08 September 2014

DIY : Manjakani

Tips untuk wanita selepas bersalin lagi...  Yeayyy......

Baru dapat cara-cara ini dari officemate.... Mekaseh dear.... Dulu atok penah suh makan manjakani.... Tapi aku xtau camne caranya... Dia suh gesek kat pasu.... Aku masih blurrr.... Camne nak wat.... Lepas dah di explain lebih detail dari member... Barulah nampak... Hik3..... Otak dah beku... Lambat pickup.... Kekeke.....


Sebab DIY Manjakani...

Kalau beli yang dah siap mix tu, riso ade campur rempah ratus yang berbagai-bagai herba... Dan yang paling riso, kalau anda BF effect lak kat baby... Sian baby comey kite tu....

Kalau buat sendiri senang adjust.... Nak gentel2 kasi telan gitu ker.... Nak rebus kasi minum ker.... Orrrr nak wat basuh kat pepet ker (untuk bersalin normal yaa)... Semo kite leh kasi settle.... Bagus kan....


Langkah 1

Pil Manjakani - gesek kat tepi pasu or tepi lesung batu..... Bile dah tu, amek and gentel2 macam makjun.... Siap.... Leh ngap terus.... Senang kan...


Langkah 2

Minuman Manjakani - Rebus buah manjakani dalam 10-15 minit..... Biarkan suam2 dan leh terus minum.... Yang ni mencabar sikit. Sebab terasa lar sikit pahit2 dia... Auwwww....


Langkah 3

Feminime Wash - Rebus manjakani dalam 10-15 minit...... Suamkan dan leh digunakan untuk basuh kat bawah tu.... Luke pon leh baik cepat... InsyaAllah... Nak lagi senang, dah siap rebus, masukan dalam botol spray.... Pas g toilet, sembur kat situ dan biarkan ianya kering..... InsyaAllah cepatlah baik....

Matlamat Mama Gedik...

Nak cube buat manjakani ini..... Kasi training dulu... Nanti da tiba mase idak ler terkial2.... Eheeee.....


p/s : pada penduduk #seriiskandar .... Senang jer nak cari manjakani... Leh pergi ke Syuhada Beauty kat Bandar U...... Yang lain2.... Kat mydin pon ade katenyer..... Ce try.....

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin