04 May 2011

Backpacker - Vietnam

Episode 1 Cik Gedik nak story mory sikit sal pengalaman Cik Gedik ketika melancong ke Ho Chi Minh, Vietnam tahun lalu... Walaupun tajuk backpacker, tapi Cik Gedik pergi under tours jugak... Muahahaha... Pergi same2 ngan Petronita member...

Ok, perjalanan kami singkat jer... 4 hari 3 malam... Kat sini mata wang dia adalah 'Dong'. Tapi kite leh guna Dollar sepanjang kite kat sini... Dan aku nak ingatkan pada semo, korang xyah nak susah2 tukar dari RM ----- USD ---- Dong... XPAYAH.... Ingat yer, XPAYAH sebabnyer, penduduk kat sini lebih prefer duit Dollar dari 'Dong' mereka... Aku pun nyesal tukar duit dari RM ----- USD ---- Dong... Memang 1 pembaziran...

Kalau sampai HCM dah mesti2 kena cari sapekah dia HCM itu... Inilah dia monumen HCM yang terletk kat dataran yang aku pun xtau kat mane... Tau2 dah sampai jer... Yang pasti area ni, kebanyakan nyer mempunyai bangunan2 yang lame lagi antik... Kalau xtau gak, tanyer lar guard kat sane... Ngade banyak soal.... ~~~~ erk...

Kalau anda backpacker, anda di galakan guna teksi yang bernama VINASUN... Sebab per??? Sebab teksi ni di suggest oleh travel agent kami... Kekekeke... Dan dari pengalaman kawan2 yang dah naik, diorang ni x paw pelancong... Diorang memang charge ikut meter walaupun kite naik waktu malam... Bagus kan... Dan lagi bagusnya, diorang bukan gune kete cikai2... Diorang pakai kete Toyota Innova beb.... Aku pun naik kancil jer ari2... Uhuuuu~~~

Sebut pasal HCM, mmg orang kate sini syurga shopping kain2 meter dan baju... Walaupun Indon lagi terkenal, tapi aku lebih prefer kat sini sebab lebih banyak pilihan dan lebih sesuai untuk sepanjang mase... Kat sini terkenal ngan baju sulam2 dan baju blinking2 penuh gold dust... Hohoho...

So memula kalau di HCM WAJIB singgah adalah Ben Thanh Market... Kat sini ada macam2... Beg, kain meter, baju siap, ole-ole dan macam2 lar... Dan yang best, beg tangan vietnam memang comey2 dan cantek2.... Sulam beb.... Kalau nak tau, sekitar Ben Thanh market ni ada banyak hotel... Jadi kalau nak senang shopping, market dan transport prefer dok sini jer... Dari pagi sampai malam meriah beb....

Sebab ape aku kate meriah??? Sebab bile malam Ben Thanh Market to transform jadi Night Market aka Pasar Malam... FYI, Ben Thanh Market, malam2 tutup yer... Yang bukak Night Market yang berada sebelah jer ngan Ben Thanh Market... Night Market pun meriah... Nak tempah kasut kayu pun banyak....


:::BUT:::


Pada yang nak cari baju yang lebih berkualiti tapi harga murah lagi, better kite pergi shopping ker Hong Anh Butik.... Memula aku ingat besau lar butik ni sebab orang kate ade banyak baju dan mmg lar femes di kalangan rakyat Malaysia.... Rupa-rupanya kedai dia kecik jer... Ade 3 tingkat... Pape pun, mmg x di nafikan baju di sini lebih baik kualitinya dan harga masih murah...

Selain dari 2 tempat shopping di atas ade 1 lagi yang aku rase best dah Ben Thanh Market... Tours guide panggil, 'China Town'... Mane2 pun ade orang China kan??? Huhuhuhu... Kat sini prefer ngan gajus yang murah + Kain Meter yang murah dan sangat banyak pilihan + bag2.... Aku sempat tengok kain meter jer... Bazar ni luas... Ade 2 tingkat katenyer... Tapi x sempat jelajah, duit pun dah habis... Hohoho...

Tempat sembahyang mereka agak uzur lar... Walaupun namenyer Masjid, tapi keadaan dia sian sangat.... Banyak keperluan xde dan agak kotor... Contohnyer, kat sane, xde tempat wudhuk wanita... Open air jer... Huhuhu.. Parking masjid pun dah di jadikan public parking... Tapi berbayar lar... Kawasan kat pekan vietnam memang sarat ngan parking motor... Ohoooo..~~~ Name masjid ni aku x sure lar plak... Tapi tengah pekan gak dan dekat ngan Hong Anh Butik...

Aku dah penat story sal shopping... Sekarang nak prefer pada melancong lak... Kalau datang Vietnam memang rugi kalau x datang tempat bekas perang mereka iaitu CUCHI TUNNEL... Nape panggil tunnel??? Sebab mereka wat lorong2 tikus di bawah tanah sebagai tempat bersembunyian selama 30 tahun camtu... banyangkan betapa lama mereka dok bawah tu... Dan bile tengok2 balik, semua kelengkapan ade.. Klinik, dapur, tempat belajar... Semo ade... Nak tau detail better pergi sini... memang berbaloi walaupun penat giler jalan dalam ni....

::Dulu penah tengok kat TV Chef Wan nak try masuk, tapi x muat... Muahahahaha::

Selain itu, ade 1 lagi aktiviti luar dari pakej kami iaitu naik boat melayari Sg Mekong... Yang ni tours tu mintak 28USD... Pusing2 dalam RM95 camtu... Offer yang diorang adalah

+++Naik Boat+Tengok Buat Madu+Tengok wat Gula Kelapa+Makan Buah nenas, betik, naga+Tengok persembahan nyanyi oleh budak2 comel kampung+Naik sampan untuk menuju ke bot+++

Bile di kire2 balik berbaloi lar jugak sebenarnyer... Dari jam seawal 8pagi sampai jam 3 ptg baru abes.... Kire puas jugak bile dapat tengok perkampungan mereka... Ermmmm memula bergelora bayor USD28 tu... Dah balik, senyum sokmo aku... Hohoho...

Bab makan-makan kat sini baik hati2... Negara bukan Islam ni susah sikit nak makan... Tapi jangan riso... Ade jer kedai muslim di sana... Bawah ni apa yang aku jumpe dan makan. Nak lagi detail leh melawat ke blog Makan Mania aku ek.. Ade lagi Wahidah Hood... Sebabnyer masakan halal biasanya masakan Melayu... Tapi ada 1 restoran yang menyediakan makanan halal tradisioanl Vietnam... Malangnyer kami xpat pergi sebab kesuntukan mase... Kalau anda backpacker, maybe dapat pergi... Huhuhuhu...

Dan kebanyak restoran halal ade di tengah2 pekan... Dekat ngan Ben Thanh Market pun ade.... Pape pun, better prepare ngan Maggie and Coklat... Mesti korang akan lapor mase tengah jalan2. Pendek kate stock coklat Milo aku habis... Stok maggie Kak Wani pun habis sebab aku yang ngap... Muahahaha...

Menariknyer kat sini, kalau kite dah kehabisan duit Dollar or Dong, korang xyah lar dok cari Money Changes untuk tukar duit Malaysia yang spare tu... Orang sini terima jer... Siap kalau ade balance RM5, diorang leh kasi balik RM5.... Bagus kan... Maybe banyak sgt orang Malaysia datang sini... Tapi Indon, banyak gak... namun haram jadah dia nak terima noted kite....

Kat sini gak kena hati2 ngan pengemis (ni x kritikal sangat) tapi penjual kaki 5 memang sangat bahaya.... Xpasal2 kang kena paw harga pelik2.... Jadi sila hati-hati yer....

Lain2 Information

Harga Pakej : RM1,200 (termasuk transport, makan, hotel)
Masa Perjalanan : Dalam 1 jam 50 mint dari KLIA ke airport sane
Tukaran mata wang : RM 1 = 5500 Dong (Based on Mac 2010)

Tips

- Kalau sampai mane2 destinasi mintak table waktu semayang dulu... Senang anda nak jama' semasa jalan2 nanti... Hehehehe...
- Jangan tukar duit dari USD ke 'Dong'
- Kalau nak bargain, sila bargain lebih dari half
- Sila bawak maggie, cekedis, coklat2 sebagai alas perut...

10 comments:

C'Chanteque Maness said...

erm..murah gak la ek pie Ho Chi Minh neh...bgs info2 yg dberikn...

Imma Yusri said...

ok lar... same cam aku g bandung ritu.... hehehe... pasni kite g beijing jom... uhuuu~~~

C'Chanteque Maness said...

tahun depan la..amcm??

Imma Yusri said...

ko cam berminat???
InsyaAllah... sekarang aku susah g over sea... ritu g bandung pun ade org yg x tenteram.. jadi klu nak g memane kena g ngan dia gak... huhuhu... klu kite back packer 4 org best gak kan... klu syiqin nak ikut gak no prob...

C'Chanteque Maness said...

hehe..tingin gak nk pie obersi...thn dpn la eyh..nk kumpul dwet dlu..nnt aku tnye en.baby..die xnk join..ko ajak adik utp ko tuh..janji aku ade kwn..ko tu nk bkepit..kang aku sensorg lak..huhuhu...aku gie sbh pn maybe backpacker gak....tp xsure lg..ngee~

Imma Yusri said...

adik utp aku yg mane lak ni??? aku ade byk adik kat sini... yuhuuuu.... ko jgn lar g sabah pun backpacker... ko x bayar mahal utk luggage.. rugi lak ko nanti... aku name jer backpacker... tp luggage menten besau... muahahha

Azwan said...

wow... best...

agak2 sama x cam suasana fieldtrip?

sy dpt ikut fieldtrip je pun jadi la...

Imma Yusri said...

azwan : same ker?? x same... field trip akan wat akan penin kepala menjage korang... tp yg ni, pening pale sebab giler shopping... muahahaha

Anonymous said...

tumpang tny leh...awk amek travel agnsi mn ek??bole share x?sbb skg ni sy tgh mengusha2 nk bwk mk n abah g vietnam...

Imma Yusri said...

Dear anony :
aritu sy pergi under kelab... dan mereka ambile koperasi petronas punya travel agency... Kopetro... ade byk sebenarnyer... klu awk area ipoh, sy rekemenkan syarikat Zulkama dan Darul Mubarak... InsyaAllah dua2 company ni establish gak...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin