14 February 2014

Persiapan Selepas Bersalin bagi Ibu Berdarah O+ve (Baby Jaundise)

Masa pregnant, doc O&G dah warning kat mama nanti anak mama mesti kena kuning, di sebabkan mama berdarah O+ve... So mama yelah kan jer... Ape yang peliknyer. Normal lar sakit kuning di kalangan baby.... Sebabnyer, mama adik beradik semo kuning gak masa lahir... Tengok sekarang, sihat2 jer... Hehehe....

Tapi bila menda ni berlaku kat mama, baru mama tau langit tinggi or rendah.... Uhuuuu... Betapa seksanya apabila anak kena kuning.... Bukan calang-calang kuning. Tapi kuning yang agak tinggi, sampai kena warded lar jugak....

Bila tanya kat doc :

Mama : Bila anak saya akan baik???
Doc : Sabar yer puan. Memang inilah hakikat yang perlu diterima oleh ibu yang berdarah O+ve
Mama : Nape bacaan kuning anak saya makin naik..???
Doc : Sabar yer puan. Kalau ibu berdarah O+ve, memang macam ni lah bacaan kuning anak....
Mama : Bila anak saya boleh discharge hospital ???
Doc : Sabar yer puan, bacaan anak puan masih tinggi. Kami perlu membuat pemantauan....

Selalunya, doc mesti kaitkan my blood type dengan ketinggian bacaan kuning anak... Nampak sangat kedua-duanya serasi.... Alahai..... Masa ni, anak mama di tahan di wad kanak-kanak Hospital Besar Ipoh.... Kenapa mama x pergi Pantai Hospital, sedangkan mama bersalin kat sana??? Sebabnyer, doc kat Pantai hospital reject kitorg. Dia kate, kuning Baby Yana, rendah lagi (Mase tu dah 14, pada hari ke-3 kelahiran). Tapi mama x puas hati... Mama tau anak mama x sihat, maka mama drop kejap kat hospital besar. Dan bila kat sini, doc kanak-kanak terus admitted Yana. Dia kate kuning yana memang dah tinggi dan x boleh nak tunggu2 lagi.... Mase ni, berdesup rasa jantung ni.... Terkejut sangat bila anak kesayangan terpaksa admit.

Masa admit tu jam 12 tengahmalam... Bayangkan kami menjelajah dari hospital pantai pastu ke hospital besar di tengah2 malam gini sambil bawak baby... Owh3.... X sanggup nak lalui lagi saat itu.... Bila dah admit tu, Yana dah di letakan bawah lampu Fototherapy. Alhamdulillah, dia x meragam malam ni.... Pastu, mama pun di berikan katil, untuk tido menanti Yana.... Mase ni punye lar x selesa... First time tido kat hospital besar memang merungsingkan. Dengan kemudahan yang kurang dan usang.... Membuatkan mama tersangat stress.... Nak balik jer.... Ditambah lagi, kesakitan jahitan di Miss V membuatkan mama down sangat.... Dan bila dah ade kat sini, penjagaan sebagai ibu berpantang memang out of service lar.... X sempat nak pikir diri sendiri dah... Ingat anak jer.... Mujurlah Hubby kerap sekali singgah di hospital untuk beri mama semangat... Bawak bekal makan, pakai dan macam2 lagi.... Love you, my husben.... Muaahhhh.... ^^

Macam2 mama rasa.... Memula memang x seronok langsung duduk kat hospital ni.... Tapi lama-kelamaan, bila dah jumpe kawan2 kita terus jadi kuat balik.... Sebabnya, di sini, macam2 jenis penyakit yang baby alami... Anak mama cuma kuning jer.... Tu kes biasa.... Tapi kat sini mama ade nampak baby PREM, baby yang x cukup berat lar.... Baby yang terkena jangkitan kuman di kepala... Dan macam2 lagi.... Ibu-ibu kat sini, semonya sedang melalui proses berpantang. Tapi di sebabkan anak x berapa sihat, maka pantang macam x pantang nampaknyer.... Nak buat macam mana kan... Demi anak sihat, ibu sanggup lakukan apa saja...

Bila mama borak2 dengan kawan2 kat sini, mana2 baby yang kena kuning semuanya dari ibu yang berdarah O+ve.... Mase ni barulah mama sedar, kalau dah tau diri tu O+ve , maka bersiap sedialah untuk menanti anak anda di hospital... Uhuuuuu.... Yang paling penting, bila sedara mara cakap, baby diorang kuning cepat baik sebab petua itu ini, pastu siap eksen lak, anak kuning tapi xde lar sampai kena warded... Baik korang tanya balik kat deme, "Apakah jenis darah anda???" Kalau dia kata O+ve, maka bolehlah anda amalkan petua itu ini... Tapi kalau darah dia lain dari O+ve... Maka abaikan petua itu ini mereka.... Itulah kesimpulan yang mama boleh buat kat sini.... Hahaha...

Dan normal jugak kalau anak kepada ibu O+ve akan di tahan di wad buat kali kedua selepas discharge. Ini kerana anda berdarah O+ve... Hehehe... Terimalah hakikat yang anda terpaksa ulang alik hospital.... Xper, better bersusah payah... Kang kalau pakai petua itu ini, tapi kuning x turun2, mau kena sawan anak kita nanti... Nauzubillah.... Jangan letakan risiko itu di bahu anak anda...

Ok di sini mama nak kongsi sikit, perkara-perkara yang perlu dipersiapkan oleh ibu sebelum anak warded sebab jaundise....

1) 2nd Hospital Bag
Sebelum ni hospital bag untuk bersalin. Kali ni, hospital bag untuk jaga anak kat hospital.... Mesti ada :
- Baju
- Kain Batik
- Selipar Jepun
- Stoking
- Panties yang banyak
- Pad yang banyak
- Toiletries

2) Susu Kambing (kalau boleh yang fresh)
Orang kate kasi baby jaundise ngan susu kambing... Mama memang kesian kalau nak kasi baby makan itu ini... Yelaa, baru 2-3 hari lahir, kite dah sumbat bebukan. So penyelesaiannyer, meh kasi ibu sendiri yang minum... InsyaAllah manfaatnyer akan di perolehi melalui susu ibu

3) Kurma
Kurma pun baik untuk baby yang kena jaundise...

4) Madu
Antara yang dikatakan penawar kepada sakit kuning

5) Air Gula Batu
Ini pun antara petua yang diberitahu.... Alhamdulillah, baby Yana pun mama kasi... Ade kesannya gak...

6) Air Cincau
Orang kate, cincau ni bagus untuk elak atau ubati baby jaundise.... Caranya adalah, sebelum melahirkan, ibu digalakkan mengamal minum air cincau.... pas bersalin pun minum gak... Dan kalau sanggup, kasi baby minum air cincau ni... For mama, better mama yang minum, Sian kasi baby. Kang sakit perut lak dia....

7) Pil Habratus Sauda
Sebab ape mama letak pil??? Sebab mama x sanggup minum minyak habratus sauda ni.... X lalu nak telan woo... Hehehe... Syukur alhamdulillah, dengan teknologi baru ni, habratus sauda ade dalam bentuk kapsul.... Bagi mama, elok kita amalkan makanan ini. Sebab dah tertulis dalam Al-Quran sendir, habratus sauda merupakan penawar segala penyakit kecuali mati.... So kalau ibu makan, InsyaAllah anak akan dapat manfaatnyer...

8) Pati Ikan Haruan
Untuk make sure luka bersalin cepat sembuh.... Pati ikan ni paling senang diminum, walau kat hospital... Disebabkan masa dihospital dulu, mama terlalu banyak berjalan, maka 1 jahitan mama terbuka sebelum daging bercantum balik... MasyaAllah, sakitnya xtau nak cakap... Pastu mama kena jahit balik... Itu lagi sakit.... That why bagi mama, semasa di hospital, kita perlu persiapkan barang2 penjagaan diri yang paling mudah di gunakan.... Kesihatan ibu sangat penting... Kalau ibu sakit, sape nak jage baby kan.... Uhuuu....

9) Feminine Wash
Cari FW yang boleh bantu luka cepat sembuh.... Siapkan sebelum anda bersalin... Nanti masa kat hospital boleh guna.... Sesungguhnya pemulihan segera luka amat penting supaya mudah kita nak jaga anak... Kat sini mama suggest FW dari tanamera dan air garam... Caranya, masukan air basuhan ni dalam spray mini... So setiap kali selepas ke toilet, leh spray dengannya....

10) Pergi Mengurut...
Sebelum berangkat ke hospital, silalah berurut.... Sangat penting ini OK.... Kalau takut luka terbuka akibat urut, jangan urut seluruh badan, tapi urut di payudara sahaja... Ini make sure susu badan akan mudah mengalir.... Mama nyesal x g mengurut... Last2 susu badan mama x berapa productive.... Jadi, sebelum ke hospital, make sure anda mengurut... INGAT...!!!!



p/s : Di sini ada petua dari kawan yang berdarah O+ve... Dia amalkan sepanjang mengandung.... Dan bila anak dilahirkan, Alhamdulillah, anak x kena kuning.... Dia kate, sepanjang mengandung dia amalkan makan ulam raja... Makanlah dengan sambal dan nasi... Yum3... Petua yang mudah dan boleh di amalkan... Hehehe...

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin