11 December 2012

Dilema Angka 1

Disebabkan keputusan yang Negative dalam Uwekk...Uwekkk.... Uweekkkk.... Maka saya telah nekad untuk beli kamera compact sebagai penawar hati... Dan pilihan compact camera saya bukan sebarangan, sebab saya nak jugak istilah DSLR dalam kamera itu.... So maksudnyer, saya nak camera compact DSLR.... Ada???? Ofcos lar ade.... Ini zaman moden k.... Ko nak ape pun, boleh... Janji ade fulus.... Hahahaha....

Apakah kamera pilihan saya??? 
Kamera pilihan saya adalah Nikon 1

Nikon 1 ni ade 2 jenis... Iaitu J1 dan V1...Dan sesungguhnya hati sudah terpaut pada J1 memandangkan rupanya yg lebih comel dan harganya lebih murah... Akan tetapi, haritu pegi ke FOTOKEM.... Dan di dapati bahawa harga V1 telah menurun same dengan harga J1....



Harga mase baru launching
J1  RM 2,000++                      V1   RM 3,000++

Harga terkini (updated pada 8/12/12)
J1  RM1,298                        V1  RM1,298


Lihat sungguh tidak percaya.... Harga yang sebelum ni jauh giler beza, tetibe dah jadi same.... Dan disebabkan keadaan inilah membuatkan aku dalam dilema... Adusss....

 *** J1 kat sebelah kiri (yang kecik tu) V1 lak belah kanan yer...

Kalau aku amek J1, rase cam rugi lak, sebab V1 dah same harga dengan J1... Ditambah lagi fungsi V1 memang dah sebijik cam DSLR.... Tapi, kalau amek V1, seumpama aku amek DSLR bese lar, sebab saiz dia beso sikit... Dan rupa bentuk dia memang gagah.... X secomel J1.... Bile amek J1... Keayuan aku pasti terserlah... Nak lagi kalau aku amek kaler pink... Auwww....~~~~ Kelas kau jah.... Akan tetapi En Hubby pulak bodek aku suh amek V1... Sebab V1 ni memang best....

Saya mesti piley....~~~~

Adoiyaa.... Alangkah bagusnya harga diorang ni x turun jadi same.... Biarlah V1 lagi mahal dari J1... Maka senang aku nak wat keputusan.... Ini tetibe keadaan menjadi rumit.... Aduhai, kamera......

Last but not least,  saya rase saya nak amek J1 jugak lar.... Name pun nak kamera compact.... Kalau amek V1, udah same jer cam kamera lame aku EOS 550D tu.... Alhamdulillah, keputusan telah di buat.... InsyaAllah dalam bulan ni gak nak amek sebijik..... Hehehehe....


27 November 2012

Dream Car

Semalam keluar post sal ngidam yang dah terbayar selepas dapat pekena Tomyam poktek. kali ni, nak menggedik tentang kereta idaman aku... Walaupun aku dah keje lebih 5 tahun kat UTP ni, tapi aku masih xdak lagi memiliki kenderaan sendiri. Kete Kancil ku yang comel sekarang ni pun, aku pinjam kat abah ku sayang.... Alahai Puan Imma....


Dan pabila Mitsubishi ade launching kereta compact baru dia iaitu MIRAGE, tetibe aku jadi excited giler.... Tengok kat berita TV3 tu, memang nampak cool giler lar. Memang cutting fevret car aku.... Pastu, harga lak memang under budget aku.... Color lak, ade macam2 leh pilih. Memang menarik lar... Tergoda terus. Siap dah pasang angan-angan aku drive kete ni masuk UTP... Perghhhh musti comey bangat.... Hohohoho....

Akan tetapi, apekan daya... Abah aku x kasi beli.... Dia kate "Korang ni baru kawen, kewangan x stabil lagi... Pakai jer kete abah tu..." Adushhhhhhh frustnyer aku.... Memang betui kate-kate abah ku... Kalau aku disahkan preggy, lagi masak aku... Otomatik RM5k-Rm7k kena ade dalam akaun sebab nak bersalin kat hospital swasta.... Tapi disebabkan desakan naluri batinku, rase cam nak curi-curi beli jer.... Hahaha... (gelak jahat)



Akan tetapi (buat kali kedua), pas aku google2, kelihatannyer kete ni kecik bebenor... Udah same beso cam kancil jer aku tengok... Mase tengok kat TV aritu, ok gak saiznyer, tapi bile tengok kat tenet, nampak kontot jer.... Aisehhhh, cam kena pikir balik jer ni.... Kalau kecik sangat memang aku xmo. Sebab kalau leh aku nak kete beso cam Myvi tu.... Baru berbaloi... Ataupun macam kete Suzuki Swift (Ini juga merupakan kereta idamanku selepas kereta Honda Jazz). Beso lar jugak. tapi kalau kecik sangat, baik aku pakai kancil jer kot....


So kesimpulan kat sini ade dua.... Aku kena tengok sendiri... Duduk sendiri.... Dan kalau boleh, test drive dulu lar buat keputusan.... mane tau, 4,5 bulan lagi leh amek kete... Kui3....

Kesimpulan kedua, kalau aku preggy, memang pospone sampai ntah bila lar... Tapi kalau aku x preggy until bulan 2 or 3, mau aku booked sebijik.... Kite tengok mane yang kena nanti.... uhuuuuu....

Chaiyok Imma....

26 November 2012

Puas tekak & Perutku...

Semalam, dapat gak makan tomyam poktek yang aku idam-idamkan selama ini.... Tomyam poktek ni special. Dia ade campur air kelapa muda dalam kuah tomyam dia.... So rase lemak2 manis kelapa muda tu, seiringan dengan rasa masam tomyam. memang sedap.... Selain itu, tomyam ni memang mewah dengan seafood seperti ketam, udang, sotong lala... Memang Lalalalalala lar pas makannya... Hehehe...


Actually ini adalah kali ke-2 makan Tomyam Poktek kat sini... Aritu dah makan sekali.... Dan sejak makan pertama kali itulah aku dok ngidam jer nak makan lagi tomyam ni.... Dan setelah dapat merasa semalam, terasa puas jer tekak ngan perut ni.... Udah x banyak ragam gamaknyer.... Yummm yummm yummm.... Pendek kate, aku dapat lar tido ngan aman malam tadi..... (Adakah aku ngidam??? Jeng.... Jeng.... Jeng...!!!!)

So pade yang tingin nak merasa tomyam poktek ini, leh lar ke gerai FM Tomyam House kat Cerry Corner.... More detail akan aku update kat Makan Mania blogspot aku.... (Blog ni cume tuliskan nukilan hati jer. Bab promote makan mustilah di makan mania... Check it out...!!!! )

23 November 2012

Tips Kahwin : Tangkap Gambar

Tips kali ini bukan semata-mata dari pengalaman aku mase kahwen dulu.... Tapi aku grab sekali dari pengalaman-pengalaman mase aku jadi Associate Assistant Photographer pada LeoPhotogenic yang lalu... Di sini, nak kasi lar tips-tips dan peringatan juga kepada bakal pengantin supaya lebih bersedia untuk sesi photoshoot nanti. Xkisahlah mase nikah ker... mase sanding ker or mase outdoor.... You need to prepare by your own.... So kalau dah prepare baik2, leh lar dapat pic yang tomey-tomey.... ^^

1.  Sediakan Prop yang Tomey-tomey...
Kalau boleh standbykan prop2 yang best2.... x semestinya kena beli bagai, cukup dengan prepare ngan teddy bear (maybe dari yang tersayang), bantal2 LOVE yang comey, bubble speech, belon bentuk LOVE dan ape2 barang yang comey2 yang menjadi kenangan korang berdua mase memula berkenalan dulu....

 Prob teddy bear yang dihadiahkan oleh tunang anda pun bagus digunakan mase photoshoot
 Bubble speech
 Belon2.... Kalau bentuk LOve lagi best...

p/s : untuk memudahkan perjalanan, sila packing semo prop2 ni dalam 1 beg. so mase wedding nanti x lar susah2 nak kutip2 prop yang bersepah2 kat umah tu... Believe me, mase kenduri, dompet korang pun, korang xtau letak mane dah....


2.  Make sure pelamin korang cukup tinggi at least korang leh berdiri di atasnya.
Prob ini selalu terjadi bila siling rumah agak rendah. Tapi sebenarnyer korang xperlu riso. Kalau siling rumah korang rendah, jangan pilih pelamin jenis awan. Pilih pelamin yang ade frame kat belakang tu jer pun dah cukup cantik. Ini kerana, kalau pelamin tu x cukup tinggi, pastu sampai x boleh berdiri di atasnyer, maka nanti korang akan mengalami kesukaran untuk posing berdiri di atas pelamin... Secara logiknya, xkan korang nak duduk jer atas pelamin tu. Dah sure2 akan ade posing berdiri. so please lar pilih pelamin yang sesuai dengan rumah korang k.... 
 contoh pelamin frame kat belakang

Contoh pelamin awan. Kalau siling rumah rendah, jangan sekali2 guna pelamin ini...

3.  Cari, print + simpan fevret picture korang.
Yang ni leceh sikit lar... Tapi kalau korang ade gambar idaman, silalah print dan tampal dalam wedding book. Coz, bile dah terlalu banyak posing, korang akan blurr... Dah x tau nak posing camne dah... so bile ade gambar2 rujukan ini, lagi senang korang nak request dengan photografer...

p/s : Tapi jangan risau, kalau korang photoshoot dengan LeoPhotogenic, kami dah siap2 simpan best picture. Mase nak posing nanti, kami akan gunakan sebagai rujukan.... InsyaAllah korang suka pic2 tu nanti...


4. Guna Bunga Tangan dari Fresh Flower
Bila dalam gambar, fresh flower akan lebih berseri dari bunga plastik. walaupun fresh flower ni ade layu2 sikit, tapi jangan risau... Seri itu tetap ada.... Kalau nak dapat gambar campak2 kelopak bunga, maka fresh flower lah jawapannyer....

 
 Mase ni saya baling kelopak fresh roses saya... Cantek kan???

5.  Sila pilih baju kawen yang Selesa
Ini antara perkara yang paling penting buat wanita... Kalau boleh, mase pilih baju tu, make sure baju tu selesa untuk korang bergerak... Senang untuk melompat2.. Hehehe... Senang untuk berguling-guling (kot lar nak wat aksi hindutan ker nanti....)... Pendek kate, pilih baju yang leh wat yoga bila memakainyer... Hehehe.... Ceyyy, gurau jer.... tapi seriusly, sila pilih baju yang selesa. Sebab kalau x, korang sendiri yang susah... Mase outdoor photoshoot, dah tentu2 akan ade aksi2 lompat melompat, baring-baring, guling-guling.... Jadi make surekan korang dalam keadaan yang masih selesa...

 
(Actually baju ni x lar selesa sangat.... Tapi masih ok untuk aku gelek2 mase sanding aritu... Hahaha...)

6.  Standby Selipar Jepun
Walaupun menda ni cam kelakar, tapi believe me korang pasti mendambakan your fevret selipar jepun mase kenduri nanti.... So jangan pikir panjang2, just prepare selipar jepun yang paling selesa untuk korang (Selipar jepun k... Jangan standby your heel ker, your wedges ker..... Cari selipar jepun gak)


7.  Standby tisu & Span bedak
Menda ni sangat berguna ketika outdoor photoshoot.... Muke dah sure2 berpeluh... Mekap pun dah mule kembang2.... Please pay attention, mase ni pengapit dah xde dah. Semo belong to you now... Sila standby sekotak tisu & span bedak dalam kete korang nanti.... Kalau boleh, standby skali compact powder k....



So far ini sahaja ilmu yang boleh di turunkan... Banyak lagi tips dan trick.... Semoga bakal-bakal pengantin bolehlah menjadikan ia sebagai guide and reminder mase hari bahagia korang....

22 November 2012

Menakutkan....

Bile tengok mendalah bawah ni, terus menyirap darahku kegelisahan... Aduh, saat2 penin kepala telah tibe.... Saat yang membosankan telah tiba... Saat2 untuk menggoreng2 telah tibe... Aduhai nasib....Kenapalah menda ini terpakse ku hadap tiap-tiap tahun... Kenapalah menda ni perlu di isi tiap2 tahun.... Kan baguih kalau leh ignore jer. Pastu tau2 awal tahun depan, dapat increment... Hahahaha....


Menci-menci.... Alamatnyer sepanjang 2 minggu ni tidoq x lena lar aku sebab memikirkan menda ni....

p/s : alangkah bagus kalau aku leh isi mendalah ini dengan berjela-jela budget2 komited sangat sebab banyak kerja... Hahaha...

19 November 2012

Tetibe Jadi Rajin

...OMG... OMG... OMG.....

Rase x caye sungguh saya semakin rajin menulis blog... Meluahkan isi hati ini kepada umum (Umum lar sangat. sebab I ada Cik Huda jer sebagai pembaca setia... Thanks Dear). Semua ni angkara "Istanbul Aku Datang"... Sebabnyer Dian aka Lisa Surihani sangat rajin berblog.... Walaupun ntah pape yang dia update. Walaupun agak privasi untuk di update. Tapi bile lihat komen2 follower dia, buat aku semangat nak rajin berblog... Hehehe....

Walaupun xde banyak mane peminat, tapi aku menulis untuk suke suki.... Sekadar melepaskan lelah dada ini kalau dipendamkan sekian lamenyer.... Uhuuu~~~~

Semoga semangat ini berpanjangan.... Dan semoga aku leh jadi rajin, dan mane tau one day aku leh wat web Gossip Girl ker??? Hahahaha.....

Peace to all...

Jangan Sekadar Boikot

Rupa-rupanya kecoh kat FB sal BOIKOT McD Breakfast Free Mcmuffin.... Mane aku tau rupanya korang semo boikot... Dah seminggu x online, inilah akibatnya... Hahaha....

Actually, aku pergi amek McMuffin free tu... Free kan.... Tengah-tengah free ni lah nak merasa... Kalau bayor, mmg x kuase aku.... Memandangkan aku memang teringin nak merasa camne lar rase mcMuffin dia ni, semakin semangat lar aku.... Inilah Cik Puan Imma, x pernah merasa pun McMuffin McD... korang yang lain, mesti dah muak makan kan??? kan??? kan???


Tapi bile tengok semo orang boikot, rase geram lar jugak.... Bile time2 camni, baru ingat sal boikot. Baru sedar sal Gaza.... Baru nak kenang nasib kanak-kanak kat sane.... Tapi bile dah abes promo Free McMuffin ni, tetibe aku tengok bebudak yang kate boikot ni, yang jadi peminat tegar Mcd.... Ape kejadahnyer semo ni??? Hohohoh... bak kate orang dalam FB, pilihan di tangan anda....

For me, boikot ni x salah.... Tapi kalau sekadar jerit2 kate BOIKOT!!!!   BOIKOT!!! Xpekdah jugak.... Perang jugak kat sane.... Seksa jugak orang kat sane.. Kelaparan jugak orang kat sane.... Jadi ape kate kalau kite amek tindakan yang lebih proaktif.... Jangan sekadar boikot... Sebab boikot ni bukan leh bantu mane pun.... Silap 1 sen pun x tersumbang dengan laungan BOIKOT!!! itu....

Ok di sini, saya nak rekemen kan 1 tempat yang boleh kite salurkan bantuan... Kesian penduduk kat sane. Banyak yang hilang tempat tinggal, tiada pekerjaan, kebuluran, penyebaran wabak-wabak penyakit.... Jadi, amat lar berbesar hati kalau kite dapat menyalurkan bantuan yang seadanya. Dengan hati Ikhlas, InsyaAllah, sumbangan anda dapat membantu...

AMAN PALASTIN

Korang boleh layari web berkenaan anadai nak menderma. Ingin tahu maklumat lanjut tentang usaha-usaha sukarelawan malaysia di sana.... Dan macam-macam lagi....

Jadi, jangan sekadar boikot. Lebih baik menyampaikan sumbangan, walau sedikit....

08 November 2012

Berdebar-debar

Pada pagi Khamis yang begitu indah ini,
Sepatutnyer, saya menghirup udara yang redup-redup ini dalam-dalam dengan penuh kenikmatan...
Akan tetapi, saya x mampu... Kerana hati saya sangat berdebar-debar....
Sangat-sangat berdebar......
Nak makan pun x bape nak selera....
Kaki pun rase kejang-kejang sebab kesejukan...
Dan kekadang rase nak muntah pun ade....

Saya sangat berdebar-debar....
Harap debaran ni akan berakhir sebelum lunch nanti...
Dah x sanggup nak lalui debaran ini...
Sebabnye nak wat kerja pun x leh....
Nak makan pun x selera....
Nak tido pon x lena....

Owhhhh debaran ini sangat menyakitkan aku....
Menci dengan keadaan ini....

Semo gara-gara nak naik grade....
Kalau bukan sebab test naik grade, memang aku x heran mane pun...
Tapi bile dah sentuh bab gaji dan performance, aku sangat berdebar-debar....
Lebih mendebarkan lagi, sebab esok aku cuti...
Tapi malangnyer test naik grade tu nak wat esok gak... OMG....
Hahhhh???? Esok??? Jumaat???? Ya Allah... Macam mane nih????
Camne ni??? Esok nak cuti... nak gi KL & Melaka....
Camne nak ikut hubby ke Melaka nanti.... Ya Allah tolonglah aku....


Saya berdebar-debar menanti panggilan Kak Ruzi...
Tolonglah.... Tolonglah beri jawapan yang aku nantikan....
Tolonglah lepaskan aku dari debaran ini....

Saya sangat berdebar-debar.....

p/s : patutnyer sekarang mood cuti.... Tapi dah berdebar2 punyer pasal, tenggelam kejap mood itu.... Alahai, nasibku..... Hope semo akan kembali normal.... Aminnn....

22 October 2012

Ladies Day

Last Tuesday iaitu 16hb Oktober 2012 merupakan "Ladies Day" aku...Serius aku sangat enjoy dan feel free pada hari berkenaan.... Bersempena Ladies Day, aku decide nak amek Annual Leave.... Tapi memandangkan agak terlewat membuat keputusan, maka aku adjust dia jadi Emergency Leave... Kekeke... Dah ujung2 tahun ni, banyak balance cuti. Inilah caranya untuk memperabehkan.... Uhuuu...~~~~~

Ladies Day ini, aku x kesepian.... Aku di temani kawan opis + student aku iaitu Chin.... So dialah peneman aku sepanjang Ladies Day ini... Sangat seronok, sebab aku x kesepian di hari bahagia ini... Muahahaha... Destinasi pilihan adalah AEON Station 18... Menjadi pilihan coz ia lebih dekat dengan Utp kalau nak dibandingkan AEON Ipoh... Actually cadangan asal aku adalah nak tengok wayang "Aku Terima Nikahnya"... Hari selasa kan Ladies Day, maka ade diskaun.... Tapi malangnya kat TGV Station 18 ni xdak cite melayu sangat... So Aku Terima Nikahnya idak ler ditayangkan di sini... Saya rase TGV ini udah kesesatan dengan anasir2 barat. Tu pasal tayang cite dari sane jer.... Cessss....

Bagi mengubati kekecewaan ini, aku layan shopping kaw-kaw.... Memang 'Cow' lar sebab mase ni memang dah sengkek abes... Duit pun terpaksa korek di lubang2 kecemasan.... Bak kate orang tua-tua "Hendak Seribu Daya, Xnak Seribu Dalih".... Jadi dapat lar jugak bawak seratus untuk shopping... Kalau x cukup pakai kad jer lar... Hahahahaha....


Layan punyer layan, x sedar kitorang spend mase kat sini 6 jam lamenyer... Dari kul 11 sampai kul 6 baru balik.... Terbaik lar... Shopping mase hari keje + tengah bulan memang feel. Orang xde.... Bagaikan AEON itu milik kami berdua... Muahahaha....


Ok, ini barang2 shopping ku.... Actually 2 dress (Biru ngan Pink) aku beli kat online (kat Poplook ngan Devo Lady).... Letak kat sini sebab nak tunjukan hasil shopping ku akibat penat, tensen and bla bla bla akibat ISO yang lalu.... Pulun walaupun dah kesengketan.... Ade lagi menda yang aku shopping.... Tapi xyah lar tunjuk kat sini... Kang ade orang kate over lak... Huhuhu....

Ok lah, rasenyer dah banyak giler aku taip. Cam x caye jer aku taip semo ni.... Penahan Ladies Day.... Esok Selasa, mau bikin Ladies Day lagi??? Banyak lar kau Imma... Ingat sikit... Ko tu dah kawen... Jangan nak Ladies Day jer.... Muahahahaha....

17 October 2012

Bile Aaron Aziz senyum padaku.....

Pabila kau senyum padaku, owhhhh runtuh rase jantung ni..... Meowww....~~~~~

Ayat di atas adalah perumpamaan. Kalau realiti, alamatnyer aku dah arwah dah... Uhuuu.... Ok, ceritanya begini, mase nak beli tiket ketapi sempena nak balik ke KL Raye Haji nanti terserempaklah aku ngan pelakon encem yang dah kawen ni, iaitu Aaron Aziz.... Meoww...~~~~~ Owhhh dia memang encem..... Mat jambu sungguh.... Sungguh x disangka-sangka mase tu ade wat shooting ntah cite ape ntah... Yang pasti ianya cerita aksi k....

Selepas kami berbalas senyuman, aku pun masuk nak beli tiket. Mase ni, polis2 yang jage keamanan mase shooting ni dah halau semo orang masuk dalam untuk x kaco shooting.... Actually ade reason polis2 terpaksa halau masuk kami semua.... Reasonnya adalah, diorang nak wat shooting aksi2. Siap ade parang, batang paip semo.... If orang awam masih berkeliaran di tempat pengambaran, silap2 kena parang kau.... Hohohoho....

Aku kat sane x lame.... Xde lar lame tengok deme shooting.... Takat lepaskan rindu kat Aaron Aziz dah lar. Selebihnyer, jumpe dia kat dalam TV....

p/s : Ok lar, mau tatap gambar suami lak... Sebab muke suami pun cam Aaron Aziz... Bahkan berganda-ganda lebih encem lagi.... Dat why i really love him.... ^^

15 October 2012

Alahai ISO 17025

Alahai ISO 17025.... Alahai ISO.... Disebabkan menatang ni lah, udah beberapa idup aku dalam tekanan.... Hypertension wehhh.... Tido x lena, makan x menentu.... Nak gi toilet pun x aman.... Uhuuuu.... Sebab menda ni lah, abes alam sekitar tercemar dengan himpunan kertas2 yang di print dan kemudiannya kena obsolete. Ditambah lagi kerja-kerja yang bukan2 terpaksa dilakukan demi ISO... Owhhhh ISO ko betui2 menyiksa kami.... Aduhai....

Seperti bos aku cakap,

SO it does not matter even if :

"ISO9001 is 7 times easier than ISO 14001 and ISO17025 is 7 times harde
r that ISO14001"

"that we are going for 3 standards all at once , so it will be 42 times harder"



Memandangkan aku ni DC aka Document Control, maka kerja aku ni berat sikit.... Sebab kena control semo perjalanan dokumen.... Dah lar x dapat training sal ISO. Tetibe kena jadi DC... Mau x mereng.... Aku ditempatkan oleh bos ke group Concrete. Dimana  "Compression Machine" di pilih untuk di ISO kan.... Giler x giler punya ISO ni, walaupun hanya 1 equipment yang kami nak naik taraf ke ISO, tapi filenyer dah mencecah 20 bijik.... Itu baru 1 equipment. Ce bayangkan lab aku yang ade lebih 50 equipment... Kalau di ISO kan, mau 1,000 bijik file ade dalam lab aku.... Jadi dari penilaian kasar aku lar, ISO ni memang ade share ngan company kertas ngan files.... Asal ade ISO jer, mesti banyak kertas ngan file... Bukan banyak sikit.... Memang banyak giler diperlukan....

 Walaubagaimanapun, selepas 9hb Oktober 2012 yang lalu, semo perit jerih hilang.... Sangat melegakan.... Angin-angin yang lalu, terasa seakan menari bersama-sama hatiku yang tenang... Lalalala.... Cube bayangkan udah lame x pat tido lena, tetibe leh tido lena.... Tetibe terasa betapa besarnya nikmat Allah berikan dalam tido....  Panel kami ade 2 orang... Sorang bahagian teknikal, sorang lagi bahagian dokumen.... Dokumen, mostly di jawab oleh master DC kami, iaitu Mr Mahfuz. Yang kecik2 jer aku jawab. Tapi teknikal, memang di jawab 100% oleh team kami iaitu Hafiz, John, Azran ngan Zaid... Dan tak ketinggal TM yang kami sayangi iaitu Mr Imtias...



Dan selepas ke audit oleh panel ISO... Dan dah siapkan NCR, rase hidup lagi aman.... Datang opis pun lebih bersemangat dari sebelum ni.... Nak main tenet pun sempat.... Shopping online pun sempat (nanti update dress yang saya beli online.. Kekekek).... Nengok FB pun sempat.... Sonoknyer hidup macam ni.... Lalalalala.....

Dan hari ini, setelah sekian lame menyepi, barulah sempat aku update blog yang aku sayangi ini... sian kat blog 3G ni, seolah telah di anak tirikan.... Kalaulah Blog 3G marah, jangan marah kat saye tau... gi marah kat ISO 17025.... Hahahaha.....

moral of the story : sekarang aku sangat terrer wat label file.... Muahahahaha....

31 July 2012

Ingat Sonok sangat dengan Kuali Happy Call

Mase memula beli kat Groupon, memang aku excited giler... Happy tu xtau lar nak describe macam mane... Diri ini seolah-olah sedang menari di kayangan.... Hohoho.... Mase ni gak, bukan main excited aku mencari resepi2 yang boleh aku masak menggunakan kuali ini nanti.... Semangatkan saya??? Hahahaha....


Well, Resepi2 @ idea2 nak masak guna happy call bolehlah Click SINI..

Tapi last week mase aku try masak Ayam Ala-ala Kenny Rogers (Aku lar masak kunun, walhal, laki aku yang wat.... kui3), hasilnya mengecewakan.... Uhuk3.... Apsal aku kecewa??? Aku rase kalau panggang bawah api pakai aluminium foil or bakor dalam oven lagi better.... Lagi harum, lagi mengancam.... Bile pakai Kuali Happy Call ni, masakan hilang harum.... Ntah mane ntah ilang sedapnyer bau masakan aku.... Rase pun, idak ler best sangat... Dah bau ilang, ghairah nak merasa tu kureng sikit lar.... Uhuuuu.....

Jadi dah menda dah beli xkan lar aku nak bazirkan lak... Lagi menyakitkan hati, lepas beberapa minggu aku beli, tetibe adu kuar lagi iklan. Kuali yang sama, tapi harga yang berdentum jauh lebih murah dari aku beli... Sakit hati wehhhhh..... Brand dah same... Apsal leh kasi murah giler... Hangin... Hangin.... Xper lar, menda dah lepas... untuk sedapkan hati, close jer lar window groupon tu.... Hahahaha....

ORIGINAL
Made In Korea
(Kalau beli dari brand yang lain, aku dah check memang xde tulis buatan dari mana... Rase dari China lar kot, sebab harga jauh murah dari Happy Call ni....)

Tapi magic x magic lar... Sekali kau masak, terus dapat 2 menu... Murtabak seketul... Roti john berketui2.... Memang syiok lar.... So sape2 pasni gunakan happy call, jangan riso... Sebab setiap kali korang masak, mesti kuar dua menu... contohnya, kalau masak ayam, mesti lastnyer jadi ayam ngan udang.... Kalau masak Ikan Siakap bakor, mesti lastnyer jadi Ikan Siakap dengan daging kambing... Dan bla... bla.. bla.... lar... Hebat kan.... ??? Muahahaha... (Menyengalkan diri kejap)


p/s : pengubat hati sekarang adalah set 14 pcs Mangkuk Pyrex ku.... Brand Pyrex k.... Bukan cap ayam.... Nanti i post kat sini k.... Kui3....


27 July 2012

Ucapan Terima Kasih kepada semua.....

Assalamualaikum...
Walaupun majlis dah 3 bulan berlalu,
Tapi rasenya idak ler salah
kalau saya nak ucapkan jutaan TERIMA KASIH kepada semua
yang terlibat secara langsung dan x langsung dalam
menjayakan Majlis Perkahwinan ku...
Tanpa bantuan dari saudara-mara, kawan-kawan
sudah pasti majlis tidak akan berjalan dengan lancar...

Saya mulakan dengan penghargaan kepada family saya...
Mekaseh banyak2...
Terutama kepada adikku Izzati yang kelam kabut dari awal majlis sampai ke hujung...
Mujurlah dia x demam macam mase abangku kahwin dulu...
Dan kepada Kak Ina yang same-same susah payah sebagai runner ke-2 kami...
Abah, Mak, Ajek and Atuk (sayang xde dalam pic)... Mekaseh Banyak2...
Love You All... Muaahhh....


X dilupakan juga kepada saudara-mara belah abah dan belah mak
yang bersusah payah menyambut tetamu...
Hantar door gift... Hantar ice cream... Bungkus lauk...
Dan macam2 lar...
Andai ade terkurang, terkasar, tersilap semasa majlis,
saya mintak maap sesangat.... Uhuuu~~~~

Sedara belah Abah

Sedara Belah Mak
(Banyak lagi yang datang... tapi sayang xpat nak di kumpulkan...)

Last but not least, Thank you kepada semua kawan-kawan 
yang terlibat secara langsung dan x langsung....
Yang tolong anta door gift...
Yang tolong jadi runner ke sane ke sini...
Yang tolong anta amek barang, Thanks a lot....
Dan special thanks to my pengapit, Fana dan Imin...
Macam mana pun, i'm say sorry
atas ape yang terjadi kat korang....
Harap korang sabar...
Walaupun aku pun x tentu leh sabar kalau menda ni jadi pada aku....
Terima kasih sangat2 sebab membantu aku aritu....
X lupe gak dengan kawan aku Huda... Sebab ape??? Dia ni memang spesel kes.... Dia datang untuk kedua-dua majlis aku... Manjoi ngan KL.... Owh, bukan ramai yang sanggup berbuat macam tu.... TQ dear.... Dan tak dilupekan adik ku Syuaib, yang same gak kes cam Huda.... Beliau datang ke kedua-dua belah majlis.... Thank You so much dik.... Hehehehe...

Pape pun, sangat happy apabila My Big Day dapat dijayakan dengan baik... Alhamdulillah... Perasaaan penat yang teramat sangat sebelum majlis, terus hilang mase duduk atas pelamin.. Rase puas sangat... Mungkin aku rase puas, sebab kebanyakan perkara, aku wat sendiri... DIY... Nak jimat katekan... Dan yang paling utama, aku puas hati dengan hasil titik peluh ku..... Hehehehe....

So pada yang nak kahwin, better banyakan buat sendiri... Jangan main order, booked and tunggu.... Nanti x feel lar..... Ohooo.....

Majlis Perkahwinan : Edisi Guest Board

Mase Wedding saya yang lalu, saya ada minta En Hubby buat Guest Board.... Ape tu Guest Board??? Actually, Guest Board ni same lar macam Guest Book... Tempat nak sign2 sebagai bukti kehadiran... Kekeke... So selain sebagai bukti kehadiran, ia juga sebagai tempat yang comey untuk berposing2... Kunun lar... Hahaha...

Sebab aku pilih board berbanding book adalah kerana, kalau book alamatnyer aku setahun dua akan datang mesti aku dah masuk buku tu dalam kotak, dan simpan bawah katil... Ntah bile nak selaknyer... Tapi kalau Board, dah tentu aku frame kan... Pastu leh lar, aku gantung kasi tayang kat rumah nanti... Sweet kan...??? So manakah yang  anda nak pilih, book or board??? Mesti board jugak kan??? kan??? kan???

Ok, my wedding aku ade letak Guest Board dalam bilik pengantin... Siap ade hiasan bunga2 dari Zaha Butik lagi kat tepi dia... Mau kasi lagi santek... akan tetapi, sepanjang majlis ku ini, masa aku memang banyak di luar dari dalam bilik... Mula dari majlis akad nikah sampai lar majlis sanding... Kejap jer dok dalam bilik... Siap jer mekap, terus keluar... Kenkawan pun, dok kejap jer dalam bilik...Uhuuu... Bile di pikir2kan, rase membazir jer spend duit kat hiasan bilik pengantin... Aduh yaiiiii....~~~~

 [My Sweet Guest Board]

Pic di atas merupakan draft Guest Board yang belum di print... Ini semua adalah hasil kerja En Hubby... Cantek kan... Tapi aku x bape kenan ngan pemilihan gambo... Ce tengok kat pic tu,  muke aku nampak beso, pastu perut nampak buncit walaupun pada hakikatnyer aku idak ler buncit sampai camtu.... Apekan daya, En Hubby kate pic ini paling bersopan.. Pic lain semo gedik2.... Muahahahaha....

[Pic sekadar hiasan di ambil dari Sweetdesigncreative... Ini adalah contoh rupa Guest Book...]
[Saya x wat Guest book yer... Saya wat Guest Board]

Disebabkan Guest Board ni diletakan dalam bilik, maka board ini sangatlah x laku untuk di sign... Sedih sungguh... Kosong jer aku tengok mase pas majlis.... Di sebabkan dah kosong, maka aku bawak lar board ini ke opis, untuk di isi member2 or student2 di UTP ni... Owhhhh kesiannyer Board aku ni... Kesilapan aku adalah 'MELETAKANNYA DI LOKASI YANG SALAH'

Moral of The Story
Kalau anda ade wat guest Board ker, Guest Book ker, sila JANGAN LETAK DALAM BILIK PENGANTIN... Paling afdal, sila letak TEPI PELAMIN... Kalau letak kat bawah khemah x guna gak, sebab pakcik2 makcik2 bukan layan menda macam ni.. Yang rajin sign, sudah semestinya kawan2 kite... Maka letak lah di tepi pelamin. Pas posing ngan pengantin, leh terus sign.... Hohohoho....

 
*** Akhirnyer Guest Board ni penuh gak, pas aku letak kat opis aku....***

09 July 2012

Kenangan Pertama....

Ini adalah kenangan pertama kali, Antara Puan Gedik dengan suaminya.... Inilah pertama kali, setelah sekian lame, SMS.... main email..... PM Facebook... Maka pada tanggal 29 Oktober 2010, adalah kenangan pertama kami berdua mendengar suara antara 1 same lain.... Romantik kan???? Kekekekeke.....


Sebenarnyer, pic ni diambil oleh apek jual kamera
Mase ni aku nak beli Canon 550D tu...
Memandangkan tetibe nampak harga OK kat PC fair, terus lar nak beli....
Akan tetapi, aku takut....
Untuk menanmbahkan keyakinan, maka aku cube call suamiku (Mase ni lum suami pun lagi... Tunang pun idak lagi.... Baru proses kenal hati budi...)

Mase memula dengar.... Owhhhh.... Macho gak sore dia....
Sebab aku ingat sore dia macam budak2.... Kekekeke...
Tapi sangkaan ku meleset lar, sebab suara dia smart....
 Dalam bising bingit kat PC Fair ni, terketar2 nak cakap dengan dia...
Almaklum lar, 1st time.....
Tapi gagahkan diri gak... Wat2 muke x malu....
Semua sebab nak beli kamera.... Kui3...

Inilah kisah kami....
Sebab tu kami namakan cinta kami sebagai 'Cinta antara Fotografi & Cekelat'
Selepas kisah kamera, kami jadi rapat sebab Cekelat House pula...
Kedua-dua perkara ini yang menyatukan kami....
Love you so much.....
Muaahhhh....



26 June 2012

Wishing me 27th Birthday...^^

Ingin di maklumkan bahawa, hari inimerupakan ulang tahun Puan Gedik yang ke-27..... 
Yeayyyy...~~~~!!!!
Puan Gedik udah semak TUA.... Erkkkkk.....***
Puan Gedik udah semakin matang.... Cewahhhhh~~~~
Puan Gedik udah semakin langsing... (????????)

Ape2 pun, inilah besday yang BEST, sebab besday ini di raikan dengan pasangan hidup dunia dan akhirat, iaitu Mohd Rashidi b Isa.... Mekaseh dear, dengan hadiah (seperti dalam gambar) yang di berikan dan wishing yang sungguh romantik semalam.... Love you so much....
Harapan saya cukup banyak kini....
Saya harap, cinta kami suami isteri kekal utuh dunia & akhirat....
Saya harap, kami akan di kurniakan anak-anak yang SOLEH & SOLEHAH...
Saya harap, kami sekeluarga di murahkan REZEKI yang halal...
Saya harap, selepas ini kami akan menjadi lebih baik dari sebelumnya....

Kepada En Suami,
Terima kasih kerana menjadi sebahagian dalam hidup daku.....

25 June 2012

Majlis Perkahwinan : Jangan TAK Iron Tudung

Walaupun dah lame berlalu, tapi aku masih geram dengan mak andam mase majlis bertandang aritu... Geram, sakit hati dan macam-macam lar... Semua ni hanya kerana mak andam tu x iron tudung aku.... Ce korang bayangkan, lepas mekap, aku di kejutkan dengan awning tudung yang bengkok dan tudung yang longgar... Memang hangin sangat mase ni... mekap dah sikit punya cun, tapi ROSAK sebab tudung yang hampeh.... Lagi geram bile akak tu kate, "Selalu tudung ni x payah iron...." Owhhh please, aku tau ko x pakai tudung, tapi alert lar sikit emnda ni... Hal2 perkahwinan, semua orang nak cantik... Kalau x, idak ler sanggup bayar mahal2 kat mak andam... Geram aku.... Pastu kes ke-2nya pulak tudung aku longgar... Longgar giler k... Mase tu, aku rase sia-sia mekap elok2, last2 tudung hancussss..... Tapi akak tu slamber dia kate "Elok jer tudung ni...." Aku xtau lar akak ni xde taste or ape... Dah jelas2 tudung aku spoil, dia boleh cakap macam tu.... Mentang2 dia xde bawak ape2 pin, dia nak lepas tangan macam tu jer... Sorry yer, next time x kuasa aku nak amek dia dah untuk ape2 majlis.... Memandangkan ni majlis bertandang, memang semua barang2 xde.... Menumpang rumah jiran suami katekan.... Kalau ade, awal2 aku dah iron tudung... Hahaha.... [MODE : Sakit hati]

 Sedang sakit hati membaiki awning tudung

Lihat lar gambarnya... Jelas kelihatan herot benyot tudung...
(Sakit juiwa, gambar dah cun, tapi muke, tudung senget...)

Kalau posing senget2 pale, xpe lar... Leh lar cover bengkang bengkok tu...
Tapi xkan semo pose nak senget kepala kot...

Moral of the story 
Kalau boleh, gune jer tudung sendiri... Lagi selesa dan kita tau ape yang perlu kita sediakan.... Xpun, buat macam butik Zaha punya style... Baju, hiasan2, rantai, mahkota, semua amek awal2 kat butik.... So, kalau nak adjust2, nak iron2 kite boleh buat sebelum majlis....

Jang percayakan sangat mak andam... Diorang tu manusia gak... Banyak kelemahannya.... Kes aku sekarang adalah tudung... Ade jer aku dengar kes, baju tercabut pin (sebab fitting x betui), Baju kena tukar last minit... Kate ade orang book lebih awal... (Ni lagi sengal kes) dan macam2 lar.. Jadi ape yang aku nak pesan, follow up selalu... Kalau xleh, ce cari altenatif lain... macam gune barang sendiri, seperti tudung tu....

Tudung ni di sediakan oleh butik Zaha...
Tapi disebabkan aku dah amek awal2 (2 hari sebelum majlis), bolehlar aku iron siap2....
Dagu tu longgar gak... Jadi awal2 dah prepare pin....

Yang ni mase nikah... Tudung sendiri...
Xyah nak cakap ape, memang dah ikut kepala sendiri lar....
Puas hati kan.... Hahaha...

p/s : kepada mak andam, tolonglah jadikan kami (Bride) sebagai wanita paling cun dari hujung rambut, ke hujung kaki di hari bahagia ini.... Tolonglah, kami percayakan anda...

22 June 2012

Majlis Perkahwinan : Flower Girls & Boy

Actually Flower girls and boy, bukan under control aku.... Seriously, kalau nak handle semua anda akan pening kepala... So bile sepupuku Kak Yutta offer untuk preparekan flower girl ni, aku sangat2 lar berbesar hati.... Syukur Alhamdulillah... So untuk flower girl kali ni, Kak Yutta ade buat sendiri cekak bunga-bunga tu... Cantik kan... Dengan belikan bunga tangan untuk diorang... So cute... Dan sungguh x di sangka-sangka hadi pun jadi flower gak... 'Flower Boy'... So cute... Dah beso nanti leh jadi "Boy Over Flower"... Hensem maa....
Di sini, saya ingin memanjatkan jutaan terima kasih kepada Kak Yutta sebab sudi siapkan bebudak2 ini... Tapi budak2 ni bukan sape2 pun... yana ngan Hadi adalah anak Kak Yutta... Manakala Wani sepupu kami.... Hanya ini budak2 comel yang ade... Yang lain, semua dah jadi mak dara.... Kui3....

Lepas ni, kalau ade sedara kite kawen, mesti diorang budak2 ni jugak jadi flower girl... Budak-budak ni penting... Sebagai penyeri majlis gitu...

21 June 2012

Majlis Perkahwinan : Wedding Cakes

Wedding Cakes aku order dengan opis mate aku... Hubby dia ni Chef dan pengajar kat MARA... Dan as part time, dia ade lar wat wedding cakes... Memandangkan Hubby nya yang memang berpengalaman dalam bidang pastry, maka aku pun memberikan kepercayaan kepada beliau untuk menyediakan kek ku... Dan hasilnya.....
Akan tetapi, wedding cakes impian aku adalah macam gambor di bawah ini.... Ntah lar aku rase sweet sangat bile tengok kek tu...

 My Dream Wedding Cakes

Tapi xper lar, kek aku masih nampak sweet lagi, walaupun agak menyimpang dari impianku... Uhuuu.... Dan yang lagi nampak x bape sweet adalah cheese tart dia... Nampak xbape kemas lak... Alahai Imma, ko memang banyak bunyi... nasib laki ko sayangkan ko jugak... Kekeke... Ape2 pun Kek yang di sediakan oleh Chef Azmil memang sedap.... Cume tart dia yang terlalu manis... Bagi aku lar....

Cheese Tart

So pada yang nak tengok hasil keje Chef Azmil, bolelah ke FB wife dia... Or nak call diorang terus pun boleh...

Scrunptious Pastisserie

Azmil 012 5551487
Siti Hajar  012 3174301

FB : Siti Hajjar bt Mustafa

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin