14 January 2015

Banyaknyer Wish List.....

Subahanallah... Dalam menanti baby yang kedua ni, menimbun2 lak wish list yang aku nak meet before bersalin... Macam2 mahu beli. Dan kebanyakannyer preparation untuk my baby gak.... And x lupe My DD jugak.... Dan bestnyer, semua wish list aku kali ni, barangnyer semo mahal2... Idak ler takap puluh2 hinggit jer... Semo main rat2... Adeh....

Dah paling mengADEHkan apabila gaji kami Non-Exec ni x naik pon (Tragedi 17 December 2014). Ini lagi stress.... Harapan gaji akan revise RM500 lar... Tengok2, incometax jer yang naik... Berapi-berapi..... Hidup tetap diteruskan... Walaupun gaji x naik, aku tetap nak bagi terbaik kepada anak2 aku.... Try my best dengan saving bagai demi fullfill my wish list.... Chaiyok...!!!!!

Ok di sini nak hupdate apekah yang aku nak beli.... Kekeke....


Sila jamu-jamu mate meh....
 DONE GRAB : Kokadi Wrap Glamour Star...

Nursing Pillow
Tapi mama xmo yang terjual kat kedai baby tu. Mama aim yang 100% kekabu asli... Baru selesa... Siap guna kain minky yang super comfy lagi... Ngeh3...
Mama order dekat Little Hanis 2u

Breast Pump Lacte Duet
Aim dengan brand ni sebab bile tengok review banyak yang kate best.... Xtau lar... Lain orang lain citarasa. Hope mama x salah pilih lar.... Udah penat memilih dari tahun lepas lagi.... Uhuuu...

Children Car Seat
Disebabkan mama dah terbaca berkenan Carseat ni. So mama dah lebih aware untuknya.... How important carseat to your baby esp. Thanks to Mummy Cameron's yang spread awareness berkenaan carseat kepada semua.... Kalau nak tau boleh visit FB dia. Dan ketahui cerita disebalik baby cameron... How sad it....

Untuk carseat... Untuk Yana DONE... Sedang menabung untuk Kuddo lak... InsyaAllah dimurahkan rezki mama untuk mereka...

Tula SSC 
Actually mama nak design ni disebabkan abahnyer kan photografy... Tapi apakan daya, Tula dah discontinue untuk design ni walaupun ianya sangatlah baru... Isk3.... So mensearch any new design yang cantek2.... Susah nak dapat yang lawa sebab semo kena fast finger... Mak slow finger.... Camne nok??? Kui3....

BF Dress n Shirt
Mak pon nak melaram gak nak..... Nak lagi, lepas pantang nanti dah nak raya... So mama kena cari dan kumpul sikit2 baju nursing.... Nak borong sekali gus, melopong lar mak kau ni.... Kekeke....


Tapi rasenyer lepas ni akan ade lagi wish list yang menyusul.... Uhuuuu..... Menarik tertarik memikat hati.... Kekeke... Bile ade short target ni, hidup ni rase lebih energetic.... Yuppp sangat bertenaga.... 

Ok, see u soon.....

Pregnency aku kali ni agak mencabar... Memula HB aku turun naik... Pitam2 bagai.... Pastu berat badan aku naik lain macam... X macam yana.... Walaupun berat memang naik, tapi x melampau2 cam lar ni.... Hahaha.... Pastu challenging menjage 2 jiwa.... Sorang yang tengah membeso comel tu.... Sorang lagi tengah membeso dalam rahim mamanyer... Punyalah mencabar.... Nak lagi gap antara adik and kakak x beso.... Huhuhu.....

Be strong dear....

25 September 2014

Bahana Gripe Water


Penggunaan gripe water bukan perkara baru walau 2 badan besar dunia iaitu WHO & BFHI telah menggariskan tiada sebarang cecair atau makanan tambahan harus di berikan kepada bayi di bawah 6 bulan.
Penggunaannya melangkau strata status dan ekonomi dimana 2 kajian membuktikan sejumlah 43% doktor di seluruh dunia juga masih menyarankan gripe water sebagai penawar colic atau sawan tangis.
Resipi asal gripe water yang diperkenalkan Woodwards sebenarnya adalah olahan resipi seorang physician pada tahun 1840an yang mencipta penawar 'fen fever' iaitu sejenis penyakit malaria!. Gripe water TELAH DI BUKTIKAN oleh ramai saintis DAN DI PERSETUJUI RAMAI DOKTOR sebenarnya tidak mempunyai kesan signifikan. Kandungan alkoholnya yang tinggi (sebahagian jenama mempunyai kandungan alkohol 7% lebih tinggi untuk membuat orang dewasa ketagih) di percayai bertindak sebagai faktor penenang.
Sebahagian jenama yang mendakwa bebas alkohol pula mengandungi sodium bikarbonate yang tinggi dimana penggunaan berterusan boleh menyebabkan alkalosis dan milk alkali syndrome pada bayi.
Beberapa kes penyakit akibat penggunaan kerap gripe water pernah di rekodkan di seluruh dunia. Penggunaannya makin mendapat tentangan dan sebahagian negara telah pun mengharamkannya. Lebih-lebih lagi setelah lebih sedekad lalu saintis membuktikan bahawa colic atau sawan tangis yang benar-benar di sebabkan kembung, kesakitan atau ketidakselesaan perut hanyalah kira-kira 10-15% dari bayi colic keseluruhannya.
Selebihnya colic hanyalah di sebabkan adaptasi lemah bayi terhadap dunia baru dan hakikat mereka mudah rimas dengan ransangan dari keliling. Selalunya, tangisan boleh di kurangkan dengan amalan gendong, teknik cuddle cure atau teknik bertenang yg lain.
Jika bayi anda benar-benar di buktikan kembung dan anda masih ingin menggunakan gripe water atau yang setara dengannya, pastikan 6 perkara di bawah ini;
1. Gripe water terbahagi kepada 3 jenis: 1)hemopati yang menggunakan bahan semula jadi 2)dadah tiruan seperti dadah refluk atau dadah anti-gas yang juga di kenali sebagai Simethicone dan 3)berbentuk supplement tambahan
2.Pilih gripe water yang hanya menggunakan bahan semulajadi. Kebanyakkan gripe water jenis supplement tambahan tidak mendapat FDA approval kerana polisi ini tidak wajib bagi supplement manakala bagi gripe water berasaskan dadah tiruan, FDA melarang penggunaanya kepada bayi kurang 2 tahun.
3. Gripe water berasaskan dadah tiruan dan supplement tambahan memang mempunyai banyak kesan sampingan termasuk mengganggu keasidan asli perut, melemahkan tulang, merencatkan penyerapan vitamin dan lain-lain.
4. Jauhi sama sekali sebarang gripe water yang memerlukan anda memberinya secara 'regular dosing' iaitu perlu di ambil secara tetap dan bukannya hanya ketika simptom colic muncul. RAMAI IBU BAPA YANG MENJADIKAN PERKARA INI SEBAGAI AMALAN DENGAN HARAPAN MENCEGAH SEBELUM TERKENA SEDANGKAN MEMBERI SESUATU YANG TIDAK DIPERLUKAN BADAN BAYI BUKANLAH PERKARA YANG BAGUS.
5. Jauhi gripe water beralkohol kerana sangat merbahaya kepada bayi
6. Jauhi gripe water yang mengandungi sodium bikarbonate, gula, minyak dan ekstrak herba, gluten, soy serta produk tenusu binatang kerana di buktikan tidak bagus dan tidak sesuai untuk bayi kecil.
Pelbagai jenama gripe water terdapat di pasaran. Malah beberapa ubat penawar colic tidak menggunakan label gripe water sebaliknya menggunakan nama seperti dentinox, colief, infacol, colic drop dan lain-lain. Buat pilihan anda dengan bijak.

08 September 2014

DIY : Manjakani

Tips untuk wanita selepas bersalin lagi...  Yeayyy......

Baru dapat cara-cara ini dari officemate.... Mekaseh dear.... Dulu atok penah suh makan manjakani.... Tapi aku xtau camne caranya... Dia suh gesek kat pasu.... Aku masih blurrr.... Camne nak wat.... Lepas dah di explain lebih detail dari member... Barulah nampak... Hik3..... Otak dah beku... Lambat pickup.... Kekeke.....


Sebab DIY Manjakani...

Kalau beli yang dah siap mix tu, riso ade campur rempah ratus yang berbagai-bagai herba... Dan yang paling riso, kalau anda BF effect lak kat baby... Sian baby comey kite tu....

Kalau buat sendiri senang adjust.... Nak gentel2 kasi telan gitu ker.... Nak rebus kasi minum ker.... Orrrr nak wat basuh kat pepet ker (untuk bersalin normal yaa)... Semo kite leh kasi settle.... Bagus kan....


Langkah 1

Pil Manjakani - gesek kat tepi pasu or tepi lesung batu..... Bile dah tu, amek and gentel2 macam makjun.... Siap.... Leh ngap terus.... Senang kan...


Langkah 2

Minuman Manjakani - Rebus buah manjakani dalam 10-15 minit..... Biarkan suam2 dan leh terus minum.... Yang ni mencabar sikit. Sebab terasa lar sikit pahit2 dia... Auwwww....


Langkah 3

Feminime Wash - Rebus manjakani dalam 10-15 minit...... Suamkan dan leh digunakan untuk basuh kat bawah tu.... Luke pon leh baik cepat... InsyaAllah... Nak lagi senang, dah siap rebus, masukan dalam botol spray.... Pas g toilet, sembur kat situ dan biarkan ianya kering..... InsyaAllah cepatlah baik....

Matlamat Mama Gedik...

Nak cube buat manjakani ini..... Kasi training dulu... Nanti da tiba mase idak ler terkial2.... Eheeee.....


p/s : pada penduduk #seriiskandar .... Senang jer nak cari manjakani... Leh pergi ke Syuhada Beauty kat Bandar U...... Yang lain2.... Kat mydin pon ade katenyer..... Ce try.....

21 August 2014

Senaman Payudara

Senaman Payudara. Very simple dan sangat bagus di amalkan oleh New Mama or Old Mama... Hik3.... Mama kena wat ni... Kena kasi menten sikit... hik3...


senam

Bagi memastikan payu dara sentiasa pejal, anda digalakkan mengamalkan senaman ringkas. Gerakan mudah ini mampu merangsang otot payu dara agar sentiasa tegang dan anjal.
  1. Pusing bahu
Duduk di atas kerusi dengan bahu tegak. Pusing secara membulat pada kedua-dua arah. Ulang sebanyak 12 kali bagi setiap arah.

  1. Tekan tapak tangan
Temukan kedua-dua belah telapak tangan dan tekan secara bertentangan pada bahagian tengah tapak tangan. Tahan selama 10 saat baru dilepaskan. Lakukan senaman ini sebanyak 10 kali.

  1. Tangan ke atas
Tegakkan kedua bahagian lengan pada sudut 90° dan gerakkan keduanya ke atas dan silangkan bahagian pergelangan tangan setinggi yang boleh. Ulang langkah ini sebanyak 10 hingga 12 kali.

  1. Kuatkan  otot dada
Berdiri tegak dan angkat lengan hadapan sehingga paras siku. Cuba tegangkan otot dada dan lengan dengan pergerakan. Kira satu hingga lima kemudian baharu dilepaskan. Ulang langkah ini sebanyak 10 kali.
senam1senam2 senam3senam4

Mekaseh to Pa&Ma . Jasamu amat ku hargai.....

Chaiyokkk mama....

22 July 2014

Rindu sangat untuk Berblogger

Sangat lame mama x berblog... Almaklumlar... Sekarang udah macam2 ade... Instagram ade... Fb usah cakap lar... Tweeter ade.... macam2 lar.... Yang paling ketara, sekarang nak update x layan gune pc... Semo gune hp jer.... Mama pon... Hahahaha... Sebab tu lame x berblog.... Aritu try test pakai hp, blogaway.... Tapi cam x feel.... Kekeke... Kena balik ke basic kot....

Sekarang ni, anak mama dah 9 bulan da... Alhamdulillah... Dah pandai duduk... Esoknya, dah berdiri... Amazing..... Arini, gigi dah kuar sebatang.... Sangat lar cumel.... Alhamdulillah...



Ok, malas nak taip bebanyak... ade menda yang best baru syiok share... Ini syiok sendiri jer... Kekeke...

Babai....

21 March 2014

Try Test berblog gune Android...

Owhhhh terasa excited lak bile berblogging gune hp.... Sungguh smart hp sy... ahaha.... Bile da macam ni, terasa diri ini semakin canggih.... Bolehkan mama meriakkan diri???? Owhhhh please lar mama.... Baru lar ni ade android berinternet... Orang lain da berzaman dah subscribe tenet kat hp k... Hahahaha....

Ok lar, name pun try test....

Ekceli ni post kedua mama taip... Tadi ntah ape silap tekan, ilang post yang mama baru taip... Huhuhu.... Sadis kan....

Semoga berjaya mengepost entri ini.... Mama asi tunjuk sikit muke gedik mama ngan baby bam bam....

Ok. nah amek....

COMEY X MAMA????

Comeyyyyyyy...!!!!!


Posted via Blogaway

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin