23 November 2012

Tips Kahwin : Tangkap Gambar

Tips kali ini bukan semata-mata dari pengalaman aku mase kahwen dulu.... Tapi aku grab sekali dari pengalaman-pengalaman mase aku jadi Associate Assistant Photographer pada LeoPhotogenic yang lalu... Di sini, nak kasi lar tips-tips dan peringatan juga kepada bakal pengantin supaya lebih bersedia untuk sesi photoshoot nanti. Xkisahlah mase nikah ker... mase sanding ker or mase outdoor.... You need to prepare by your own.... So kalau dah prepare baik2, leh lar dapat pic yang tomey-tomey.... ^^

1.  Sediakan Prop yang Tomey-tomey...
Kalau boleh standbykan prop2 yang best2.... x semestinya kena beli bagai, cukup dengan prepare ngan teddy bear (maybe dari yang tersayang), bantal2 LOVE yang comey, bubble speech, belon bentuk LOVE dan ape2 barang yang comey2 yang menjadi kenangan korang berdua mase memula berkenalan dulu....

 Prob teddy bear yang dihadiahkan oleh tunang anda pun bagus digunakan mase photoshoot
 Bubble speech
 Belon2.... Kalau bentuk LOve lagi best...

p/s : untuk memudahkan perjalanan, sila packing semo prop2 ni dalam 1 beg. so mase wedding nanti x lar susah2 nak kutip2 prop yang bersepah2 kat umah tu... Believe me, mase kenduri, dompet korang pun, korang xtau letak mane dah....


2.  Make sure pelamin korang cukup tinggi at least korang leh berdiri di atasnya.
Prob ini selalu terjadi bila siling rumah agak rendah. Tapi sebenarnyer korang xperlu riso. Kalau siling rumah korang rendah, jangan pilih pelamin jenis awan. Pilih pelamin yang ade frame kat belakang tu jer pun dah cukup cantik. Ini kerana, kalau pelamin tu x cukup tinggi, pastu sampai x boleh berdiri di atasnyer, maka nanti korang akan mengalami kesukaran untuk posing berdiri di atas pelamin... Secara logiknya, xkan korang nak duduk jer atas pelamin tu. Dah sure2 akan ade posing berdiri. so please lar pilih pelamin yang sesuai dengan rumah korang k.... 
 contoh pelamin frame kat belakang

Contoh pelamin awan. Kalau siling rumah rendah, jangan sekali2 guna pelamin ini...

3.  Cari, print + simpan fevret picture korang.
Yang ni leceh sikit lar... Tapi kalau korang ade gambar idaman, silalah print dan tampal dalam wedding book. Coz, bile dah terlalu banyak posing, korang akan blurr... Dah x tau nak posing camne dah... so bile ade gambar2 rujukan ini, lagi senang korang nak request dengan photografer...

p/s : Tapi jangan risau, kalau korang photoshoot dengan LeoPhotogenic, kami dah siap2 simpan best picture. Mase nak posing nanti, kami akan gunakan sebagai rujukan.... InsyaAllah korang suka pic2 tu nanti...


4. Guna Bunga Tangan dari Fresh Flower
Bila dalam gambar, fresh flower akan lebih berseri dari bunga plastik. walaupun fresh flower ni ade layu2 sikit, tapi jangan risau... Seri itu tetap ada.... Kalau nak dapat gambar campak2 kelopak bunga, maka fresh flower lah jawapannyer....

 
 Mase ni saya baling kelopak fresh roses saya... Cantek kan???

5.  Sila pilih baju kawen yang Selesa
Ini antara perkara yang paling penting buat wanita... Kalau boleh, mase pilih baju tu, make sure baju tu selesa untuk korang bergerak... Senang untuk melompat2.. Hehehe... Senang untuk berguling-guling (kot lar nak wat aksi hindutan ker nanti....)... Pendek kate, pilih baju yang leh wat yoga bila memakainyer... Hehehe.... Ceyyy, gurau jer.... tapi seriusly, sila pilih baju yang selesa. Sebab kalau x, korang sendiri yang susah... Mase outdoor photoshoot, dah tentu2 akan ade aksi2 lompat melompat, baring-baring, guling-guling.... Jadi make surekan korang dalam keadaan yang masih selesa...

 
(Actually baju ni x lar selesa sangat.... Tapi masih ok untuk aku gelek2 mase sanding aritu... Hahaha...)

6.  Standby Selipar Jepun
Walaupun menda ni cam kelakar, tapi believe me korang pasti mendambakan your fevret selipar jepun mase kenduri nanti.... So jangan pikir panjang2, just prepare selipar jepun yang paling selesa untuk korang (Selipar jepun k... Jangan standby your heel ker, your wedges ker..... Cari selipar jepun gak)


7.  Standby tisu & Span bedak
Menda ni sangat berguna ketika outdoor photoshoot.... Muke dah sure2 berpeluh... Mekap pun dah mule kembang2.... Please pay attention, mase ni pengapit dah xde dah. Semo belong to you now... Sila standby sekotak tisu & span bedak dalam kete korang nanti.... Kalau boleh, standby skali compact powder k....



So far ini sahaja ilmu yang boleh di turunkan... Banyak lagi tips dan trick.... Semoga bakal-bakal pengantin bolehlah menjadikan ia sebagai guide and reminder mase hari bahagia korang....

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin