24 July 2009

Disco Arab ditenggelami bumi...

Untuk tatapan kawan-kawan semua...

Firman Allah:

Dan demikianlah azab Tuhanmu apabila Dia mengazab penduduk sesebuah kota yang melakukan kezaliman. Sesungguhnya azabnya adalah pedih dan keras. Dan sesungguhnya pada yang demikian itu terdapat tanda (yang mendatangkan keinsafan) bagi mereka yang takut terhadap azab akhirat. Itulah hari dihimpunkan semua manusia dan itulah hari disaksikan oleh sekalian makhluk. Tidaklah Kami melambatkan kedatangan hari (akhirat) tersebut melainkan bagi memenuhi suatu jangkamasa tertentu yang telah ditetapkan. Itulah hari di mana tiada seorangpun akan berkata-kata melainkan dengan izinNya. Dan di kalangan manusia (pada hari itu) ada yang malang dan ada yang bahagia. Adapun yang malang maka mereka itu ahli neraka yang di dalamnya (dipenuhi) suara pekikan dan suara mendayu. [Hud 102-106]

video

Firman Allah:

Wahai manusia, bertaqwalah kepada Tuhanmu. Sesungguhnya gegaran hari kiamat itu adalah suatu perkara yang amat besar. Pada hari itu kamu melihat setiap ibu yang masih menyusukan anaknya melepaskan anaknya, dan setiap wanita hamil mengalami keguguran. Engkau melihat manusia semuanya mabuk padahal mereka sebenarnya tidak mabuk tetapi azab Allah yang pedih (menghilangkan kewarasan mereka). [Al-Hajj 1-2]

22 July 2009

Mirror oh Cermin


Check with your handphone,
make sure that your handphone can still make a call before you enter a restroom.


And after entering into that particular toilet, if your phone cannot make a call out (this is due to the interference of fibre optic during implementation)


It means that there is a HIDDEN CAMERA inside, so be very cautious ladies!!

15 July 2009

Facts on Baby Swimming

Sebelum ni aku penah wat peview berkenaan dengan Sesorang Baby yang dah pandai apungkan diri...
Kali ni aku nak berikan beberapa fakta tambahan bagi Bayi + Berenang...
Baik untuk kita yang bakal ada Baby-baby yang cute... hehehe

3 bulan - 6 bulan

Pada usia ini bayi sudah mampu mengawal fungsi pernafasan. Lebih awal diperkenalkan, maka lebih cepat kematangan paru-paru dicapai. Pengenalan paru-paru dicapai. Pengenalan teknik pernafasan saja disarankan pada peringkat ini

6bulan - 8 bulan

Mula rendamkan bayi ke dalam air. Walaupun mungkin bayi kelihatan tercungap-cungap, keadaan itu bukan petanda si kecil takut kepada air kerana pada peringkat berkenaan, bayi nasih belum memiliki perasaan takut atau fobia.

Bawa bayi ke permukaan dan ke dalam air dalam usaha mengajarnya mengenali air. Ketika melakukan aktiviti berkenaan, ibu bapa perlu menunjukan wajah ceria & gembira. Usah tunjukan muka panik atau takut kerana bayi akan berasa lebih selesa dan mampu mengetahui perasaan ibu bapanya.
8 bulan - 10 bulan

Pada usia ini kanak-kanak sudah mampu berenang ke dinding kolam. Jarak antara air dengan gigi kolam seharusnya tidak terlalu lebar (lebih kurang 10cm)

12 bulan - 18 bulan

Ibu bapa sudah boleh menerjunkan bayi ke dalam air kerana ketika itu ia sudah bersedia dan tahu apa yang perlu dilakukannya

10 July 2009

\(~_~)/

...SEMOGA...

~~ ADA ~~

>> LAGI <<

-_SINAR _-


( HARAPAN )

BUAT


= AKU =

\(~_~)/

08 July 2009

Wajib Tonton... Simple & Santai

Lame nye aku x updated blog ni.. dah naik bersawang jer .. hehehe..Sebenarnyer agak BZ kebelakangan ini.. Lagipun aku ade 4 blog.. So mane sempat aku akan updated kan... Yang nyata blog makan aku sentiasa updated... So korang patut usha blog makan aku tuh..

Kat sini saje nak cite sal cerita TV yang aku tengah layan sekarang... 2 cerita ni dalam 1jam yang berderetan lar... So senang nak tonton kedua-duanyer...

1st story adalah MASQUERADE... Best giler cite ni.. Lawak but penuh idea and kretiviti... Cite ni from Japan.. So pada korang yang baru sedar akan kehadiran cerita ini, korang patut bukak2 lar TV nanti.. Mase siaran bukan lah prime time.. Tapi boleh lar...

MASQUERADE
Ahad
7 malam

Selepas itu lak disusuli ngan 1 cerita informasi buat remaja sekalian.. Orang tua pun ape salah tengok.. Takut x berminat lar... 3R musim terbaru... 3R kali ni more attractive lar... Aku suka sangat.. Informasi pun more pack than previus sesson... So pada korang semua, WAJIB TONTON 3R ni... Kalau x pat jugak, tengok lar online.. Kat TV3 or Youtube... Aku x pat tengok online, compony dah block.. huhuhuh... Apakan daya...

3R
(Respect, Relax & Respond)
Ahad
7.30malam

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin