16 January 2009

Qunut Nazilah

DOA QUNUT NAZILAH

Doa Qunut Nazilah dibaca ketika kaum muslimin terkena bencana, ancaman, penganiayaan, penindasan musuh-musuh Allah dan musuh kaum Muslimin.

Seperti dikisahkan dalam Hadits Riwayat Bukhari dan Muslim, Rasulullah SAW pernah melakukan qunut selama satu bulan untuk mendoakan pembunuh-pembunuh para sahabatnya di Bir Al-Maunah.

Dari Abu Hurairah RA :"Sesungguhnya bila ingin mendoakan seseorang, Nabi Muhammad SAW membacakan qunut sesudah rukuk'

Hukum membaca qunut nazilah tsabit pada solat fardhu secara berjemaah.Dan tidak ada lagi dalil yang mengatakan doa ini dibaca ketika solat secara bersendirian.



Untuk membacanya sebagai doa luar daripada solat tidak ada masalah.Kerana ia sabit sebagai doa.Cumanya bacaan qunut ini dalam solat secara bersendirian tidak boleh,kerana tidak sabit nabi dan para sahabat membaca dalam solat secara bersendirian.

Allah berfirman dalam surah al-Ghafir ayat 60:
"Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu. Sesungguhnya orang-orang Yang sombong takbur daripada beribadat dan berdoa kepadaku, akan masuk neraka jahannam Dalam keadaan hina

Maksudnya :-

Ya Allah, sesungguhnya kami meletakkan-Mu di batang-batang leher musuh-musuh kami
Dan kami berlindung dengan-Mu daripada kejahatan-kejahatan mereka
Ya Allah, leburkanlah kumpulan-kumpulan mereka
Pecah belahkan dan kacau bilaukan persatuan mereka
Goncangkan pendirian mereka
Dan hantarkanlah anjing-anjing Mu ke atas mereka
Wahai Tuhan Yang Gagah Perkasa
Wahai Tuhan Yang Maha Penghukum
Wahai Tuhan yang bersifat murka
Ya Allah, Ya Allah, Ya Allah
Wahai Tuhan yang menurunkan Kitab,
Wahai Tuhan yang mengarakkan awan
Wahai Tuhan yang menewaskan bala tentera al-Ahzab
Kalahkan mereka dan menangkan kami ke atas mereka
:
p/s: Same2 lah kite membaca doa ini...
Walaupun di mane korang berada...
Semoga usaha ini dapat membantu saudara mara kita
di Palestin atau di mana saja di pelosok dunia..
Insyaallah...


5 comments:

AFIF-SAN said...

tiap-tiap kali semayang jumaat kat masjid ade buat qunut nazilah...hehe..

MOHD AFIF SALAMI said...

update...update..

naima_imma said...

alaa relek lar... nanti updated... internet slow giler... ilang mood update blog

nikujang said...

Alhamdulillah sampai gak aku kat blog kau. Lama dah dok cari doa ni, setakat ni aje le kemampuan kita nak menentang Yahudi laknatullah tu. Tengkiu.

imMa ~vOguE```~~~ said...

Alhamdulillah... Kita same2 berdoa untuk saudara Islam kita... Sekarang ni masalah ni lum selesai pun lagi... =(

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin