28 March 2012

Monavie Juice

Sekarang ni CikGedik melayan Jus Monavie... Hari-hari minum sebagai percubaan bagi menurunkan kolestrol dalam darah ini.... Sebelum minum (13/3/2012), Cik Gedik punya kolestrol adalah 6.8 (LDL : 4.1 manakala HDL : 1.39) Yang perlu kite turunkan adalah kolestrol LDL.. Kolestrol jahat dengan istilah lain... Kate Monavie ni diorang leh kurangkan kolestrol. Maka ape kate kalau aku cube dalam 3 bulan ni....


Untuk percubaan pertama ini, Cik Gedik dah borong 6 cases Monavie... (Unggu + Merah + Hijau)... Cik Gedik nak makan yang Merah ngan Unggu. Manakala my dad nak makan yang hijau memandangkan kelebihan dia untuk sendi2 yang sakit.... Bagi Unggu dan Merah, kegunaan dia agak general. Cume merah lebih pekat dari Unggu...

Mase 1st time minum Monavie ni, ketaraan nampak pada muke... Muke nampak shinning jer... Jerawat kurang... jeragat pun kurang... Macam pas makan pati prune Innershine lar... Cume ni lagi power gamaknyer sebab baru makan seminggu dah nampak hasil.. hik3... Oleh sebab itu Cik gedik kasi try lagi... Nak muke cantik. Nak kurangkan kolestrol.... Hope ade lah keberhasilannyer sebab Jus Monavie bukan murah.... Uhuu~~~~

p/s : see you next 3 - 4 month untuk lihat hasilnya...

21 March 2012

Semua Murah @ IRC Book Fair

Sangat berpuas hati bile dapat shopping barang yang mahal tapi dengan harga yang murah.... Itulah yang Cik Gedik alami semalam mase pergi ke IRC Book Fair...Giler sangat berbaloi dan murah.... Contoh buku kat bawah ni... Kalau nak tau, buku ni ade 300++ pages, hard cover dan sangat berat sebab gune kertas yang keras tapi harga cume RM29.90 (Healthy Appetite) dan RM34.90 (Jamie Oliver, Jamie's Kitchen) . But ade jer buke yang diskaun takat 50% jer. Bergantung pada nasib dan hasil usaha anda dalam mencari buku2 yang best... Cik Gedik memang suke buke resepi, tu yang cari buku resepi sahaja lar...

Jadi pada yang ade di UTP dan belum pergi lagi, hari ini last day... Diulang lagi LAST DAY... maka manfaatkannyer... Hehehehe...~~~~



p/s : Cupcake dari Sweet cuppy Tronoh pun ade... Moh ler ke sane.... (Promote lebih2 plak) Uhuuu~~~~

16 March 2012

Adap-adap semasa Majlis Akad Nikah


Ini adalah ringkasan (senang + cepat + berkesan) adap2 atau tatacara semasa majlis pernikahan....


Sebelum Akad Nikah

1) Pastikan pengapit atau teman rapat duduk di sebelah
(attn to : Pengapit)
Make sure pengapit anda ade mase nikah yer... Bukan per, untuk membantu si bride ni untuk ape2 kesukaran seperti pegang tisu ker, pegang I/C ker and macam2 lagi...

2) Sediakan I/C
(attn to  : Bride & Groom)
Make sure kedua2 mempelai dah standby I/C sebelum nikah. jangan tertinggal lak... Uhuuu

3) Duit Upah (Jurunikah)
(attn to : Groom)
Jangan lupe standby duit. Amount dia dalam RM100 macam tu. tapi bukan sekadar bagi Jurunikah jer... Saksi pun kena bagi sekali...

4) Senyum agar lebih tenang
(attn to  : Bride & Groom)
Senyum selalu baru x kena chop 'Eksen'...


Semasa Akad Nikah

1) Khutbah Nikah
(attn to  : Bride & Groom) 

Be prepare untuk mendengar Khutbah Nikah. Duduk pada posisi yang selesa agak x kejang lak kaki....

2) Bacaan Taklik
 (attn to : Groom)
Jangan cemas... Relek semasa membaca taklik. baru anda nampak ensem.. Hehehe...

3) Keluarga Sakinanh / Penyerahan Tanggungjawab
  (attn to : Groom)
 Kebiasaannya diamalkan di Kedah dan Johor. Upacara ini dilakukan dengan tangan suami diletakan di atas ubun2 isteri sambil membuat aku janji untuk menjaga isterinya sebaik mungkin. Dan begitu juga sebaliknya.


Selepas Akad Nikah

1) Penyerahan Mas Kahwin dan Wang hantaran
(attn to  : Bride & Groom)  

Masa ini mas kahwin dan hantaran yang dah di hias cantik2 di serahkan. Posing sebaik mungkin ya...

2) Pembatalan Air Sembahyang
(attn to  : Bride & Groom)  
Upacara menyarung cincin sangat dinanti-nantikan. Mase ni 1st time suami isteri bersentuhan... Awuuu...

3) Bersalaman & Mencium Tangan Suami
(attn to  : Bride)  
Salam tangan suami dan cium. mase ni jangan mengelupor, sebab banyak kameraman yang nak snap pic anda.. So be cool dan cute...

4) Mencium Dahi Isteri
(attn to  : Groom)  
Cara-cara untuk mengucup dahi isteri :
Sebelah tangan anda memegang bahu isteri dan sebelah lagi memegang dagu isteri. Selepas itu, angkatkan sedikit muka si dia supya mendongak tepat pada dahinya. Berikan kucupan dengan penuh ikhlas...

5) Bersalaman dengan Ahli Keluarga
(attn to  : Bride & Groom)  
Mulakan bersalaman dengan :
- Wali
- Ibu Bapa sebelah perempuan or lelaki (walau jauh manapun mereka berada, bersalamanlah dengan mereka terlebih dahulu)

6) Solat Lepas Nikah
(attn to  : Bride & Groom)  

Seelok-eloknya, selepas nikah tunaikan solat sunat sebagai tanda kesyukuran kepada Allah swt.

09 March 2012

mY Fist Tanamera Product

Salam uolls.... Baru-baru ni Cik Gedik tanpa sengajanyer pergi lar ke CM dengan En Tunang... Ape tu CM??? Ofcos lar Central Market uoll... Mat2 saleh suke tempat camni... Cik Gedik pun suke... Tapi suke tahap sederhana jer... Hohoho...

Dalam jalan2 kat sane. Tetibe Cik Gedik nampak kedai Tanamera... Wahhhhh excited you... Rase nak menjerit... tapi i cover lar.. Malu lar... Kite kan orang Melayu. Kena jage adap tatasusila you.. Ok back to main story, bila dah sampai kat sini rugilah kalau i x beli ape2... Kebetulan pula, ade diskaun untuk semua item sebanyak 20%... Mane lar i boleh tahan... I amek jer semua... Ehhh bukan lar amek semua... Sikit2 jer... Kewangan tidak berapa mengizinkan... Uhuuu....

Dan yang pasti i dah beli dah Virgin Coconut Oil yang Dynas Moktar dok slalu promote sebab kate best sangat... Pada i, bukanlah nak pakai untuk senang beranak, sebab i baru nak kawen. Bilekan pula nak beranak. Jadi pospone lar niat utk letak kat tempat tuttttt.... hehehe... VCO ni actually leh digunakan di 4 tempat (kat botol tulis 3 jer). Tempat2 yang boleh di sapu dengan VCO ni :
  1. Sapu di muke
  2. Sapu kat badan... Baru gebu2 youuu...~~~~
  3. Sapu di kulit kepala
  4. Sapu di tempat peranakan
I beli sebab nak sapu kat kulit kepala yer... I nak tebalkan rambut ni... Mane tau nanti leh dapat rambut cam Nora Danish... Mengancam you.... 
Selain beli VCO, i beli lar sekali tunku moden... Panaskan dalam microwave 3 minit dah leh pakai... Canggihkan... Selain tu, i beli Heat relieve Eye Pillow... Dan Face Mask... Keberkesanan nye???? I pun xtau lagi sebab sayang nak gune... Uhuuuu....

p/s : Hope, kawen nanti ade orang hadiahkan microwave... Leh lar i panaskan tunku moden i dalam tu.. Auwwww....... I loike...

01 March 2012

Terima Kasih adik FYP ku, Aisyah...

Excited makcik tau bile tetibe dapat gift dari adiknyer... Opsss ini bukan adik kandung yer... Adik kandung jauh kat Johor... Tapi ni adik FYP Geotechnical Lab iaitu Aisyah... Mekaseh banyak2 dik... Akak terharu sangat... Walaupun dah lame dapat hadiah ni, tapi baru lar ni wat posting... Hik3...

Sekarang ni xtau Aisyah dah dapat kerja ker belum... Harap Aisyah dapat lar kerja yang baik2 dan terbaik... Ini doa ikhlas dari seorang kakak....
Ape2 pun TAHNIAH kerana dah grade dah... InsyaAllah kalau umur panjang kite jumpe mase konvo k... Akak sayang Aisyah.... ~~~~~

p/s : harap readers yang bace posting ni, boleh sedekahkan Al-Fatihah pada Allahyarhamah ibu Aisyah yang telah kembali ke Rahmatullah pertengahan Januari yang lalu.... Al Fatihah....

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin