31 May 2011

Tarif Elektrik NAIK

Berdasarkan berita kat MyMetro :

PUTRAJAYA: Pelarasan baru tarif elektrik berkuat kuasa esok yang dinaikkan 2.23 sen kilowatt sejam atau 7.12 peratus kepada 33.54 sen/kWj daripada 31.31 sen/kWj tidak akan membabitkan kenaikan bil kepada 4.4 juta pengguna domestik selagi mereka mengekalkan penggunaan bulanan pada kadar 300kWj ke bawah.

Menteri Tenaga Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Peter Chin Fah Kui, berkata dalam membuat penyelarasan terhadap kadar tarif elektrik bagi pengguna domestik, kerajaan mengambil kira beberapa faktor penting.

Malah, katanya, selaras dasar kerajaan untuk melindungi kebajikan pengguna terutama golongan berpendapatan rendah, jumlah jaluran penggunaan asas untuk pengguna domestik akan dikekalkan pada 200kWj sebulan, pada kadar 21.8sen/kWj. “Oleh itu, tiada kenaikan tarif untuk pengguna jaluran penggunaan asas terdiri daripada 3.3 juta (55.4 peratus) daripada pengguna domestik.

“Bagi 1.1 juta pengguna domestik (19.1 peratus) yang menggunakan elektrik 201 hingga 300kWj sebulan, mereka juga tidak akan mengalami kenaikan bil elektrik bulanan, malah kadar tarif dikekalkan pada kadar unit 33.40sen/kWj.

“Ini bermakna 75 peratus atau 4.4 juta daripada 5.94 juta pengguna domestik tidak akan mengalami kenaikan bil elektrik bulanan selagi mengekalkan penggunaan elektrik pada kadar 300kWj sebulan atau kurang,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media mengenai Semakan Semula Tarif Elektrik di Semenanjung Malaysia, di sini, semalam. Hadir sama, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop. Chin berkata, penyelarasan baru itu bermakna, penggunaan antara 1kWj sehingga 300kWj tidak mengalami sebarang kenaikan tarif elektrik. Malah katanya, penggunaan antara 301 sehingga 1000kWj sebulan membabitkan 1.39 juta pengguna domestik akan mengalami kenaikan bil elektrik di antara RM0.07 hingga RM30.30 (0.1 hingga 10 peratus).

Beliau berkata, bagi pengguna domestik daripada golongan berpendapatan rendah, kerajaan akan terus membantu memberikan bekalan elektrik secara percuma kepada mereka yang bil elektrik RM20 dan ke bawah sehingga 31 Disember ini. “Kerajaan dijangka menanggung kos RM122 juta setahun bagi membiayai pemberian bekalan elektrik percuma kepada 900,000 pengguna di semenanjung,” katanya. Sementara bagi pengguna komersial voltan rendah seperti peruncit, pekedai dan pengusaha restoran kecil penggunaannya juga tidak melebihi 200kWj sebulan, katanya, kadar kenaikan maksimum 6.2 peratus atau RM4.60 sebulan.

“Pengguna industri voltan rendah seperti pengusaha industri memproses makanan kecil-kecilan menggunakan elektrik kurang daripada 200kWj sebulan pula mengalami kenaikan tarif maksimum 6.2 peratus atau RM4.00 sebulan,” katanya. Beliau berkata, tarif Industri Khas ditawarkan kepada sektor industri perbelanjaan elektrik bulanannya melebihi 5 peratus kos keseluruhan operasi masih dikekalkan dalam semakan tarif elektrik kali ini.

***************************

Syukur, sebab pengguna domestik xde kesan sangat... Tapi pada yang bil Rm70 ke atas be ware lar.... Hik3...

Dan aku yakin banyak lar bos2 aka NGO company mengeluh sebab bahagian domestik jer leh menten price lame, tapi diorang x.... Agak-agaknyer, pasni opis kite kena tukar dari aircond ke kipas kot.... Yuhuuuu~~~~~


Jom jimat elektrik.... Nak tau detail leh klik SINI...

18 May 2011

Aku suke Cite KONGSI....

Cayalah Farid Kamil... Kerana dah menghasilkan filem yang BEST..... Thumb up to all team Kongsi.... Bagi aku lakonan Shaheizy Sam memang marvelous.... Compare antara cite Kl Drift 2, aku lagi suke cite ni... Aksi dia memang puas lar... Nak lagi mase main kejar2 ngan polis tu....

Dan paling x tahan aksi Azad Jazmin potong jari.... Eeeee ngilu gak aku tengok... hohoho....





mE @ Comment
For me, harga tiket RM 9 tu memang rase berbaloi jer..... Sangat puas ati...... SANGAT MEMBERANSANGKAN... Aku kasi 4 bintang sama lu..... (Cite pon genre aksi komedi, so jangan harapkan ending dia ganas2 cam KL Drift... Aku rase dah cukup proper jalan cite dia... Tahniah KONGSI....)

Saya SUKE bangat.... Kekekeke...

NEXT movie

~~~~ Nur Kasih The Movie (Tengok iklan meletop abes... Jangan iklan jer kencang, last2 tido dalam wayang... Hohoho....)
~~~~ Sekali Lagi (Cite ni style dia cam cite Lagenda Budak Setan.... Pelakon pun masih Shaheizy Sam but heroin dia best, Lisa Surihani.... Nak tengok gak... ujung bulan ni k.... Opsss lupe, Mia Sara pun ade... Ohooo....)

09 May 2011

Selamat Hari Ibu, Mak...~~~

Ucapan ini di tujukan kepada Mak saya yang bernama Puan Ruslin bt Mohd Yusoff...

S.E.L.A.M.A.T..... H.A.R.I.....I.B.U.

Semoga Mak happy jadi Mak kepada kami (Izham+Izhatul+Izzati) dan berbangga dapat anak2 yang senget cam kami... Kui3....
::Abah pun nak glamour kat sini... ::

p/s : xtau nak kasi hadiah pe kat mak... Dulu mak suke makan kek secret recipes.. Tapi sekarang dah x... Jadi aku xtau lak nak kasi per.. Kalau kasi coklat aku, mesti dia dah muak... Hohohoho.... Any Idea???

04 May 2011

Backpacker - Vietnam

Episode 1 Cik Gedik nak story mory sikit sal pengalaman Cik Gedik ketika melancong ke Ho Chi Minh, Vietnam tahun lalu... Walaupun tajuk backpacker, tapi Cik Gedik pergi under tours jugak... Muahahaha... Pergi same2 ngan Petronita member...

Ok, perjalanan kami singkat jer... 4 hari 3 malam... Kat sini mata wang dia adalah 'Dong'. Tapi kite leh guna Dollar sepanjang kite kat sini... Dan aku nak ingatkan pada semo, korang xyah nak susah2 tukar dari RM ----- USD ---- Dong... XPAYAH.... Ingat yer, XPAYAH sebabnyer, penduduk kat sini lebih prefer duit Dollar dari 'Dong' mereka... Aku pun nyesal tukar duit dari RM ----- USD ---- Dong... Memang 1 pembaziran...

Kalau sampai HCM dah mesti2 kena cari sapekah dia HCM itu... Inilah dia monumen HCM yang terletk kat dataran yang aku pun xtau kat mane... Tau2 dah sampai jer... Yang pasti area ni, kebanyakan nyer mempunyai bangunan2 yang lame lagi antik... Kalau xtau gak, tanyer lar guard kat sane... Ngade banyak soal.... ~~~~ erk...

Kalau anda backpacker, anda di galakan guna teksi yang bernama VINASUN... Sebab per??? Sebab teksi ni di suggest oleh travel agent kami... Kekekeke... Dan dari pengalaman kawan2 yang dah naik, diorang ni x paw pelancong... Diorang memang charge ikut meter walaupun kite naik waktu malam... Bagus kan... Dan lagi bagusnya, diorang bukan gune kete cikai2... Diorang pakai kete Toyota Innova beb.... Aku pun naik kancil jer ari2... Uhuuuu~~~

Sebut pasal HCM, mmg orang kate sini syurga shopping kain2 meter dan baju... Walaupun Indon lagi terkenal, tapi aku lebih prefer kat sini sebab lebih banyak pilihan dan lebih sesuai untuk sepanjang mase... Kat sini terkenal ngan baju sulam2 dan baju blinking2 penuh gold dust... Hohoho...

So memula kalau di HCM WAJIB singgah adalah Ben Thanh Market... Kat sini ada macam2... Beg, kain meter, baju siap, ole-ole dan macam2 lar... Dan yang best, beg tangan vietnam memang comey2 dan cantek2.... Sulam beb.... Kalau nak tau, sekitar Ben Thanh market ni ada banyak hotel... Jadi kalau nak senang shopping, market dan transport prefer dok sini jer... Dari pagi sampai malam meriah beb....

Sebab ape aku kate meriah??? Sebab bile malam Ben Thanh Market to transform jadi Night Market aka Pasar Malam... FYI, Ben Thanh Market, malam2 tutup yer... Yang bukak Night Market yang berada sebelah jer ngan Ben Thanh Market... Night Market pun meriah... Nak tempah kasut kayu pun banyak....


:::BUT:::


Pada yang nak cari baju yang lebih berkualiti tapi harga murah lagi, better kite pergi shopping ker Hong Anh Butik.... Memula aku ingat besau lar butik ni sebab orang kate ade banyak baju dan mmg lar femes di kalangan rakyat Malaysia.... Rupa-rupanya kedai dia kecik jer... Ade 3 tingkat... Pape pun, mmg x di nafikan baju di sini lebih baik kualitinya dan harga masih murah...

Selain dari 2 tempat shopping di atas ade 1 lagi yang aku rase best dah Ben Thanh Market... Tours guide panggil, 'China Town'... Mane2 pun ade orang China kan??? Huhuhuhu... Kat sini prefer ngan gajus yang murah + Kain Meter yang murah dan sangat banyak pilihan + bag2.... Aku sempat tengok kain meter jer... Bazar ni luas... Ade 2 tingkat katenyer... Tapi x sempat jelajah, duit pun dah habis... Hohoho...

Tempat sembahyang mereka agak uzur lar... Walaupun namenyer Masjid, tapi keadaan dia sian sangat.... Banyak keperluan xde dan agak kotor... Contohnyer, kat sane, xde tempat wudhuk wanita... Open air jer... Huhuhu.. Parking masjid pun dah di jadikan public parking... Tapi berbayar lar... Kawasan kat pekan vietnam memang sarat ngan parking motor... Ohoooo..~~~ Name masjid ni aku x sure lar plak... Tapi tengah pekan gak dan dekat ngan Hong Anh Butik...

Aku dah penat story sal shopping... Sekarang nak prefer pada melancong lak... Kalau datang Vietnam memang rugi kalau x datang tempat bekas perang mereka iaitu CUCHI TUNNEL... Nape panggil tunnel??? Sebab mereka wat lorong2 tikus di bawah tanah sebagai tempat bersembunyian selama 30 tahun camtu... banyangkan betapa lama mereka dok bawah tu... Dan bile tengok2 balik, semua kelengkapan ade.. Klinik, dapur, tempat belajar... Semo ade... Nak tau detail better pergi sini... memang berbaloi walaupun penat giler jalan dalam ni....

::Dulu penah tengok kat TV Chef Wan nak try masuk, tapi x muat... Muahahahaha::

Selain itu, ade 1 lagi aktiviti luar dari pakej kami iaitu naik boat melayari Sg Mekong... Yang ni tours tu mintak 28USD... Pusing2 dalam RM95 camtu... Offer yang diorang adalah

+++Naik Boat+Tengok Buat Madu+Tengok wat Gula Kelapa+Makan Buah nenas, betik, naga+Tengok persembahan nyanyi oleh budak2 comel kampung+Naik sampan untuk menuju ke bot+++

Bile di kire2 balik berbaloi lar jugak sebenarnyer... Dari jam seawal 8pagi sampai jam 3 ptg baru abes.... Kire puas jugak bile dapat tengok perkampungan mereka... Ermmmm memula bergelora bayor USD28 tu... Dah balik, senyum sokmo aku... Hohoho...

Bab makan-makan kat sini baik hati2... Negara bukan Islam ni susah sikit nak makan... Tapi jangan riso... Ade jer kedai muslim di sana... Bawah ni apa yang aku jumpe dan makan. Nak lagi detail leh melawat ke blog Makan Mania aku ek.. Ade lagi Wahidah Hood... Sebabnyer masakan halal biasanya masakan Melayu... Tapi ada 1 restoran yang menyediakan makanan halal tradisioanl Vietnam... Malangnyer kami xpat pergi sebab kesuntukan mase... Kalau anda backpacker, maybe dapat pergi... Huhuhuhu...

Dan kebanyak restoran halal ade di tengah2 pekan... Dekat ngan Ben Thanh Market pun ade.... Pape pun, better prepare ngan Maggie and Coklat... Mesti korang akan lapor mase tengah jalan2. Pendek kate stock coklat Milo aku habis... Stok maggie Kak Wani pun habis sebab aku yang ngap... Muahahaha...

Menariknyer kat sini, kalau kite dah kehabisan duit Dollar or Dong, korang xyah lar dok cari Money Changes untuk tukar duit Malaysia yang spare tu... Orang sini terima jer... Siap kalau ade balance RM5, diorang leh kasi balik RM5.... Bagus kan... Maybe banyak sgt orang Malaysia datang sini... Tapi Indon, banyak gak... namun haram jadah dia nak terima noted kite....

Kat sini gak kena hati2 ngan pengemis (ni x kritikal sangat) tapi penjual kaki 5 memang sangat bahaya.... Xpasal2 kang kena paw harga pelik2.... Jadi sila hati-hati yer....

Lain2 Information

Harga Pakej : RM1,200 (termasuk transport, makan, hotel)
Masa Perjalanan : Dalam 1 jam 50 mint dari KLIA ke airport sane
Tukaran mata wang : RM 1 = 5500 Dong (Based on Mac 2010)

Tips

- Kalau sampai mane2 destinasi mintak table waktu semayang dulu... Senang anda nak jama' semasa jalan2 nanti... Hehehehe...
- Jangan tukar duit dari USD ke 'Dong'
- Kalau nak bargain, sila bargain lebih dari half
- Sila bawak maggie, cekedis, coklat2 sebagai alas perut...

03 May 2011

Cik Imma is Backpacker...




Tetibe aku ingin sesuatu yang baru yang lebih mencabar.....

Uhuuuu....



Semua ni adalah gara-gara one of my adik aka student lar... Diorang plan nak g Korea ujung tahun ni.... Yang wat aku teruja, diorang ni backpacker jer.... Walaupun semonya ponpuan, tapi diorang ROCK giler.... Disebabkan kejutan budaya sebegini menjadi Cik Gedik teruja untuk jadi backpacker gak nanti...

Walaupun aku baru 2 kali g holiday obersea.... Dan 2 kali jugak guna travel agent... Tapi aku merasakan agak kebosanan bile berholiday ngan travel agent.... Sebab ape??? Sebab semonya telah diuruskan... Aku cume g jalan-jalan dan nganga... Pe menda pun x reti.... Kalau lar 1 day aku kena campak ke sane balik, sumpah aku akan sesat barat.... Muahahaha...

Oleh yang demikian, telah timbul kesedaran dalam jiwa aku untuk mencuba holiday sendiri... Rancang sendiri... Terbang sendiri, mendarat sendiri, cari teksi sendiri... Cari hotel sendiri... Dan yang paling BEST Jalan-Jalan Cari Makan pun sendiri... For mE kalau semo kite buat, maka, makin banyak lar experience yang boleh kite timbe di sane....

Disebabkan terlalu excited, maka aku try google2... Xde lar banyak sangat info dapat, tapi boleh lar... Memandangkan aku xde destinasi sahih yang ingin dituju... Hohoho... Blog ini agak best di kunjungi... "Info dan Tips Percuma". Selepas ini aku akan google lagi yang lain2. Pasti ramai backpacker di sane...

Jadi, sebagai angan2 awal, aku nak backpacker ngan seseorang ke 2 tempat iaitu ke Beijing China dan ke Australia... Hehehehe.... Ok kan 2 tempat ni.... Pastu tingin nak g New Zealand lak semata nak merasa Bungee Jump... Tu pun kalau aku bran lar... Muahahaha...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin