11 May 2018

Aku baru 33 tahun. Tapi dia dah 92 tahun


Aku malu nak mengadu PENAT bekerja selepas ini bilamana Tun M ygsudah berusia 92 tahun x pernah lelah... 


Dari mula berkempen, Menang Pilihan Raya & Selepas Piliharaya yg semamangnye paling killer... Nak betulkan negara yg hampir tergadai bkn calang2 kerja... 


So, nak merungut lg ke bilemana kena buat label kat opis... Nak merungut lg x, bila kena attend meeting... Nak merungut lg ke bile kena dtg awal opis, pastu balik lambat...


Masyaallah


Kebangkitan Kembali Ayahanda Tun M kali sgt menginspirasikan... Orang Tua 92 thn boleh steady di larut mlm utk beri press... Org tua 92 thn ni bole berdiri dpn rakyat walaupun ramai giler yg herdik dia... Org tua 92 tahun ni yg jelajah 1 Malaysia utk beri kesedaran kpd RAKYAT utk apa yg telah berlaku pada Malaysia & Org tua 92 tahun ni lah yg paling lantang nak SELAMATKAN MALAYSIA ....


Tutup muke pada yg x reti BERSYUKUR



1 Jam Lelaki Tua Ini tidur bersamaan dgn 8 Jam Deep Sleep

Ya Allah,


Daku mohon padaku ehsan & kasih...

Daku mohon, Kau jdkan 1 jam tidur LELAKI TUA ini bersamaan dgn 8 jam deep sleep...

Daku mohon, Kau jadikan 1jam tidur LELAKI TUA ini bersamaan dgn tidur dr 10mlm hingga 6pg

Daku mohon padaMu Ya Allah Tuhan Sekalian alam, 1 jam tidur LELAKI TUA ini bersamaan optimum Melatinon Process... Hilangkan hormon kortisol beliau agak apabila beliau bangun di subuh hari, akan memperoleh kecegasan mental & fizikal... Dan bersiap siaga meneraju Kerajaan Baru Malaysia.


Tolong lah Ya Allah. Tolong makbulkan utk setiap mlm tatkala beliau beradu... Tolonglah, daku mohon utk Ayahanda Tun Dr Mahathir Mohamad. 


Amin Ya Rabbil Alamin 


***Mohon Amin dr seluruh Rakyat Malaysia & seluruh dunia... Amin...



04 May 2018

Depression Ntah Bukan Hala

Org kate pas beranak kena jage elok2 riso meghoyan. Hakikatnye bkn lps beranak je, sejak melahirkan ank sampai lar dia beso meghoyan tu ade je.

.

Kes Kak Ma mcm tu lar... Kak Ma xbole handle family sendiri. Tp sejak en suami keje jauh, mula blk menghoyan... Pdhal mase ni ank dah umur 5 & 3 thn. Beso dah kan... Hari2 dok tengking ank. Klu marah bese2 tu biase lar... Ini mmg marah tahap hantu. Ank2 menggeletor tgk kak ma marah. Umpama org hilang akal. Suara tu xyah cabar lar... Hakak Ziana Zain pun kalah pitching dia... Muahahaha

.

Bile Kak Ma refer kt doktor, dia akan ckp awk ni stress keja kot... And x cukup tido... Pdhal koje xde lar stress tahap gaban. Koje skrg lg stress kot. Ngadap bos ari2... Dlu koje releks & happy... Mmg own it lar... So, pendek kate xde penyelesaian. Bg MC je lar suh tido... Hahaha...

.

But NOW... Sejak join kelas FREE Dr Siti Aniza, bru ku tau, depression aku ni penyakit. Penyakit yg berkaitan hormon... Lepas dah join beberapa bulan aku buatlar test hormon. Amek darah je... And cetmet.... Dah tau nape lar aku ni depress sgt.... 

.

Alhamdulillah, sejak dah ON pil hormon progestrone ni mood under control. Tido pun deep sleep. Tau2 dah subuh... Muahahaha... Klu korg nak tau camne tahap kerelekan kak ma, kena tgk avenges : infinity wars tu... Tgk part incredible hulk nk jd hulk tp x jadi... Siap kena kumpul amarah supaya jd ijo, tp x jadi2 jgk. Siap ketuk2 kepala suh jd hijo, tp x hijo2 gak... Hahaha...

.

Seriusly kak ma bersyukur sgt ats pertemuan dgn drct & ilmu yg dia curahkan... Damai yg ade skrg ni cukup NIKMAT walau hakikat hidup skrg lebih rumit. Koje yg melambak2... Ank2 yg perlu lbh byk perhatian... Tp Kak Ma leh handle dgn rilek... Tp nipu lar kak ma xde marah sikit pn ... Ade je rase tu, tp its under control. Xde lar sampai jd hijo... Kui3...

.

Matlamat Kak Ma utk treatment ini and sanggup keluar lebih duit beli ubat is sebab xmo jadi RAKSASA pd anak2... Itu je... 😂🤣

.

.

xoxo

Kak Ma Gedik

30 April 2018

Nisfu Syaaban

Syukur hari ini my last day period. So dah suci... Kui3... Maka dptlar memanfaatkan 3x ayatul Kursi...

.

Syukur, sbb mlm ni malas betul nak masak memasak. Malas dr segala aspek. Allah suruh Kak Ma focus pd ibadah nmpknye.

.

Syukur juga hari ini dpt topup blk tenaga yg lost weekend lepas. Lega dpt rehat lebih arini...

.

Dugaan kecil, bile si kakak pulak demam. Last week adiknye. Arini kakaknye pulak... 

.

Dugaan jgk bile kli ni Kak Ma xleh teruskan rawatan natural remedies homeophaty or essential oils. Lain mcm betul bakteria FULL MOON kli ni... 

.

*Mlm Nisfu Syaaban;* 


🍃 _Allah mendengar doa kita tanpa hijab, malaikat turun ke langit dunia._

🍃 _Mencari siapa yg byk dosa, melihat siapa yg mohon rezeki_

🍃 _Mendengar rintihan org yg ditimpa musibah._ Oleh itu ...


*1- siapa yg byk dosa; Minta ampun*


*2- siapa yg rezeki sempit; Minta rezeki*


*3- siapa yg ditimpa musibah; Mohon dipermudahkan urusan*


🌷Kerana.. pada mlm itu Allah melihat dan mencari para pendosa yg mohon taubat


🌷Kembalilah kpd Allah dlm keadaan sudah bertaubat dan Allah redha dgn kita


🌷Waktu akhir zaman byk kematian mengejut


🌷 *Mlm yg dikabulkan segala doa.*


🌷 *Tawaran hebat pada mlm nisfu* .. _Diampunkan dosa walaupun sebanyak bulu2 dibadan kambing._


🌷Payahnya kita nak bertaubat sbb terbeban dgn byknya dosa. 


🌷Start maghrib ptg 14 syaaban hingga subuh 15 syaaban. 

Bersamaan *Isnin 30hb April hingga Selasa 1hb Mei.


*Ehsan Ikim FM

Kak Ma datang Balik

Jgn xtau, Kak Ma yg dulunye GEDIK GELI GIRLSZ kini kembali sbg Kak Ma... Xdak girlz3 da... Itu zaman bujang bole lar... Hahaha... 


Rase meluat dgn posting Kak Ma mohonjgn bace n follow akak. Ini belog akak... Memang sukati akak k...


Nmpk ganeh, tp hakikatnye Kak Ma berjiwa rakyat... 🤣🤣🤣


Stay tuned ye... Klu rajin Kak Ma hupdate... Kui3

14 January 2015

Banyaknyer Wish List.....

Subahanallah... Dalam menanti baby yang kedua ni, menimbun2 lak wish list yang aku nak meet before bersalin... Macam2 mahu beli. Dan kebanyakannyer preparation untuk my baby gak.... And x lupe My DD jugak.... Dan bestnyer, semua wish list aku kali ni, barangnyer semo mahal2... Idak ler takap puluh2 hinggit jer... Semo main rat2... Adeh....

Dah paling mengADEHkan apabila gaji kami Non-Exec ni x naik pon (Tragedi 17 December 2014). Ini lagi stress.... Harapan gaji akan revise RM500 lar... Tengok2, incometax jer yang naik... Berapi-berapi..... Hidup tetap diteruskan... Walaupun gaji x naik, aku tetap nak bagi terbaik kepada anak2 aku.... Try my best dengan saving bagai demi fullfill my wish list.... Chaiyok...!!!!!

Ok di sini nak hupdate apekah yang aku nak beli.... Kekeke....


Sila jamu-jamu mate meh....
 DONE GRAB : Kokadi Wrap Glamour Star...

Nursing Pillow
Tapi mama xmo yang terjual kat kedai baby tu. Mama aim yang 100% kekabu asli... Baru selesa... Siap guna kain minky yang super comfy lagi... Ngeh3...
Mama order dekat Little Hanis 2u

Breast Pump Lacte Duet
Aim dengan brand ni sebab bile tengok review banyak yang kate best.... Xtau lar... Lain orang lain citarasa. Hope mama x salah pilih lar.... Udah penat memilih dari tahun lepas lagi.... Uhuuu...

Children Car Seat
Disebabkan mama dah terbaca berkenan Carseat ni. So mama dah lebih aware untuknya.... How important carseat to your baby esp. Thanks to Mummy Cameron's yang spread awareness berkenaan carseat kepada semua.... Kalau nak tau boleh visit FB dia. Dan ketahui cerita disebalik baby cameron... How sad it....

Untuk carseat... Untuk Yana DONE... Sedang menabung untuk Kuddo lak... InsyaAllah dimurahkan rezki mama untuk mereka...

Tula SSC 
Actually mama nak design ni disebabkan abahnyer kan photografy... Tapi apakan daya, Tula dah discontinue untuk design ni walaupun ianya sangatlah baru... Isk3.... So mensearch any new design yang cantek2.... Susah nak dapat yang lawa sebab semo kena fast finger... Mak slow finger.... Camne nok??? Kui3....

BF Dress n Shirt
Mak pon nak melaram gak nak..... Nak lagi, lepas pantang nanti dah nak raya... So mama kena cari dan kumpul sikit2 baju nursing.... Nak borong sekali gus, melopong lar mak kau ni.... Kekeke....


Tapi rasenyer lepas ni akan ade lagi wish list yang menyusul.... Uhuuuu..... Menarik tertarik memikat hati.... Kekeke... Bile ade short target ni, hidup ni rase lebih energetic.... Yuppp sangat bertenaga.... 

Ok, see u soon.....

Pregnency aku kali ni agak mencabar... Memula HB aku turun naik... Pitam2 bagai.... Pastu berat badan aku naik lain macam... X macam yana.... Walaupun berat memang naik, tapi x melampau2 cam lar ni.... Hahaha.... Pastu challenging menjage 2 jiwa.... Sorang yang tengah membeso comel tu.... Sorang lagi tengah membeso dalam rahim mamanyer... Punyalah mencabar.... Nak lagi gap antara adik and kakak x beso.... Huhuhu.....

Be strong dear....

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin