08 April 2013

Detect your pregnancy

Alhamdulillah, hari ni, genaplah my Kiddo berusia 11 minggu.... Hehehehe... Kecik lagi sebenarnya. Masih lagi berada pada 1st trimester. Alah pun, masih kuat lagi.... Badan pun masih lemah2 jer.... Tapi hari ni, xtau nape senang jer terpanggil untuk menghapdate blog ku yang lame sepi ni.... Maybe jari jemari ni dah makin merindui untuk meluahkan perasaannya di sini.... Hehehehe...

Actually aku nak story morry lar macam mane lar aku dapat detect pregnancy aku yang lalu.... Lain orang, lain pengalamannya.... Dan bagi yang sedang menanti-nantikan berita gembira anda, mesti story ni leh berguna untuk korang.... Hehehe... Sharing is Caring right????

Sebenarnya, aturan period aku ni memang x normal. Sejak sebelum kawen lagi... 2 bulan sekali baru keluar... Huhuhu... Tapi lepas jer kawen, period cycle ku makin teruk.... 3 hingga 4 bulan x keluar.... Memandangkan riso akan masalah ni, maka aku jumpe Pakar 1.... Pakar 1 ni ganas sikit. Memula kasi ubat turun period. Lepas tu aku continue dengan ubat hormon Diane 35. Sepanjang makan ubat ni, period memang cun lar. Tiap-tiap bulan on time jer.... Sonok... Hehehe.... Tapi one day, my mak nampak lar aku makan ubat ni. Terus kena marah. Sebabnyer, Diane 35 tu ubat perancang. So kalau makan dah sure2 xleh mengandung.... Bile dapat jer tau perihal itu, terus lah aku stop.... Mase ni bulan Oct 2012.

Dan setelah stop makan Diane 35, aku langsung x period... Risonyer.... Wat UPT... Kot2 dah pregnen ker... Tapi resultnyer asek negative jer... Uhuk3.... Dan pada bulan Jan 2013, tetibe gusi aku berdarah.... Selalu gosok gigi memang lar berdarah, tapi kali ni teruk sangat.... Aku budget ni semo angkara plak di gigi yang makin melambak2 lar.... Hehehe.... Jadi aku gi klinik gigi wat scaling.... Mase ni aku cite lar, tetibe gusi berdarah... So Doc tu tanyer aku "Awak mengandung ker??? Kalau mengandung x mustahil gusi leh berdarah, sebab ade perubahan hormon..."Glurpppp telan air aku jap... Yeke aku pregnant??? So, terus lar aku wat UPT lagi.... And sekali lagi aku kecewa.... NEGATIVE yer...

Dan aku meneruskan kehidupan ku seperti biasa... Dalam pale otak, memang aku nak period jer.... Aku dah x pikir, mengandung ke x... Cume aku pikir, bile lar aku akan period??? Dan lepas tu, aku decide nak jumpe doc lagi... Kali ni aku jumpe Pakar 2 lak... Sebelum jumpe aku ade wat UPT lagi... And seperti yang di duga keputusannya NEGATIVE lagiiii.... Bile jumpe Pakar 2, sebelum dia kasi ubat, dia ade lar scan perut aku dulu... Alaa scan gitu2 jer... Bile tengok xde pape, terus dia kasi ubat turun period dan ubat stabilkan horman.... Tapi kali ni bukan Diane 35 dah... Ubat hormon yang Pakar 2 ni kasi, xkan menghalang peluang untuk aku pregnant k... Hehehehe....

2 minggu lepas aku jumpe pakar 2, aku sesaja lar gegedik wat UPT lagi.... Dan ape yang aku nampak di awal2 subuh itu????? Tadaaaa..... 2 line k..... Tetibe aku blurr kejap.... Nak kate happy, x happy.... Nak kate sedih x sedih gak. Aku sungguh keliru waktu ini.... Pagi tu jugak aku call my hubby.... Dan bile hubby dengar, dia pun tergamam.... Hahhhhh??? Betui ker???? Tanpa memasang begitu tinggi angan2, jadi aku control perasaan aku... Steady k... Lepas tu aku gi opis dalam keadaan yang more ke happy tapi samar2.... Xtau nak explain macam mane. Nak cerita kat opismate pun takut... Mane lar tau UPT aku tu rosak ker. Jadi aku rase baik aku diamkan dulu... Uhuuu.... Dan bile dah zohor, aku pergilar amek wudhuk... Mase ni aku tergamam sekali lagi sebab period aku keluar.... What??? PERIOD???? Mase ni nak nangis lar jugak.... Dah dok hampir happy2 sebab UPT pagi tadi positive.... Tup2 keluar darah lak... Adoiyaa....

Akan tetapi, darah period ku ini sangatlah sedikit. Menjelang asar dia dah kering... Tinggal saki baki jer... Jadi diri ini bertambah compius.... So aku wat keputusan untuk buat UPT sekali lagi pada pagi esok... Dan apakah keputusan UPT ini plak..???? Yeayyyy.... It's Positive..... (Alhamdulillah.....)

Dan di sebabkan keputusan yang berderetan positive (3 kali buat, semo positive) maka aku jumpe balik pakar 2.... Mase ni, dia scan balik aku.... Scan kali ni totally different dari sebelum ni... Kalau dulu doc takat sapu2 jer scanner tu atas perut... Tapi kali ni, baru dia cari betui2... Dia tekan dalam2 kat belah rahim kita ni sampai sakit jugak lar aku rase... Dan mase ni baru nampak... Subahanallah.... Comelnya baby ku.... Dan doc kate maybe baby baru sebulan.... Dan doc minta datang jumpe dia lagi 2 minggu lagi sebab mase tu, baby akan lagi clear... Hehehehe...

Mase ni xtau lar nak cakap ape dah... Syukur sesangat... Happy bukan kepalang.... X sangka impian kami telah menjadi kenyataan.... Hubby pun happy sangat.... Malam tu, mase dia sampai dari KL, punyalah dia happy.... Hehehe.....

Dan bile di kira2 balik. Sebenarnya pertengahan Januari aku dah pregnant upenyer... Iaitu mase gusi aku berdarah aritu... Betui lar cakap doc gigi tu... Maybe aku ngandung.... Dan memang betui lar aku ngandung... Hehehehe... Alhamdulillah...

Apa-apa pun syukur sangat.... Impian dah tercapai. Sekarang ni sedang memegang tanggugjawab sebagai mom-to-be..... InsyaAllah baby akan lahir pada 28 Oct 2013 nanti... Kena banyak berpantang makan, jaga tingkah laku dan berdoa banyak-banyak pada Allah semoga di permudahkan segala urusan.... Aminnn.....


Alkisah ku

Early Oct 2012 - Last Period
Early March - Detect pregnent (my kiddo was 1 month)
Middle March - Scan + bukak buku.... (Rupa-rupanya my kiddo dah 2 months)
Expected Due - 28 Oct 2013 (InsyaAllah)

4 comments:

C'chanteque Manes said...

Alhamdulillah..finally..hehe ;)

Anonymous said...

Ubat hormon dri pakar ke-2 tu apa ye??
Nk tau juga tu...

Anonymous said...

Maksud nyer awk mkn diane 35 tu blh buat awk nandung? Tahniah ye

Eykaa Seobie said...

salam sis .. saye eyka bole sis kongsikan bersama eyka di email eyka secara personal eyka di eykaa.seobie95@gmail.com . sebab eyka melalui perkara yang sama sekarang ini tapi eyka belum berkahwin before nie eyka manggalami period ta menentu sehingga 1 tahun tidak dtg dan eyka jumpe dokter .. dokter shorkan eyka ubat diane nie . now ubt tuh da abes so eyka stop da 4 bulan ta datang period . now eyka buntu ta taw macam mane nk period . i need the solution jika sis berbaik hati menolong eyka ,. mohon sis bace dan email eyka tntg perkara nie eyka mohon yee sis dpt email eyka secepat mungkin .. salam eykaa ,

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin