16 March 2012

Adap-adap semasa Majlis Akad Nikah


Ini adalah ringkasan (senang + cepat + berkesan) adap2 atau tatacara semasa majlis pernikahan....


Sebelum Akad Nikah

1) Pastikan pengapit atau teman rapat duduk di sebelah
(attn to : Pengapit)
Make sure pengapit anda ade mase nikah yer... Bukan per, untuk membantu si bride ni untuk ape2 kesukaran seperti pegang tisu ker, pegang I/C ker and macam2 lagi...

2) Sediakan I/C
(attn to  : Bride & Groom)
Make sure kedua2 mempelai dah standby I/C sebelum nikah. jangan tertinggal lak... Uhuuu

3) Duit Upah (Jurunikah)
(attn to : Groom)
Jangan lupe standby duit. Amount dia dalam RM100 macam tu. tapi bukan sekadar bagi Jurunikah jer... Saksi pun kena bagi sekali...

4) Senyum agar lebih tenang
(attn to  : Bride & Groom)
Senyum selalu baru x kena chop 'Eksen'...


Semasa Akad Nikah

1) Khutbah Nikah
(attn to  : Bride & Groom) 

Be prepare untuk mendengar Khutbah Nikah. Duduk pada posisi yang selesa agak x kejang lak kaki....

2) Bacaan Taklik
 (attn to : Groom)
Jangan cemas... Relek semasa membaca taklik. baru anda nampak ensem.. Hehehe...

3) Keluarga Sakinanh / Penyerahan Tanggungjawab
  (attn to : Groom)
 Kebiasaannya diamalkan di Kedah dan Johor. Upacara ini dilakukan dengan tangan suami diletakan di atas ubun2 isteri sambil membuat aku janji untuk menjaga isterinya sebaik mungkin. Dan begitu juga sebaliknya.


Selepas Akad Nikah

1) Penyerahan Mas Kahwin dan Wang hantaran
(attn to  : Bride & Groom)  

Masa ini mas kahwin dan hantaran yang dah di hias cantik2 di serahkan. Posing sebaik mungkin ya...

2) Pembatalan Air Sembahyang
(attn to  : Bride & Groom)  
Upacara menyarung cincin sangat dinanti-nantikan. Mase ni 1st time suami isteri bersentuhan... Awuuu...

3) Bersalaman & Mencium Tangan Suami
(attn to  : Bride)  
Salam tangan suami dan cium. mase ni jangan mengelupor, sebab banyak kameraman yang nak snap pic anda.. So be cool dan cute...

4) Mencium Dahi Isteri
(attn to  : Groom)  
Cara-cara untuk mengucup dahi isteri :
Sebelah tangan anda memegang bahu isteri dan sebelah lagi memegang dagu isteri. Selepas itu, angkatkan sedikit muka si dia supya mendongak tepat pada dahinya. Berikan kucupan dengan penuh ikhlas...

5) Bersalaman dengan Ahli Keluarga
(attn to  : Bride & Groom)  
Mulakan bersalaman dengan :
- Wali
- Ibu Bapa sebelah perempuan or lelaki (walau jauh manapun mereka berada, bersalamanlah dengan mereka terlebih dahulu)

6) Solat Lepas Nikah
(attn to  : Bride & Groom)  

Seelok-eloknya, selepas nikah tunaikan solat sunat sebagai tanda kesyukuran kepada Allah swt.

4 comments:

C'chanteque Manes said...

peeeewwwitt...udah semakin mghampiri nampaknye...hehe

Imma Yusri said...

alaa ko pn kena gak take noted.. nanti tibe gak mase ko..

Nurul Ashikin said...

salam akak! huaaa akak nak kawen dah. tahniah2. majlis tu macam xdpt dtg, sbb ada test yg 8jam tu. sedih tul! akak tgkap gmbar byk2! nak tgk kat blog akak nnti! ^^

Imma Yusri said...

wsalam... mekaseh cikin...
tu lar akak pn sedih bile dpt tau korang ade test 8j tuh... tp apekan daya kan.. huhuhu...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin