuase lar nak letak pic dia di sini iaitu Mr Ex dan isterinya Mrs Bebal... Kawen jugak lah pada Syawal yang bape ntah ke bape... Elok lar tuh... Akhirnye matang gak Mr Ex tu.... And hope idak ler jadi BUAYA DARAT lagi... Bawak2 lar insap... Dunia hampir kiamat wehhhh....

04 October 2011

Seminggu yang Berbaloi

Seminggu yang sungguh pack dan berbaloi bile di kira2... No Wasting Time... No More pending job... No no no lepaking2 kat opis update blog cam sekarang... Hahahaha.... Semua peristiwa ini berlaku di antara 23 Sept 2011 hinggalah 1 Okt 2011 yang lalu....


Alkisahnya bermula pada 23hb

Hari ni, Jumaat... Tapi aku cuti... Menghabiskan unrecorded leave aku... Kalau x guna, akan burn camtu jer.. Dari aku bazirkan, baik aku manfaatkan... Hik3... Alkisah bermula seawal 9 pagi, di mana aku awal2 dah bergegas ke Maybank... Bukan senang dapat gi Maybank, memandangkan tempat kerja aku sangat lar jauh dari Maybank...

Selesai dari itu, terus amek En Tunang yang di jangka sampai Jam 10pg.. Tapi malangnyer, ade traffic jam dalam train, maka terlambat lar... Leh saman ETS ni.. X tepati janji... Hahaha... Dah selamat amek Mr Tunang, maka nak bawak lar dia balik ke Homestay Barakah... Dalam perjalanan, tercerita sal Myvi 1.5 yang baru kuar tu... Dan kebetulan lalu lak kat kedai Perodua... Dengan lagak confirm beli, pergilah TEST DRIVE.... En Tunang dah berkobar2 nak beli... Sabau yea... Sabau....

Plan kami sebenarnya ade 2 untuk hari ni... Perkara-perkara di atas adalah atas dasar x sengaja dan untuk mengisi keperluan hidup.... 2 perkara itu adalah nak pergi FOTOKEM fair kat JJ, dan nak g ZAHA BUTIK untuk book pelamin...
 (Inilah hasilnya balik dari FOTOKEM Fair... 
Menggantikan semula kamera yang hilang mase kawad aritu...)

Mase g Zaha butik ni, memang aku bukan nak survey2 dah... Berdasarkan pengalaman aku meneman dan menguruskan wedding abang aku, wedding Tiam, dan Endang, maka aku yakin ngan pilihan aku.... Zaha Butik dah menggoda aku... Pada yang tercari2 wedding planner area Ipoh yang mampu wat u all menjadi ala-ala artis, maka Zaha Butik ni adalah tempatnyer.... (Ini bukan kes promote, tapi ikhlas, suke ngan kerja Zaid ni)


Alkisah hari ke-2 & ke-3

Pada 24-25 Sept 2011 xde lar banyak tentativenyer, sebab aku dan Mr Tunang dah kena kurung dalam dewan Hasani.... Dari kul 8 sampai kul 6 wehhh... Lame x lame... Balik dari sane, mau kematu jer bontot... Pape pun sangat bersyukur, kursus ini dapat kami lalui dengan tabah, dan inilah hasilnya...~~~~

 Ade cabutan bertuah... Tapi kurang bertuah lak aritu.. Redha jer lar.... Baru cadang nak dapat iron FREE... Nampak gayanya kena beli sendiri lar jugak.... Penceramah2 sepanjang kursus kawen memang best... Xkering gusi aku.... Cuma yang XBEST adalah facilities dia yang sangat lar worse... Owhhhh aku x pueh ati tol.. Nantilah aku wat spesel posting keranya.... Baik kan aku???


Bersambung lagi Alkisah hari ke-4 (26 Sept 2011)

Kali ni aktivitinya agak banyak jugak... But the main point adalah nak tengok dan cari umah... Rumah untuk ape??? Untuk kami lar nanti pas kawen nanti.. Hik3.... Jangan jeles ko Jah.... Mula dari Tronoh, sampailah ke Sidec.. Tapi sebelum tengok rumah, kami singgah jap ke Kilang Ceramic Lavendar kat Siputeh... Aku nak cari piring kecil untuk wat door gift kawen nanti... And cari lah kat kilang sebab budget, mesti dapat murah giler... Last2, kiciwa.... Baik aku borong jer kat Jalan KK sane tuh...

Projek MRCB.... Tapi pape pun, kami dah sepakat kenan kat Bandar U tu... Tapi apakan daya, Lot yang kami nak aka mampu milik dah SOLD OUT... Ilang mood kejap mase tu.... Dah lar panas giler cuaca.... Pas jer Zohor, kena lak ujan lebat... Mau demam gak aku.. Lunch pun belum, kepala dah masuk angin dah... Uhuuu....

Jadi, hasil dari tinjauan kami ni agak tidak memberansangkan lar.. Nak Book mendanyer kalau barang dah abes... Tapi kami disedapkan hati dengan adenyer NEXT Project... Ape kah itu NEXT Project??? Tunggu.....

Petang pas tengok umah En Tunang akan balik KL... Dan dengan x semena2 bos aku paksa aku gi training KL pada 27hb tu... Maka aku kena gerak 26hb... Lagipun hotel dah already booking by today.... Dalam penat2 dari pagi tadi, sampai lar ke malam... Uihhhhhh hari yang sungguh melesukan aku....Walaupun macam2 hal, nasib berTEMAN... Hehehe....



Alkisah yang masih x Abes2 lagi, Hari ke-5 & ke-6

2 hari ini penuh ngan training... Aisehhhh, semalam lum hilang penat, arini dah kena perah otak lak... Sebenarnya banyak masa yang di peruntukan di opis dari site... Walau opis, penat gak, sebab software yang di ajar membuatkan kepala aku jadi senget jap... Uhuuu....

Sepanjang 2+1 training x banyak yg aku sempat wat di KL ni.... Cume keseronokan sebab breakfast kat hotel ni memang lar BEST.. Giler kembang aku akibat 3 hari menginap di sana... Hahahaha....


Alkisah di hujung2 dah. Hari ke-7

Tanggal 29 Sept 2011 ni sebenarnya Free n release kitorang... No more training. Supplier kasi extra day tido pun sebab nak kasi kami shopping2 kat Sunway Pyramid.... But apekan daya, 2 hari yang di luangkan rupanya x sempat nak abeskan pelajaran kami... Uhuk.... Maka di sambunglah lagi ke hari ini... Parah2....

Dah petang jam 5 camtu, barulah dapat balik... En Tunang dah tunggu dah kat luar opis... Hehehe... Aku x balik ngan opis mate aku sebab aku x mo lar nyusahkan diorang... Aku nak ke Ipoh. Diorang lak nak ke UTP.... Jadi amek jalan mudah kedua-dua belah pihak, maka aku naik jer train... En Tunang pun suh camtu gak.... Hehehehe....

Dalam jam 9.30 mlm sampai lah aku di Ipoh dengan di sambut oleh Mak ngan Atuk yang dah tunggu kat stesen... Hehehehe...


Alkisah Hari ke-8 xoxo

Hari ini adalah hari Jumaat... Aku dah x larat nak gi opis dah... Badan dah lemau... Buget nak amek MC jer... Tapi aku x sakit plak.... Xkan nak menipu lak.. Dosa wehhhh... Jadi aku amek lar EL.... Bos pun kat OK... Aku pun, lagi lar OK.... Hahahaha....

Bukan senang untuk berada di umah ketika time kerja camni... Jadi aku plan nak gi tengok wayang. BINI_BINI KU GANGSTER jadi pilihan... Sebabnyer aku ni memang peminat setia Shaheizy Sam tu.... Owhhh bestnyer... Mase orang sibuk keje, kite tengok wayang.... Walaupun tengok sensorang, lantak lar....


Alkisah Pra-Abes, Hari ke-9

Hari ini dah nekad, kami nak beli kain langsir terus... Minggu lepas wat survey kat NAGOYA tuh.... BLURRR... Xtau nak pilih kaler ape... Tapi kali ni aku dah decide.. Aku nak kaler maroon... Kaler merah hati... InsyaAllah kaler ni sesuai ngan konsep pelamin aku nanti... Hik3....

Dan pada jam 4ptg, belilah jugak kain langsirku.... Ntah bape puluh meter kena beli... Inilah akibatnya kalau rumah anta mempunyai begitu banyak sliding door....

Wat mase ni tirai untuk bilik pengantin lum beli lagi... InsyaAllah next time... Lagipun tempah kat Nagoya, siyes best... Cepat giler leh siap.... Charge pun berbaloi2.... Kekekeke...


Alkisah Penutup, Hari ke-10

Akhirnya alkisah aku selama 10 hari ini selesai untuk aku war-warkan... Hari minggu yang indah sangat best dapat lepak2 ngan santai sambil main ngan anak kucing yang super dupper kiut... kekekeke... Jangan jeles kau Cut.... Kamu tengok gambo jer.. Aku ari2 dapat main...


Conclusion My Wedding Preparation

- Book Pelamin [DONE]
- Kursus Kawen [DONE]
- Beli Umah [Almost DONE. Aku baru Reg utk Fasa baru semalam]
- Door Gift [Masih susah hati lagi]
- Langsir Rumah [DONE]
- Langsir Bilik Pengantin [Almost DONE... Idea dah dapat. Tunggu untuk pasang Railing dan tempah langsir]

Banyak Wedding preparation yang berjaya aku lakukan... Syukur Alhamdulillah.... Mekaseh pada En Tunang yang sentiasa tabah menemani Cik Tunangnyer ni mengada2... Kekeke....

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin