05 February 2014

Persiapan Sebelum Bersalin....

Masa mama belum bersalin, beria-ria sangat wat persiapan "Semasa" bersalin. Dan mengabaikan keperluan "Selepas" bersalin.... OMG, seriusly, mama dah buat kesilapan besar. Sesungguhnya keperluan "Selepas" bersalin adalah lebih penting dari "Semasa" bersalin.... Ini bukan main-main, ini serius.... Hehehe....

Memandangkan mama ni baru bersalin anak pertama, sesungguhnya, terlalu banyak perkara penting yang mama miss... Uhuuuu... Sadis kan... Dan apabila persiapan selepas bersalin, x buat selengkapnya, jadi tensen lar.... Terutama apabila kita terpaksa menguruskan sendiri empunya badan yang dah kondem ni... Hahaha... Malas lar nak bebel pepanjang sebagai muqadimah. Meh sini, mama nak story morry ape yang perlu kita prepare "SELEPAS" bersalin versi keperluan Mama....

Keperluan Selepas Bersalin

1) Kain Batik
Standby banyak2... Kalau boleh 10++... Bile lepas bersalin, kita xkan ada masa dan xcukup kudrat untuk basuh baju selalu. Please standby lebih.... Senang...

2) T-shirt Lengan Panjang
Orang tua2 marah kalau masa pantang pakai short2... Kita kena pakai menutup seluruh aurat... Kecuali rambut lar... Ini adalah mengelakan dari badan mudah masuk angin...

3) Stoking Bola
Sila prepare stoking banyak2 gak.... Bila masa bersalin, banyak menda x larat buat... Kalau boleh semo pakaian nak pakai buang jer (idak laer kite pakai buang gak)... Same lar cam stoking... Kalau nak rase bersih dan selesa kena tukar selalu gak.. So prepare banyak2... Beli jer borong kat Mydin.. Hehehehe...

4) Batu Tungku + Daun Mengkudu + Kain Balut Barut
Menda ni sangat lah penting... (Mekaseh kat mak mertua, sebab hari2 dia panaskan tungku untuk menantu dia... Sayang sangat kat mak...) Better guna tungku yang di perbuat dari batu sebab tungku moden tu banyak risiko... Mama punye tungku moden penah pecah semasa di charge... Ce bayangkan, kalau ianya pecah mase kita bertungku.... Eeeee ngeri.... Lagi ngeri kalau baby kite ada berhampiran.... Menangis x berlaguuuu kau....

Daun mengkudu lak, untuk balut tungku supaya kain x koyak dan sebagai penawar kepada si ibu... bagus.... Kalau xde daun ni, dah sure2 kain akan hangus... Panas tu batu tu...

Kain plak, standby lar beberapa set... Bukan per, senang hangus dan koyak.... Untuk elak penin kepala masa berpantang, better prepare awal2....

5) Set Bersalin
Yang ni penting gak... Tapi x lar terlalu penting... Mama beli set bersalin Tanamera... Idak pun guna sangat.... Rase membazir jer... Banyak yang mama x guna + X sempat guna sebab sibuk mengisahkan anak comel mama.... Huhuhu.... Tapi kalau boleh, standby lar sikit jamu2 untuk lulur kat perut, pil untuk kecut rahim dan teh herba untuk elak sembelit....

6) Anmum Lacta
Sesiap beli Anmum Lacta 5 - 6 kotak.... Seriusly berguna.. Mama menyesal x beli masa berpantang ritu... Ingat xleh minum susu masa pantang... Tu yang x beli... Last2 susu pun x bape nak jadi... Dah lar mama ni spesis kurang susu.... Makin payah lar.... Mama ade makan Set Menyusu dari Shaklee... X berkesan lar.... Sadis sangat... Duit habes, tapi x de hasil...

7) Kettle Air
Kettle Air masak ni sangat penting k.... Kalau anda yang ade Water Heater leh abaikan bahagian ini... Mama guna kettle ni untuk wat air mandi... Mase berpantang kan kena mandi ngan air suam... So inilah kegunaan dia.... Hehehe....

8) Garam Kasar + Besen
Garam ini digunakan untuk mencuci Miss V kita yang luka itu.... Memandang mama kena epi aritu, maka, bahagian Miss V tu punyalah sakit.... Memang xtau nak explain camne, tapi sangat sakit sampai takut nak beranak lagi.... Uhuuuu.... Dan atas nasihat nurse, garam kasar merupakan pilihan terbaik dan termurah untuk mencuci bahagian itu....

Cara-caranya :
Masukan air separa panas (bukan tahap suam) kedalam besen. Dan gaulkan dengan 2 gengam garam. Nak buh lebih pun xper.... Lagi bagus... Pastu, duduk dalam besen itu dalam 10-15 minit. Buat 2 kali sehari....
Untuk besen lak, sekarang ade besen khas yang kita boleh letak dalam mangkuk tandas duduk tu... Boleh di dapati di farmasi.... Kalau nak tau camne rupa dia, nanti mama upload k.... Actually besen ini sangat berguna pada kita.... Walaupun selepas bersalin, pencucian Miss V dengan garam adalah sangat bagus....

9) Pati Ikan Haruan
Walaupun x sedap langsung, tapi telankan jugak... Kate nak baik kan.... Kalau korang dapat beli ikan haruan, xpe lar... Tapi mama x dapat.... So Pati ikan haruan menjadi pilihan... Mama makan brand Polleney & Harwany.... Berapa set kena beli, balun jer selama sebulan.... Mama makan sepanjang berpantang... Nak cepat2 baik2 luka katakan... X sanggup wooo.... So sepanjang berpantang mama beli 4 kotak pati ikan haruan... Next delivery, mama nak standby lebih... Kasi makan 44 hari... Hehehe...

10) Lain-lain Supplement
Mase berpantang, mama makan vitamin dari Shaklee... Memandangkan mama dah terbeli aritu, jadi mama telan aje lar.... Mama makan Alfafa Complex dan B Complex... Vitamin B Complex ni sangat berguna sebab leh kasi mama tenaga masa berpantang.... At least bila bangun menyusu untuk tiap-tiap 2 jam tidak lar merasa tensen... Hehehe... Dulu mase xde anak lagi, da  bese tido jer... Bila ada anak, tetiba xpat tido, memang menekankan... Kejutan budaya katekan...

11) Baju Breast Feeding
Walaupun mase berpantang kita ni idak lar leh kuar memana, tapi ingat, mama kena kuar gak... Bukan pegi mana, pergi klinik or hospital jer... Samada nak anta cucuk sebulan atau lain2 kes... Macam2 hal mase berpantang, jadi prepare jer... Baju BF ni guna sebab baby ni nak nyusu x kira masa... Xkan nak selak besar2 mase nak tunggu giliran kat klinik... Jadi baju BF sangat penting... Mama aritu tertinggal kat Perak... Maka, sangat lar susah nak nyusukan Yana mase kat klinik... Alahai, kalau di ingatkan masa bersalin, memang memenatkan.... uhuuu...

12) Madu dan Kurma
For me, mama rasa 2 makanan sunnah ni sangat lah bagus tatkala berpantang... Mase pantang ritu, mama x prepare proper untuk 2 makanan ni... Rase rugi pun ade... Huhuhu.... Sebabnyer, madu dan kurma sangat bagus untuk penghasilan susu ibu... Pastu, ia dapat memberi tenaga dan memanaskan badan... So badan maintain sehat walau dah putus banyak urat... Hehehe...


Ok dah 12 menda dah yang perlu prepare sebelum bersalin... Banyak tu... Pasni, mama akan update lagi pasal baby jaundise dan pengalaman mama menguruskannya.... Yelaa, Baby Yana 2 kali kena tahan hospital tau... Sian baby dan mama... Huhuhu....

K see u soon.....!!!!!!!



No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin