29 July 2011

Salam Ramadhan Semo...


Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak...

Selamat Berpuasa...

Selamat wat solat teraweh...

Selamat control makan...
(Sila kawal yer... Pesanan ini kusus untuk diri sendiri)

Pic di atas amat sesuai di jadikan panduan menu berbuka puasa... So kalau dah masak ari2 xyah beli kat Bazar kan.... (Kunun lar ko Imma... Silap2 seluruh bazar negeri ko ziarah....)


OK LAR... Pape pun SELAMAT semo....

19 July 2011

Padah Pornografi

Dalam seminar mengenai kesan pornografi terhadap kerosakan otak di Jakarta suatu ketika dulu, ahli bedah saraf dari Hospital San Antonio, Amerika Syarikat, Donald L. Hilton Jr MD mengatakan bahawa ketagihan mengakibatkan otak bahagian tengah depan yang disebut Ventral Tegmental Area (VTA) secara fiziknya mengecil.

“Pornografi menimbulkan perubahan tetap pada neorotransmiter dan melemahkan fungsi kawalan. Ini yang membuat orang-orang yang sudah kecanduan tidak dapat lagi mengawal perilakunya,” kata Hilton serta menambah bahawa ketagihan pornografi juga menimbulkan gangguan memori. Keadaan itu, tidak terjadi secara cepat dalam waktu singkat namun melalui beberapa tahap yakni kecanduan yang ditandai dengan tindakan impulsif, ekskalasi kecanduan, desensitisasi dan akhirnya penurunan perilaku.

“Dan kerosakan otak akibat kecanduan pornografi adalah yang paling berat, lebih berat dari kecanduan kokain (dadah).”


12 fatamorgana tentang pornografi yang terlanjur tercipta secara tidak sengaja oleh otak kita:

1. Pornografi memberi makan pada 'keinginan mata' dan 'keinginan daging' yang tidak akan pernah dapat dipuaskan. Pornografi hanya akan membuat ‘penontonnya’ minta tambah, tambah, dan tambah lagi.

Dengan mudah, pornografi memperbodohkan orang dengan nafsunya dan membuka pintu terhadap segala jenis kejahatan seperti kemarahan, penyiksaaan, kekerasan, kepahitan, kebohongan, iri hati, pemaksaan, dan keegoan. Kekuatan tersembunyi disebalik pornografi akan menunjukkan dirinya pada ketika orang yang sudah terlibat berusaha menghentikan kebiasaannya. Tanpa bantuan, biasanya orang itu tidak berdaya untuk melepaskan diri.

2. Pornografi membuat cara berfikir seseorang menjadi penuh dengan seks semata. Fikiran seks akan menguasai alam bawah sedar mereka. Gambar berbau seks akan melekat pada otak mereka, sehingga pada ketika seseorang memutuskan untuk berhenti melihat pornografi pun, gambar-gambar yang pernah dia lihat dimasa lalu akan bertahan sampai beberapa tahun bahkan selama-lamanya.

3. Pornografi menjadi medan promosi terhadap praktik seksual yang menyimpang. Contohnya, laman porno internet biasanya terhubung dengan laman porno yang lebih progresif seperti homoseks, pornografi kanak-kanak, seks dengan haiwan (bestiality), perkosaan, seks dengan kekerasan dan lainnya.

Ini akan membuat orang-orang tertentu terganggu secara mental dan tercabar untuk mencubanya. Dengan demikian, makin banyaklah perilaku seks menyimpang dalam masyarakat.

4. Pornografi membuat seseorang terpicu untuk lebih suka melayani diri sendiri dibanding orang lain. Masturbasi / onani adalah contohnya. Ini adalah tindakan pemenuhan nafsu peribadi yang dapat membuat seseorang sulit menerima dan memberi cinta yang sebenarnya pada orang lain. Pornografi biasanya membuat orang kecanduan masturbasi / onani.

5. Pornografi akan membawa seseorang terhadap penggunaan waktu dan wang dengan sangat buruk. Sedikit ada waktu terluang atau wang lebih, akan dihabiskan untuk memuaskan hawa nafsunya.

6. Dengan sering melihat laman porno atau membeli filem / majalah porno, orang-orang tersebut mendukung perkembangan industri pornografi yang biasanya dikelola oleh 'kejahatan terorganisasi' yang mencari wang dengan cara haram.

7. Terbiasa melihat pornografi akan merosakkan hubungan orang tersebut dengan sekelilingnya, dalam hal ini keluarga atau orang-orang terdekatnya.

Pada hubungan kekasih, hubungan yang berkembang menjadi tidak sihat. Orang yang terlibat pornografi akan menyalahkan kekasihnya pada tindakan-tindakan seksual yang mereka lakukan. Padahal masalah itu terdapat pada peribadinya sendiri, dan pasangannya adalah si ‘mangsa’. Pada pasangan yang telah menikah, ini akan memicu ketidakpuasan seksual dan praktik seksual yang menyimpang sehingga mengarah ke arah ketidakharmonian keluarga, bahkan perceraian.

8. Dalam banyak kes, pornografi membuat seseorang kehilangan daya kerjanya. Yang sebelumnya aktif dan kreatif boleh menjadi tidak fokus dalam pekerjaan.

9. Pornografi dapat merosak hubungan seksual dengan pasangan kerana terbiasa membayangkan orang lain dalam hubungan seksual.

Imaginasi adalah salah satu kesan pornografi yang sangat kuat. Nilai dan kemurnian seksual sesungguhnya menjadi rosak.

10. Melihat pornografi akan membuat seseorang menjadi sering berbohong.

Orang yang terikat dengan pornografi akan menyimpan kebiasaannya ini sebagai rahsia, sehingga dengan berbohong dia dapat menyembunyikan rasa malunya dan menghindari kritik dari lingkungannya. Ke mana pun dia pergi, dia akan cenderung memakai ‘topeng’.

11. Pornografi akan membawa seseorang pada konsekuensi spiritual yang serius.

Tekanan dan kebingungan akan memenuhi hidupnya. Pornografi membawa kekuatan jahat yang akan mengawal dan mendominasi penontonnya. Sekali saja seseorang melihat pornografi, itu akan membawanya semakin dalam. Nilai moral yang benar makin lama makin pudar, sehingga timbul standard ganda yang membingungkan.

12. Pornografi akan membuat seseorang mempercayai semua kebohongan yang ditawarkan oleh pornografi sendiri.

Contoh kebohongan yang ditawarkan ialah :

a. Kebebasan seksual = kebahagiaan.
b. Penyimpangan seksual = normal.
c. Bila-bila saja melampiaskan keperluan seksual = hal yang benar dan wajar.
d. Setiap hari masturbasi = sihat.
e. Pornografi = tidak menyakiti siapa pun.
f. Bintang porno = orang paling bahagia di dunia.
g. dll.


maklumat di Copy&Paste dari Pizza Keju Blogspot

15 July 2011

Baru pulang, bahhh...

Yerr laaa.... Saya baru pulang.... Nak kate baru tu x lar... Tapi kategori baru lar jugak coz my sun burn pun x pulih lagi... Kire baru lar kan.... Hahaha.... Actually Cik Gedik ni baru balik dari Holiday.... Yuhuuuuu~~~~ Memang holiday sakan.... Orang lain tengah wat rusuhan BERSIH kat KL, aku sedap g snorkeling.... Terbaik....!!!!

Ok, actually wat kali ke-2.... Actually Cik Gedik ni baru jer balik dari Sabah.... Pendek kate oversea lar jugak sebab kena melintasi Lautan China.... Kekeke.... For me, Sabah ni memang best.... Pemandangan yang cantik... Banyak menda nak shopping, shopping & shopping... And banyak aktiviti extreme dan ngade2 leh di jalankan di sini... Pendek citenyer, semo ade kat sini... Ecececece....

Dan ini merupakan my 1st travel as backpacker.... Perghhhh, sesungguhnya sangat banyak dugaan di awal perjalanan kami... Xper lar, cik Gedik akan Story Mory kendian.... Nanti leh kasi idea2 yang bernas semasa nak holiday ke sini....

Day 1 : Flight bermula

Day 2 : Pulau Manukan --- Kenduri kawen --- Pasar Philipina ---

Day 3 : Gaya Street --- Kundasang --- Kinabalu Park --- Candle Light Dinner



Day 4 : Pusing - pusing dalam UiTM Sabah --- Flight balik ---

Sesungguhnyer memang best giler ke Sabah.... Next time leh datang lagi... Tiket flight pun bukan mahal pun.... Nak lagi sekarang memang ade selalu Promo kat Air Asia... Dan sekarang ade lagi tiket murah iaitu Fire Fly.... Memang leh Fly ngan api.... ~~~~~

01 July 2011

Why Saiful Nang???

Kenapa Saiful Nang punyer course yang menjadi pilihan aku???? Walaupun ade banyak gak NGO2 lain wat photografer course, tapi aku pilih gak Saiful Nang... Walaupun harganya bapak, mahal bukan main, tapi aku pilih gak..... Isk3... Sewel ke hape????

Ok, sebab utamanya ada 1.... Sebab2 kecik ofcos lar berderet... kekekeke... Tapi kite focus pada 1 jer.... MAIN REASON aku pilih Saiful Nang adalah kerana, My Incik Tunang, muke nyer iras2 cam Saiful Nang..... Hahhhhh???? Yeke???? X nampak pon.....
Ce tengok tol2.... Ce amek teropong ke hape, kasi zoom ini kaw2.... Kalau korang tengok , muke diorang dua ni shape dia same kategory.... Bulat2 jer dua2 nyer.... Hahahaha... Cumey kan... Kembar tapi lain mak and bapak... Kekekeke...

Muke dah same... and hope, bakat pun ade iras2... Dapat tempias2 Saiful Nang pun jadi lar.... Dan rasenyer aku x pilih salah orang untuk di jadikan idola dalam dunia photografer.... Am i wrong???? Uhuuu~~~~~
p/s kepada si dia : Semoga menjalani latihan itu nanti dengan penuh semangat... Ingatlah, "Bila Allah bagi kite 'jalan', kalau kite x ikut, maka rugi lar kite... Kalau kite abaikan, maka menyesalah nanti.... Kalau kite tangguhkan, belum tentu peluang itu akan datang lagi...." (Amboiiiii, cik Gedik sudah pandai berfalsafah... Tapi sesungguhnya, falsafah itulah yang aku pegang sekarang... Dan aku bersyukur untuk semua ini... Alhamdulillah....)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin