27 November 2012

Dream Car

Semalam keluar post sal ngidam yang dah terbayar selepas dapat pekena Tomyam poktek. kali ni, nak menggedik tentang kereta idaman aku... Walaupun aku dah keje lebih 5 tahun kat UTP ni, tapi aku masih xdak lagi memiliki kenderaan sendiri. Kete Kancil ku yang comel sekarang ni pun, aku pinjam kat abah ku sayang.... Alahai Puan Imma....


Dan pabila Mitsubishi ade launching kereta compact baru dia iaitu MIRAGE, tetibe aku jadi excited giler.... Tengok kat berita TV3 tu, memang nampak cool giler lar. Memang cutting fevret car aku.... Pastu, harga lak memang under budget aku.... Color lak, ade macam2 leh pilih. Memang menarik lar... Tergoda terus. Siap dah pasang angan-angan aku drive kete ni masuk UTP... Perghhhh musti comey bangat.... Hohohoho....

Akan tetapi, apekan daya... Abah aku x kasi beli.... Dia kate "Korang ni baru kawen, kewangan x stabil lagi... Pakai jer kete abah tu..." Adushhhhhhh frustnyer aku.... Memang betui kate-kate abah ku... Kalau aku disahkan preggy, lagi masak aku... Otomatik RM5k-Rm7k kena ade dalam akaun sebab nak bersalin kat hospital swasta.... Tapi disebabkan desakan naluri batinku, rase cam nak curi-curi beli jer.... Hahaha... (gelak jahat)



Akan tetapi (buat kali kedua), pas aku google2, kelihatannyer kete ni kecik bebenor... Udah same beso cam kancil jer aku tengok... Mase tengok kat TV aritu, ok gak saiznyer, tapi bile tengok kat tenet, nampak kontot jer.... Aisehhhh, cam kena pikir balik jer ni.... Kalau kecik sangat memang aku xmo. Sebab kalau leh aku nak kete beso cam Myvi tu.... Baru berbaloi... Ataupun macam kete Suzuki Swift (Ini juga merupakan kereta idamanku selepas kereta Honda Jazz). Beso lar jugak. tapi kalau kecik sangat, baik aku pakai kancil jer kot....


So kesimpulan kat sini ade dua.... Aku kena tengok sendiri... Duduk sendiri.... Dan kalau boleh, test drive dulu lar buat keputusan.... mane tau, 4,5 bulan lagi leh amek kete... Kui3....

Kesimpulan kedua, kalau aku preggy, memang pospone sampai ntah bila lar... Tapi kalau aku x preggy until bulan 2 or 3, mau aku booked sebijik.... Kite tengok mane yang kena nanti.... uhuuuuu....

Chaiyok Imma....

26 November 2012

Puas tekak & Perutku...

Semalam, dapat gak makan tomyam poktek yang aku idam-idamkan selama ini.... Tomyam poktek ni special. Dia ade campur air kelapa muda dalam kuah tomyam dia.... So rase lemak2 manis kelapa muda tu, seiringan dengan rasa masam tomyam. memang sedap.... Selain itu, tomyam ni memang mewah dengan seafood seperti ketam, udang, sotong lala... Memang Lalalalalala lar pas makannya... Hehehe...


Actually ini adalah kali ke-2 makan Tomyam Poktek kat sini... Aritu dah makan sekali.... Dan sejak makan pertama kali itulah aku dok ngidam jer nak makan lagi tomyam ni.... Dan setelah dapat merasa semalam, terasa puas jer tekak ngan perut ni.... Udah x banyak ragam gamaknyer.... Yummm yummm yummm.... Pendek kate, aku dapat lar tido ngan aman malam tadi..... (Adakah aku ngidam??? Jeng.... Jeng.... Jeng...!!!!)

So pade yang tingin nak merasa tomyam poktek ini, leh lar ke gerai FM Tomyam House kat Cerry Corner.... More detail akan aku update kat Makan Mania blogspot aku.... (Blog ni cume tuliskan nukilan hati jer. Bab promote makan mustilah di makan mania... Check it out...!!!! )

23 November 2012

Tips Kahwin : Tangkap Gambar

Tips kali ini bukan semata-mata dari pengalaman aku mase kahwen dulu.... Tapi aku grab sekali dari pengalaman-pengalaman mase aku jadi Associate Assistant Photographer pada LeoPhotogenic yang lalu... Di sini, nak kasi lar tips-tips dan peringatan juga kepada bakal pengantin supaya lebih bersedia untuk sesi photoshoot nanti. Xkisahlah mase nikah ker... mase sanding ker or mase outdoor.... You need to prepare by your own.... So kalau dah prepare baik2, leh lar dapat pic yang tomey-tomey.... ^^

1.  Sediakan Prop yang Tomey-tomey...
Kalau boleh standbykan prop2 yang best2.... x semestinya kena beli bagai, cukup dengan prepare ngan teddy bear (maybe dari yang tersayang), bantal2 LOVE yang comey, bubble speech, belon bentuk LOVE dan ape2 barang yang comey2 yang menjadi kenangan korang berdua mase memula berkenalan dulu....

 Prob teddy bear yang dihadiahkan oleh tunang anda pun bagus digunakan mase photoshoot
 Bubble speech
 Belon2.... Kalau bentuk LOve lagi best...

p/s : untuk memudahkan perjalanan, sila packing semo prop2 ni dalam 1 beg. so mase wedding nanti x lar susah2 nak kutip2 prop yang bersepah2 kat umah tu... Believe me, mase kenduri, dompet korang pun, korang xtau letak mane dah....


2.  Make sure pelamin korang cukup tinggi at least korang leh berdiri di atasnya.
Prob ini selalu terjadi bila siling rumah agak rendah. Tapi sebenarnyer korang xperlu riso. Kalau siling rumah korang rendah, jangan pilih pelamin jenis awan. Pilih pelamin yang ade frame kat belakang tu jer pun dah cukup cantik. Ini kerana, kalau pelamin tu x cukup tinggi, pastu sampai x boleh berdiri di atasnyer, maka nanti korang akan mengalami kesukaran untuk posing berdiri di atas pelamin... Secara logiknya, xkan korang nak duduk jer atas pelamin tu. Dah sure2 akan ade posing berdiri. so please lar pilih pelamin yang sesuai dengan rumah korang k.... 
 contoh pelamin frame kat belakang

Contoh pelamin awan. Kalau siling rumah rendah, jangan sekali2 guna pelamin ini...

3.  Cari, print + simpan fevret picture korang.
Yang ni leceh sikit lar... Tapi kalau korang ade gambar idaman, silalah print dan tampal dalam wedding book. Coz, bile dah terlalu banyak posing, korang akan blurr... Dah x tau nak posing camne dah... so bile ade gambar2 rujukan ini, lagi senang korang nak request dengan photografer...

p/s : Tapi jangan risau, kalau korang photoshoot dengan LeoPhotogenic, kami dah siap2 simpan best picture. Mase nak posing nanti, kami akan gunakan sebagai rujukan.... InsyaAllah korang suka pic2 tu nanti...


4. Guna Bunga Tangan dari Fresh Flower
Bila dalam gambar, fresh flower akan lebih berseri dari bunga plastik. walaupun fresh flower ni ade layu2 sikit, tapi jangan risau... Seri itu tetap ada.... Kalau nak dapat gambar campak2 kelopak bunga, maka fresh flower lah jawapannyer....

 
 Mase ni saya baling kelopak fresh roses saya... Cantek kan???

5.  Sila pilih baju kawen yang Selesa
Ini antara perkara yang paling penting buat wanita... Kalau boleh, mase pilih baju tu, make sure baju tu selesa untuk korang bergerak... Senang untuk melompat2.. Hehehe... Senang untuk berguling-guling (kot lar nak wat aksi hindutan ker nanti....)... Pendek kate, pilih baju yang leh wat yoga bila memakainyer... Hehehe.... Ceyyy, gurau jer.... tapi seriusly, sila pilih baju yang selesa. Sebab kalau x, korang sendiri yang susah... Mase outdoor photoshoot, dah tentu2 akan ade aksi2 lompat melompat, baring-baring, guling-guling.... Jadi make surekan korang dalam keadaan yang masih selesa...

 
(Actually baju ni x lar selesa sangat.... Tapi masih ok untuk aku gelek2 mase sanding aritu... Hahaha...)

6.  Standby Selipar Jepun
Walaupun menda ni cam kelakar, tapi believe me korang pasti mendambakan your fevret selipar jepun mase kenduri nanti.... So jangan pikir panjang2, just prepare selipar jepun yang paling selesa untuk korang (Selipar jepun k... Jangan standby your heel ker, your wedges ker..... Cari selipar jepun gak)


7.  Standby tisu & Span bedak
Menda ni sangat berguna ketika outdoor photoshoot.... Muke dah sure2 berpeluh... Mekap pun dah mule kembang2.... Please pay attention, mase ni pengapit dah xde dah. Semo belong to you now... Sila standby sekotak tisu & span bedak dalam kete korang nanti.... Kalau boleh, standby skali compact powder k....



So far ini sahaja ilmu yang boleh di turunkan... Banyak lagi tips dan trick.... Semoga bakal-bakal pengantin bolehlah menjadikan ia sebagai guide and reminder mase hari bahagia korang....

22 November 2012

Menakutkan....

Bile tengok mendalah bawah ni, terus menyirap darahku kegelisahan... Aduh, saat2 penin kepala telah tibe.... Saat yang membosankan telah tiba... Saat2 untuk menggoreng2 telah tibe... Aduhai nasib....Kenapalah menda ini terpakse ku hadap tiap-tiap tahun... Kenapalah menda ni perlu di isi tiap2 tahun.... Kan baguih kalau leh ignore jer. Pastu tau2 awal tahun depan, dapat increment... Hahahaha....


Menci-menci.... Alamatnyer sepanjang 2 minggu ni tidoq x lena lar aku sebab memikirkan menda ni....

p/s : alangkah bagus kalau aku leh isi mendalah ini dengan berjela-jela budget2 komited sangat sebab banyak kerja... Hahaha...

19 November 2012

Tetibe Jadi Rajin

...OMG... OMG... OMG.....

Rase x caye sungguh saya semakin rajin menulis blog... Meluahkan isi hati ini kepada umum (Umum lar sangat. sebab I ada Cik Huda jer sebagai pembaca setia... Thanks Dear). Semua ni angkara "Istanbul Aku Datang"... Sebabnyer Dian aka Lisa Surihani sangat rajin berblog.... Walaupun ntah pape yang dia update. Walaupun agak privasi untuk di update. Tapi bile lihat komen2 follower dia, buat aku semangat nak rajin berblog... Hehehe....

Walaupun xde banyak mane peminat, tapi aku menulis untuk suke suki.... Sekadar melepaskan lelah dada ini kalau dipendamkan sekian lamenyer.... Uhuuu~~~~

Semoga semangat ini berpanjangan.... Dan semoga aku leh jadi rajin, dan mane tau one day aku leh wat web Gossip Girl ker??? Hahahaha.....

Peace to all...

Jangan Sekadar Boikot

Rupa-rupanya kecoh kat FB sal BOIKOT McD Breakfast Free Mcmuffin.... Mane aku tau rupanya korang semo boikot... Dah seminggu x online, inilah akibatnya... Hahaha....

Actually, aku pergi amek McMuffin free tu... Free kan.... Tengah-tengah free ni lah nak merasa... Kalau bayor, mmg x kuase aku.... Memandangkan aku memang teringin nak merasa camne lar rase mcMuffin dia ni, semakin semangat lar aku.... Inilah Cik Puan Imma, x pernah merasa pun McMuffin McD... korang yang lain, mesti dah muak makan kan??? kan??? kan???


Tapi bile tengok semo orang boikot, rase geram lar jugak.... Bile time2 camni, baru ingat sal boikot. Baru sedar sal Gaza.... Baru nak kenang nasib kanak-kanak kat sane.... Tapi bile dah abes promo Free McMuffin ni, tetibe aku tengok bebudak yang kate boikot ni, yang jadi peminat tegar Mcd.... Ape kejadahnyer semo ni??? Hohohoh... bak kate orang dalam FB, pilihan di tangan anda....

For me, boikot ni x salah.... Tapi kalau sekadar jerit2 kate BOIKOT!!!!   BOIKOT!!! Xpekdah jugak.... Perang jugak kat sane.... Seksa jugak orang kat sane.. Kelaparan jugak orang kat sane.... Jadi ape kate kalau kite amek tindakan yang lebih proaktif.... Jangan sekadar boikot... Sebab boikot ni bukan leh bantu mane pun.... Silap 1 sen pun x tersumbang dengan laungan BOIKOT!!! itu....

Ok di sini, saya nak rekemen kan 1 tempat yang boleh kite salurkan bantuan... Kesian penduduk kat sane. Banyak yang hilang tempat tinggal, tiada pekerjaan, kebuluran, penyebaran wabak-wabak penyakit.... Jadi, amat lar berbesar hati kalau kite dapat menyalurkan bantuan yang seadanya. Dengan hati Ikhlas, InsyaAllah, sumbangan anda dapat membantu...

AMAN PALASTIN

Korang boleh layari web berkenaan anadai nak menderma. Ingin tahu maklumat lanjut tentang usaha-usaha sukarelawan malaysia di sana.... Dan macam-macam lagi....

Jadi, jangan sekadar boikot. Lebih baik menyampaikan sumbangan, walau sedikit....

08 November 2012

Berdebar-debar

Pada pagi Khamis yang begitu indah ini,
Sepatutnyer, saya menghirup udara yang redup-redup ini dalam-dalam dengan penuh kenikmatan...
Akan tetapi, saya x mampu... Kerana hati saya sangat berdebar-debar....
Sangat-sangat berdebar......
Nak makan pun x bape nak selera....
Kaki pun rase kejang-kejang sebab kesejukan...
Dan kekadang rase nak muntah pun ade....

Saya sangat berdebar-debar....
Harap debaran ni akan berakhir sebelum lunch nanti...
Dah x sanggup nak lalui debaran ini...
Sebabnye nak wat kerja pun x leh....
Nak makan pun x selera....
Nak tido pon x lena....

Owhhhh debaran ini sangat menyakitkan aku....
Menci dengan keadaan ini....

Semo gara-gara nak naik grade....
Kalau bukan sebab test naik grade, memang aku x heran mane pun...
Tapi bile dah sentuh bab gaji dan performance, aku sangat berdebar-debar....
Lebih mendebarkan lagi, sebab esok aku cuti...
Tapi malangnyer test naik grade tu nak wat esok gak... OMG....
Hahhhh???? Esok??? Jumaat???? Ya Allah... Macam mane nih????
Camne ni??? Esok nak cuti... nak gi KL & Melaka....
Camne nak ikut hubby ke Melaka nanti.... Ya Allah tolonglah aku....


Saya berdebar-debar menanti panggilan Kak Ruzi...
Tolonglah.... Tolonglah beri jawapan yang aku nantikan....
Tolonglah lepaskan aku dari debaran ini....

Saya sangat berdebar-debar.....

p/s : patutnyer sekarang mood cuti.... Tapi dah berdebar2 punyer pasal, tenggelam kejap mood itu.... Alahai, nasibku..... Hope semo akan kembali normal.... Aminnn....

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin