14 May 2012

Happy 1st Monthsary - Edisi Door Gift

Alhamdulillah... Tanggal 13 May 2012 ini merupakan 1st monthsary kami... Hehehe... Baru sebulan... Excited sangat kan... Anyway tempoh sebulan ini idak ler terasa sangat... Penat dan kopak dek kenduri aritu pun x ilang lagi... Nak lagi sekarang ni tengah2 bulan... Memang kopak abes lar... Lalalalala.... Ape-ape pun syukur kehadrat Ilahi dengan karunianya, impian kami untuk melayari hidup berumah tangga telah menjadi kenyataan... Tinggal sekarang untuk mempertahankan, menyemai benih2 cinta dan mengharungi segala cabaran di dalam rumah tangga... Semoga kami mampu melakukannyer.... InsyaAllah....

Door Gift

Posting kali ini, Puan Gedik mau share sikit experience dalam liku2 menguruskan majlis perkhawinan ku... So kite mulakan dari 'Door Gift'...Pada Puan Gedik lar, door gift ni juga ada cabarannya... Dari mula tunang sampai ke bulan terakhir, Puan Gedik, asek tukar2 pendirian....Memula nak kasi Buah+Piring.... pastu x jadi, so pilih Muffin+Buah.... Dah tu x jadi lagi.... Tuakr kepada Muffin+Air Kotak... Tapi cam sikit lak... Plan kasi Muffin+Air Kotak+Gula2... Gula2 cam x sesuai untuk orang dewasa... So lastnyer Puan Gedik pilih Muffin+Air Kotak+Kacang.... For me, door gift ni bukan sekadar 'Buah Tangan Pintu'... Bagi sy, kalau nak bagi seseorang tu, biar orang yang terima tu rase seronok... Dan yang paling penting, menda yang di beri tidak dibazirkan.... Sebab tu macam2 liku terpaksa di tempuhi... Bukan senang nak memuaskan hati semua orang... Uhuhuuuuu...~~~~

Air kotak adalah perkara yang ku sangka susah, rupanya paling senang diselesaikan... Alhamdulillah... Semua jasa En Hubby yang memberi pendapat... Memandangkan aku nak beli banyak (40 dozen) maka, ordering aku dilayan dengan baik...Siap delivery free ke rumah... MARVELOUS...

Memula aku call Yeo's Customer Call Hotline 1-300-80-2828
Pastu orang tu, contact agen di Ipoh iaitu Miss May untuk assist ordering aku...  (Number Miss May 016-5901122)
- Semua urusan by telefon jer... Bayaran plak dibuat upon delivery... Sangat senang... Dah lar senang, harga murah... Pastu orang yang terima nanti pun suke... Air kotak, kalau simpan dalam peti sejuk kan best... Hehehe

Dilema masih lagi berlaku semasa nak order muffin... Plan asal nak order Muffin kat Laboheme Jaya Jusco... Tapi aku takut amek risiko... Takut diorang x biasa dengan order banyak... Risau, x siap on time... Risau sebab diroang x packaging satu2... Takut x sempat buat packaging sendiri... Dan macam2 lagi... Pada sangat2 genting 2 minggu sebelum majlis, dalam keadaan yang truly deeply madly hypertension, maka aku order jer muffin tu kat Feena Cakes yang kedainya terletak di Taman Meru.

Feenacakes Delight 
No. 34 Hala Taman Meru 11 
Pusat Komersial Taman Meru 2B 
30020 Ipoh Perak 
019-5596869

Walaupun muffi di Feena Cakes ni agak mahal... Setanding dengan homemade yang lain, tapi aku sangat senang berurusan dengan Kak Feena... Nak order pun boleh seminggu sebelum majlis. Pastu Kak Feena ni jenis ramah... Namun, rase dia agak kureng lar sebagai muffin. Tapi kalau di clarifiedkan sebagai cup cakes, memang boleh di kategorikan sedap.... Memang benar lar orang cakap, susah nak buat muffin...

Dalam hal pembungkusan, aku memang xmo keluarkan kos yang tinggi di sini... Sebab ianya membazir... biasa, orang amek isi dalam, pastu paper bag dia campak jer... Bukan ker membazir... Sebab itulah aku hanya menggunakan plain paper bag... Harga murah, dan x lokek kalau di buang... Eheee~~~~ So buget Door Gift saya ngam2 RM2/bag.... Memang menepati wedding buget ku...

Pic di atas adalah idea asal... tapi, hasil kerja tangan Puan Gedik jadi lah seperti pic kat bawah ni... Hahahaha... Comot giler... Paper bag yang aku guna memang murah... Cume RM3.80 untuk 100 pcs... Pastu untuk kasi seri sikit, aku tambah lar, TQ tag tu.. Kalau ikutkan nak kaler maroon, tapi dah x jumpe paper kaler maroon. Aku bedal jer kalaer ntah ape jenis ntah... Tapi xper, dari jauh leh nampak... Hahaha...

 Isi kandungan dalam pack door gift...
Ade air kotak, ade muffin, dan ade 1 paket kecik kacang...

Keadaan semasa membungkus door gift...
Seriously... Nak lalu pun dah xleh.. memang crowded giler...
Thanks to Imin my BFF... Dan family team yang lain.. Penat nyer nak siapkan 1000 pack dalam setengah hari

Untuk kanak2 pula... Senang... Xpening pale pon... Sebab plan nak kasi kopok2, cekelat dan wafer... 3 item... Beli pun senang jer... Cari jer kat kedai borong.... So pic kat bawah ni adalah himpunan cekedis2 yang belum di bungkus... Best mase nak bungkus cekedis... Senang jer...

 Kesimpulan
  1. Dapat disimpulkan di sini bahawa, kalau nak order seperti muffin, cup cakes, pilihlah tempat yang mempunyai rekod yang bagus.... Dan make sure, orang yang baking tu punyai oven besar... Ini bagi memastikan dia baking fresh untuk kite. Bukan peram lame2 kat rumah dia...
  2. Kalau x bape ramai tenaga pekerja, sila jangan wat kerja last minit. Nanti anada akan mengalami hypertension, seperti saya... Tension... tension... really tension menjelang majlis aritu... Disebabkan itu, dengan x sengaja banyak plak kawan2 yang tidak di jemput ke majlis... Sadis.... (Kreadit to Cik Imin yang tolong bungkus door gift hari Jumaat tu)
  3. Sila cari packaging yang tahan lasak... kelemahan menggunakan paper bag ini adalah ianya senang remuk bile kena himpap... Pastu kena hati sebab takut terkoyak... Ohooo....
Hope, idea2 yang di tulis di atas leh lar menjadi Tips2 kepada bakal pengantin baru dalam meyediakan Door Gift sempena majlis besar anda....

p/s : banyakan DIY, sebab di akhir majlis nanti anada akan berpuas hati dengan kerja anda walaupun penat giler.... Hehehehe...

14 comments:

C'chanteque Manes said...

ketika ko suh kami pie amek doorgift ko kt blakang..smpat jgk kami myelinap msuk blik pgantin..hihi..best2...ahaha

Imma Yusri said...

lor, apenyer nak menyelinap... mmg di alu-alukan masuk pun...
tp nape ko x sign kat guest board aku tuh??? sayang jer...

C'chanteque Manes said...

heh..aku sign la..izyan yg xsign..die segan..ko cr la mane 1 sign aku...mahal tuh..bkn snang nk dpt..ehehehe~

Anonymous said...

dear u beli paper bag nie kt mne?
area ipoh ke?

pinkcokolat said...

salam..blh tau dekat mana beli paperbag tu? reply dkt sni ok.. tq :) hidayuu.yusoff@gmail.com

Imma Yusri said...

@anoy : owhhh x perasan lak komen ini... sory2... haah beli kat area ipoh jer... Kat Kg Manjoi...

@pinkcokolat : sy dah reply kat ur email k... Nanti check yaa....

Anonymous said...

daer you beli paper pag tue kt ipoh area mane? ley bg adress
email :hidayahkhairudin@yahoo.com
thanks

Anonymous said...

hye dear paper beg order mana ye?email me kat natashang89@yahoo.com
TQQQ :)

IsZul Shah said...

salam...
nak tanya, berapa kos harga air kotak yang ditawarkan pihak Yeos tu? nak buat kenduri jugak ni. hehehe...

Imma Yusri said...

Wsalam Mr IsZul...
Harga air kotak tu dalam RM16.50 per dozen... klu x silap sy lar... sebab dah ingat2 lupe gak hargenyer... uhuuu

Anonymous said...

Dear blh bg alamat paper bag tu.. B2B from ipoh email pls nadiah_isa@live.com

cardbymyan said...

Salam

Kami jual printed paperbag & sticker (plain/custom nk letak nma pn ada), boleh google: cardbymyan or click HERE

Tq tuan tanah

Fazliani Fauzi said...

Salam....utk yg door gift yg paper bag tu...boleh bagi Facebook or apa2 yg boleh dihubungi.... thnks.. =_^

Fazliani Fauzi said...

Salam....utk yg door gift yg paper bag tu...boleh bagi Facebook or apa2 yg boleh dihubungi.... thnks.. =_^

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin