22 May 2012

Majlis Perkahwinan : Button Badge

Mase kahwin aritu saya ade tempah button badge kat suami saya.... Eheee.... Suami saya lak, selepas siap design dia pergi hantar print kat kedai k... Button badge saya cumel tau.... Mesti korang jeles... kekeke...

Ok inilah dia rupa button badge saya....


Button badge ni saya kasi kat sedara mara.... Sebagai pengganti bunga corsage.... Tapi memandangkan makcik2 xmo pakai button badge, maka terpakse lar saya wat sikit bunga corsage... DIY k... Saya sendiri teruja sebab mampu melakukannyer... Cantik plak tu... Leh wat bisnes nanti kot... Hahahaha...



Dua2 nampak comel.... Idea ni dah banyak orang pakai dah... Jadi kepada bakal pengantin, leh jer kalau nak gune idea ni.... Saya pun cilok idea ni dari my BFF, Puan Tiam...

p/s : kepada Huda Cchanteqmaness and Izyan, sorry lupe nak kasi  button badge ni kat korang.. Memang dah niat nak kasi, kot2 leh wat kenang-kenangan... tapi keadaan kalut sangat mase majlis... Banyak menda aku dah terlepas pandang... Sorryyyy ek.......~~~~~~~~~~~~ Kalau ko masih sudi nak simpan button badge aku ni, nanti aku pos ke korg k....

17 May 2012

Majlis Perkahwinan : Edisi Pelamin

Sesungguhnya pelamin yang terhasil tidaklah seperti yang aku impikan selama ni.... Seolah2 warna maroon yang aku pilih x memberi impak yang cukup mendalam dalam tema pelamin aku... Sedih lar sikit mase memula tengok pelamin tu bile dah siap...  Apsal aku sedih??? Nak senang paham tengok gambar di bawah dulu...

Di atas ini, yang putih2 ni pelamin aku... Manakala picture kat bawah ini adalah pelamin impian aku selama ini... uhk3.... Di sebabkan pelamin inilah aku semangat pilih kaler maroon sebagai tema wedding... Disebabkan kaler maroon sangat matching dengan theme arabic aku, maka aku dah cilok wedding kaler adik aku sendiri dengan tidak sengaja... Alahaiiii....~~~~~~
Walaupun pelamin aku cantik dari segi dekorasinya, tapi ianya agak menyimpang dari pelamin impian ku... Dan paling mengecewakan, dah lar pelamin pun more to White... Baju aku lak, Off White... Tenggelam terus aku.... Kalau di ikutkan, kerusi aku dah request hitam. tapi Zaid kate x lawa letak hitam.. Putih lagi harmoni... Memang harmoni lar, sampai tengelam lar jugak kami... Aduhhhh...~~~~

Walau bagaimana pun, design untuk pelamin memang cantik. Morroco theme tu naik... Cume kombinasi kaler jer yang spoil, sebab tertengelam... Kalaulah tirai kat belakang kerusi tu penuh maroon aku rase akan menaikan aku balik... Alangkah bagus kalau aku perasan dari mula2 aritu... Uhuuu~~~~

Bile sampai kat meja makan, memang aku puji lar... Serius sangat cantik.. Dan sangat berpuas hati dengan dekorasi yang mereka buat... Nampak lar seperti Raja dan permaisuri sedang mencekik... Eheee.... Sudut di bilik pun nampak cantek selepas di complain kali pertama... Nampak penuh jer.... Guest board aku pun naik seri.... Eheee.... I LOVE IT....

 Pic creadit to Cik CchanteqManess...

p/s : Zaha Wedding Planner hanya supply kerusi pengantin, ngan back drop jer... Yang lain2 tu dari orang Khemah... Yang dome tu, udah semestinya dari Katering Titi Serong ku...


Kesimpulan
Nak deal ngan Zaha Wedding Planner ni agak susah.. Kena appointment dulu... Pastu kalau appointment pun x semestinyer leh jumpe direct. Sebab ade jer customer yang datang... Staff plak hanya ade sorang iaitu Faizal... Style Zaha, kite mesti trust them.... Kalau nak kasi idea tu boleh, tapi mereka prefer kepada 100% idea mereka... Dan pelamin memang mereka customade... Best gak kan... Risiko untuk pelamin kita sebijik dengan pengantin lain adalah rendah.... Dan di tambah lagi, baju dia cantik2... Artis mali maa.... Mase wedding aku pun, aku pakai baju Eira Syazira k... Walaupun baju tu dah nak barai, tapi still cool kan.... Kekekeke....

p/s : tp jangan terkejut ngan kipas dan alas tangan diorang... Adehhh dah cabok lar.... Leh campak ke lombong tu... Hahaha...


Zaha Wedding Planner
No. 18A, Persiaran Tembok
Taman Tawas Gemilang
30010
Perak Darul Ridzuan
http://za8weddingplanner.blogspot.com/

Thanks to Faizal, Zaid, Ika yang assist kami dalam urusan ini.... Love working with all of you guys.... ^^

15 May 2012

Majlis Perkahwinan : Henna

Aku sangat sukekan Henna ku... Love it... Cume sayang, di sebabkan pengaliran darahku begitu aggresif, Inai ku menjadi semakin hari, semakin hitam... Especially, during on my big day.... Uhuuu...~~~ Aku buat Henna dengan Indian... Memang sengaja cari India, sebab aku percaya mereka ni lebih pakar soal henna ni... Dan dah rezeki aku, aku telah menemui Mrs Shobha di laman web beliau.... Syukur sangat2 urusan nak cari tempat henna ni semudah di hujung jari jer... Walaupun sebelum ni aku penah jer pergi ke Little India. Tapi xdapat pun pape hasil...
[Inilah Henna saya... Pic ni yang paling jelas... Kekeke... Dalam gambar look just nice kan... Tapi realiti agak gelap... memang terlajak gelap pun... Hahaha... Tapi  I Love the Inai]

Dan bertambah untung lagi, Mrs Shobha pakai Henna 100% herba... Seriously, kalau korang penah pakai inai chemical, mesti dapat merasai perbezaannya.... Cume aku jer, terhyper active... Warna Inai aku menjadi sangat cantik selepas seminggu memakainya... Seminggu tu... Hahaha... Well jangan risau, mengikut kebiasaan manusia, warna inai akan menyerlah selepas 54 jam ok...


Pada sape2 orang sekitar Ipoh or luar Ipoh sekalipun, dan mencari2 tempat nak wat Henna sempena perkahiwnan anda, bolehlah menghubungi Mrs Shobha, (jangan takut, Mrs Shobha sangat ramah)

Shobhanaa Bridal & Herbal Beauty Care
33A, First Floor, Jalan Sultan Yussuf, 
(Ipoh Old Town Little India) 
30000 Ipoh, Perak. 
(Opposite Kalai Curry House) 
 Tel: 012-5055807
http://www.shobhanaa.com/

Operating Hours:11:00am till 7:00pm 
Closed on Tuesday
(Open During Public Holiday)

*** Mrs Shobha biasa buat henna untuk pengantin di rumah pengantin sendiri... Pape pun semua atas permintaan pelanggan...

Inspirasi bagi design Henna ni aku pilih Ayu Raudhah punya... Xtau nape, aku kenan sangat ngan henna dia... Tapi kalau nak di comparekan antara ayu Raudhah ngan Henna aku, Henna Ayu lebih kemas... Aduhhhh sangat jeles....


Kesimpulan
Memandangkan Henna mase wedding ku agak hitam... Dan memang nak hitam dah pun, maka dia agak spoil lar... Mengecewakan lar jugak... Walaupun dah basuh2 dengan sabun, tapi kaler tetap maintatin, terutama di hujung jari2 ku... Tapi salah aku jugak lar, sebab peram inai itu semalaman... Patutnyer pakai 2 jam dah mencukupi... Uhuu.... (Tempoh pemakaian inai bergantung pada jenis inai, dan perjalanan darah anda k...)

Oleh yang demikian, bakal2 pengantin di galakan mencuba dulu... Wat lar try and test ker... Walaupun nak ukir henna sendiri sekalipun, sila try and test k... Kite xtau macam mane pengaliran darah kite. Setiap orang berbeza2... Ape yang penting, mase wedding anda, semuanya sempurna... InsyaAllah...

14 May 2012

Happy 1st Monthsary - Edisi Door Gift

Alhamdulillah... Tanggal 13 May 2012 ini merupakan 1st monthsary kami... Hehehe... Baru sebulan... Excited sangat kan... Anyway tempoh sebulan ini idak ler terasa sangat... Penat dan kopak dek kenduri aritu pun x ilang lagi... Nak lagi sekarang ni tengah2 bulan... Memang kopak abes lar... Lalalalala.... Ape-ape pun syukur kehadrat Ilahi dengan karunianya, impian kami untuk melayari hidup berumah tangga telah menjadi kenyataan... Tinggal sekarang untuk mempertahankan, menyemai benih2 cinta dan mengharungi segala cabaran di dalam rumah tangga... Semoga kami mampu melakukannyer.... InsyaAllah....

Door Gift

Posting kali ini, Puan Gedik mau share sikit experience dalam liku2 menguruskan majlis perkhawinan ku... So kite mulakan dari 'Door Gift'...Pada Puan Gedik lar, door gift ni juga ada cabarannya... Dari mula tunang sampai ke bulan terakhir, Puan Gedik, asek tukar2 pendirian....Memula nak kasi Buah+Piring.... pastu x jadi, so pilih Muffin+Buah.... Dah tu x jadi lagi.... Tuakr kepada Muffin+Air Kotak... Tapi cam sikit lak... Plan kasi Muffin+Air Kotak+Gula2... Gula2 cam x sesuai untuk orang dewasa... So lastnyer Puan Gedik pilih Muffin+Air Kotak+Kacang.... For me, door gift ni bukan sekadar 'Buah Tangan Pintu'... Bagi sy, kalau nak bagi seseorang tu, biar orang yang terima tu rase seronok... Dan yang paling penting, menda yang di beri tidak dibazirkan.... Sebab tu macam2 liku terpaksa di tempuhi... Bukan senang nak memuaskan hati semua orang... Uhuhuuuuu...~~~~

Air kotak adalah perkara yang ku sangka susah, rupanya paling senang diselesaikan... Alhamdulillah... Semua jasa En Hubby yang memberi pendapat... Memandangkan aku nak beli banyak (40 dozen) maka, ordering aku dilayan dengan baik...Siap delivery free ke rumah... MARVELOUS...

Memula aku call Yeo's Customer Call Hotline 1-300-80-2828
Pastu orang tu, contact agen di Ipoh iaitu Miss May untuk assist ordering aku...  (Number Miss May 016-5901122)
- Semua urusan by telefon jer... Bayaran plak dibuat upon delivery... Sangat senang... Dah lar senang, harga murah... Pastu orang yang terima nanti pun suke... Air kotak, kalau simpan dalam peti sejuk kan best... Hehehe

Dilema masih lagi berlaku semasa nak order muffin... Plan asal nak order Muffin kat Laboheme Jaya Jusco... Tapi aku takut amek risiko... Takut diorang x biasa dengan order banyak... Risau, x siap on time... Risau sebab diroang x packaging satu2... Takut x sempat buat packaging sendiri... Dan macam2 lagi... Pada sangat2 genting 2 minggu sebelum majlis, dalam keadaan yang truly deeply madly hypertension, maka aku order jer muffin tu kat Feena Cakes yang kedainya terletak di Taman Meru.

Feenacakes Delight 
No. 34 Hala Taman Meru 11 
Pusat Komersial Taman Meru 2B 
30020 Ipoh Perak 
019-5596869

Walaupun muffi di Feena Cakes ni agak mahal... Setanding dengan homemade yang lain, tapi aku sangat senang berurusan dengan Kak Feena... Nak order pun boleh seminggu sebelum majlis. Pastu Kak Feena ni jenis ramah... Namun, rase dia agak kureng lar sebagai muffin. Tapi kalau di clarifiedkan sebagai cup cakes, memang boleh di kategorikan sedap.... Memang benar lar orang cakap, susah nak buat muffin...

Dalam hal pembungkusan, aku memang xmo keluarkan kos yang tinggi di sini... Sebab ianya membazir... biasa, orang amek isi dalam, pastu paper bag dia campak jer... Bukan ker membazir... Sebab itulah aku hanya menggunakan plain paper bag... Harga murah, dan x lokek kalau di buang... Eheee~~~~ So buget Door Gift saya ngam2 RM2/bag.... Memang menepati wedding buget ku...

Pic di atas adalah idea asal... tapi, hasil kerja tangan Puan Gedik jadi lah seperti pic kat bawah ni... Hahahaha... Comot giler... Paper bag yang aku guna memang murah... Cume RM3.80 untuk 100 pcs... Pastu untuk kasi seri sikit, aku tambah lar, TQ tag tu.. Kalau ikutkan nak kaler maroon, tapi dah x jumpe paper kaler maroon. Aku bedal jer kalaer ntah ape jenis ntah... Tapi xper, dari jauh leh nampak... Hahaha...

 Isi kandungan dalam pack door gift...
Ade air kotak, ade muffin, dan ade 1 paket kecik kacang...

Keadaan semasa membungkus door gift...
Seriously... Nak lalu pun dah xleh.. memang crowded giler...
Thanks to Imin my BFF... Dan family team yang lain.. Penat nyer nak siapkan 1000 pack dalam setengah hari

Untuk kanak2 pula... Senang... Xpening pale pon... Sebab plan nak kasi kopok2, cekelat dan wafer... 3 item... Beli pun senang jer... Cari jer kat kedai borong.... So pic kat bawah ni adalah himpunan cekedis2 yang belum di bungkus... Best mase nak bungkus cekedis... Senang jer...

 Kesimpulan
  1. Dapat disimpulkan di sini bahawa, kalau nak order seperti muffin, cup cakes, pilihlah tempat yang mempunyai rekod yang bagus.... Dan make sure, orang yang baking tu punyai oven besar... Ini bagi memastikan dia baking fresh untuk kite. Bukan peram lame2 kat rumah dia...
  2. Kalau x bape ramai tenaga pekerja, sila jangan wat kerja last minit. Nanti anada akan mengalami hypertension, seperti saya... Tension... tension... really tension menjelang majlis aritu... Disebabkan itu, dengan x sengaja banyak plak kawan2 yang tidak di jemput ke majlis... Sadis.... (Kreadit to Cik Imin yang tolong bungkus door gift hari Jumaat tu)
  3. Sila cari packaging yang tahan lasak... kelemahan menggunakan paper bag ini adalah ianya senang remuk bile kena himpap... Pastu kena hati sebab takut terkoyak... Ohooo....
Hope, idea2 yang di tulis di atas leh lar menjadi Tips2 kepada bakal pengantin baru dalam meyediakan Door Gift sempena majlis besar anda....

p/s : banyakan DIY, sebab di akhir majlis nanti anada akan berpuas hati dengan kerja anda walaupun penat giler.... Hehehehe...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin