11 November 2010

Air Asia - FREE SEATS

Buat pertama kali dalam hidup aku men'book' tiket online Air Asia. Sangat mencabar minda dan mental... Memandangkan Free Seats, jadi kena cepat... Kang tunggu2 lagi lar mahal... Hohoho... Disebabkan memang dah plan nak pergi ***** (destinasi perlu dirahsiakan dari paparazi) jadi dengan semangat waja pagi2 masuk opis terus bukak web Air Asia... Handal kan aku....

Memandangkan 1st TIME, jadi situasi menjadi huru hara... Himpunan mesej bersimpang siur di HP aku pada awal2 pagi... Jari aku hampir melecet akibat kekalutan memesej rakan2 subahat yang akan turut serta dalam holiday ini... Ade yang tengah period pain... [kekekeke] Ada yang tengah perhimpunan, kerja kat tempatPOLIS katekan... Giler betui... 1st TIME katekan... Mekaseh pada rakan2 yang beri kerjasama... Sesungguhnya, susah payah kite berhasil...

Dan dari pengalaman ini, saya dengan bangganya mengistihar, tiket telah berjaya di rampas dari tahta Air Asia.. Muahahahaha... Siap amek pakej luggage besau lagi... Jadi pada rakan subahat, sila bawak luggae besau... Nanti nak borong ikan masin... Kui3...

Aku dah konfirm borong sakan nanti... Nak cari buah tangan untuk family... Untuk memember... Untuk opismate... Untuk student (Apply to T&C)... Untuk bakal mak mertua (opssss...), Untuk dak cuk mo man tai (Opssss...) Aipppp... aippp..... lebih2 lah minah ni...

Memandangkan holidaynyer Bulan July tahun depan, jadi saya mempunyai banyak mase untuk saving duit untuk di bawak ke sana.... Muahahahaha... Kekekeke...

Semoga semonya berjalan ngan lancar... Amin...



Tips & Trick

Bile rase2 nak flight gune Air Asia, silalah ikut step2 kat bawah ni... (peringatan untuk diri sendiri sebenarnya. Takut akan datang blurr balik...)

Step 1
Sila layari Air Asia.com
Bile dah klik kat BOOKING TICKET, otomatically lar akan sampai ke window kat bawah ni... Kalau x sampai tu, silalah sampaikan jugak...
Ape tujuan window ni??? Tujuannyer untuk kite bagitau Air Asia destinasi mane kite nak menghoyan...


STEP 2
Silalah pilih kapal terbang jenis ape kite nak... Nak bentuk itik ker??? Nak upe kapal selam ker??? Nak rupe pumpkin pun ade... Korang pilih jer...
Lupe nak tambah... Bukan jenis kapal terbang jer, tapi sekali ngan mase.. Pepandai lar nak pilih...


STEP 3

Ok, ini bahagian yang aku nyampah... Leceh... Bab detail aku no prob lagi... Kalau masuk detail rakan2 subahat, ade yang kucar kacir... Kui3... So selaku ketua rombongan Cik Kiah ni, jadi aku dah lantik diri sendiri untuk dibubuh ke bahagian "Contact Detail"... ISi mana yang patut yer...


STEP 4

Jeng... Jeng... Inilah bahagian lenguh... Dah mule dah dia tanya Guest kite... Kalau anda sebagai guest, sila isi lagi nama anda pada bahagian ini. Kalau anda selaku agent pelancongan jer, jangan isi. Kalau x, kena bayar kang... Kekekeke...

Sile penuhkan kesemua guest yang anda ade... TQ

Please Take note,
Sebelum nak book, silalah ambil butir2 peribadi Guest seperti berikut :
1- Nama Penuh
2- I/C Num
3- Tu jer lar...


STEP 5
Ini masih di window yang same. Cume aku scroll ke bawah sikit lar... Mase ni bayaran untuk luggage anda... Pada yangs edar diri anda tu kaki shopping, siap2 lar amek yang berat2... Untung... Mase ni harga dia murah... Dan pada yang backpack jer, memang untung, xyah bayo pape... (Aku xmungkin akan berada di kategori Backpack...)


STEP 6
Masih di window yang sama... Ni bab 'Peak A Seat'... Untuk nak jimat RM25 (VIP seat) & RM5 (Normal seat) sila klik button "Continue without picking a seat"... Bagi aku menda ni x yah... Kan leh jimat... Kalau takat naik flight g Langkawi xkan nak VIP Seat kot???


STEP 7
Dah klik button tadi, akan kuar lar window ini pulak... Bab Insuran... Aku melakukan kesilapan besau kat sini mase lalu. Ade ker patut aku beli insuran ni.. Hampeh... Bagi nak elak bayar, pada 1 window sebelum ni, sila KLIK "Cancel"... Mase tu akan kuar window kat bawah ni dan cepat2 pilih "No, Thank You". Tindakan ini dapat menjimatkan almost RM20 seorang...


STEP 8
Akhirnya sampai lah kepada kemuncak segalanya... Apa lagi, tau nak jalan, kena tau lar kuar duit... Hahaha... Sila wat pembayaran. Digalakan guna kad debit dari kad kreadit sebab kalau gune kad kreadit, nanti kena charges... Rugiiiiiii woooo....


Nanti anda akan dapat email itinerary dari Air Asia. Apa yang kite semo dah ter'list' kat situ.... Lain2 step tunggu masenyer nanti... No more experience lagi... Huk3....

Pada rakan subahat yang dah register nama, silalah bersiap sedia. Kumpul lah duit start sekarang supaya anda tidak menyesal di bulan July nanti... Kekekeke... Tentative mmg havoc lar... wehohohoho...

p/s : Pasni part time job adalah mengusha Jualan Mega kat Air Asia... Kalau dapat MAS nanti lagi best... Baru leh lagak Orang Kaya2.... Hohohohoho....

p/s kepada rakan subahat : Jangan perkenalkan diri anda di comment box saya. Nanti pecah rasier kite...

16 comments:

C'Chanteque Maness said...

wah2..sakan yer booking2 nie...macih la siap tlg ajar cmne nk book...aku telah mdapat idea tuk bcuti sakan bln 7-11 nnt..kekeke...

C'Chanteque Maness said...

"Untuk bakal mak mertua (opssss...), Untuk dak cuk mo man tai (Opssss...)...."
hoiii..!!! jgn brahsia ngan aku ea..sapekah gerangan yg malang nie??kekekeke....

Anonymous said...

Nak ikut....

n0n0n said...

xajak aku pn?hahahaha....aku nk g gak r langkawi nnt...lepak2 di umah abg aku..ahaks

Rashidi Isa said...

waah..best tue..rasa2 bila leh ko bwk aku ek gie holiday2 cengini...kekeke..^^

Rashidi Isa said...

C'chantequemanees : aah..sape kah gerangan "mo man tai dak cuk"..n "bakal mak mertua" cik gedik tu...misteri nih..

C'Chanteque Maness said...

Rashidi: Kan...mnjadi tanya tanye nieh..senyap2 jer die...Imma...sila jawap btanyaan kami...ngee~~

Imma Yusri said...

huda : giler banyak dah komen ko melekat kat sini... pasni ko nak cuti g mane??? ajak lar aku... klu ko g dating berdua2an bahaya... dosa besau tu.. ajak aku, kureng sikit dose.. kekeke...

nonon : alaaa langkawi dekat sgt.. tu minggu depan pun aku leh pg... ni biar lar seberang laut besau sikit. berbaloi-baloi...

rashidi & huda : jangan wat spekulasi kat.... tetttttt

anonymous : harap maaf seat dah penuh.. xleh ikut dah...

Rashidi Isa said...

Cik Imma : Kitorg Paparadzi..cerita2 panas sebegini adalah lauk kami..so..spekulasi panas harus dibuat sehingga kami menemui jawapan..siapakah "dak cuk mo man tai" yang dimaksudkan itu..kekeke..

Imma Yusri said...

en rashidi : isk3... bahaya lar.. "No Komen"... ayat panas seorang artis... kekeke

Rashidi Isa said...

haha..ya..tu dia jawapan bg setiap artis..jawapan paling selamat sekali..iaitu "No KOmen"..kekeke..

Imma Yusri said...

kunun lar artis... tp bile lagi nak pasan klu x kat blog sendiri... muahahahaha

Rashidi Isa said...

keh3..hampes jer..

Imma Yusri said...

jelesan lar tuh.. kekeke

Rashidi Isa said...

haha..jelesan kew..hahaha..tettt...

Imma Yusri said...

hahaha... nak selindung di sebalik muke otromen... kekeke

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin