14 July 2010

MaruZe :: Tinggal Kenangan

Sangat-sangat mengejutkan apa yang berlaku pagi tadi sebelum aku nak pergi kerja. Setiap pagi aku akan tersenyum-senyum malah gelak beso pun ade bermain ngan Hamster aku... Tapi pagi ni, aku menjerit beso... Innalillah.... Aku nampak jasad Maru kaku berlumuran darah sambil menggigit cage dia... Ya Allah apa yang dah jadi????

Baru sesaat tadi aku dengar dia main2 dalam cage... Dia gigit cage dia. Tetapi selepas itu sepi... Aku ingat dia dah tido... Penat main dari malam tadi. Rupanya dia di timpa malang... Aku tol2 x sangka menda ni terjadi pada Maru...

X sangka stage dalam cage dia jatuh dan menghempap mulut dan hidung dia sampai berdarah... Ya Allah, kuatkan semangat ini untuk terima hakikat ini...

[Tinggal kenangan MaruZE]

Bawah ni last picture Maru... Aku x sanggup nak snap, tapi memandangkan aku nak simpan as kenangan aku snap jugak... Mase ni Maru dah mati dah.... Sedih sangat... Berjurai air mate aku... Sampaikan tibe terlintas di fikiran aku macam manalah seorang ibu tergamak membuang anak mereka sendiri. Aku yang tanam seekor hamster pun dah sedih sangat...

Tadi aku tengok dia main2.... Sekarang, aku tengok dia terkulai layu...

Selamat tinggal Maru... Saya minta maaf... Ini kecuaian saya dalam menjaga kamu... Saya sayangkan kamu... Kamu sentiasa dalam ingatan saya... Maru, kamu pergi tanpa belum sempat main2 dengan anak2 kamu....

Mungkin salah aku... Aku kurung Maru sejak Mira bersalin. Means sejak Isnin lepas. Macam biasa Maru akan meronta nak main kat luar... Memandangkan aku takut Maru kaco anak2 dia jadi aku kurung dia... Aku nak elak kan anak2 hamster lain di ganggu Maru last2 dia yang pergi dulu... Pergi yang x akan kembali...

Dulu MaruFIF hilang sebab dia lari... Aku sedih, tapi x sesedih ini... Kini MaruZe mati akibat cedera dalam cage.... Mulut dia kena himpap oleh stage yang ade dalam cage tu mase dia gigit cage. Aku nampak badan dia kaku. Mase nak angkat dia untuk tanam, macam x percaya itu Maru...

Teringat mase mula2 beli MaruZe... Dia garang... Suke gigit aku... Pastu garang giler ngan Mira... Sampai aku x nampak dia ni gentlement. tido lak berbunyi... Kelakar... Tapi lame kelamaan Maru x gigit aku dah... Dia pun slalu jer tido ngan Mira... Tapi keganasan dia dalam menggigit cage xleh lawan ngan MaruFIF... Tu pasal terlintas aku nak wat Cage dalam cage... Kasi aman dia main... hehehe... Sejak dah de cage dalam cage, senyap sikit... Xdelar asek mengamuk gigit cage...

Rasenyer xmo pikir untuk mencari pengganti MaruZe... Memandangkan Mira ade baby untuk di jaga, aku harap baby2 itu akan menemani Mira... Andai kate baby Mira kali ini mati jugak, barulah pikir mencari pengganti untuk MaruZe... Aku xleh biarkan pula Mira hidup keseorangan... Sian dia...

MaruZe, saya sayangkan awak.... (12 Apr - 14 July 2010)

::Lagu Tinggal Kenangan ini saya tujukan pada MaruZE::

8 comments:

Encik H said...

takziah...malang x berbau...org x mandi jer yg berbau..he3...joking...jgn sedey2 k...

C'Chanteque Maness said...

huhu~~takziah bwat kamu..aku plak yg sayu hati bce entri nie..huhu...
bnykkn bsabar yer cik imma...

Naima is IMMA said...

Mr H : tq... =(

huda : baru ko ckp smlm sal nak jage baby hamster smlm... last2 pg ni bapak dia lak dah mati... terkejut giler... rase cam aku jer puncenyer...

C'Chanteque Maness said...

huhu..jgn la pk mcm tu...dh mmg smpai ajal die...bukan salah ok..kite xkn tau ape yg Allah tetapkn tuk kita..
cewah..berfalsafah plak aku..keke

Naima is IMMA said...

falsafah ko membantu aku... aduh, bile dah jadi camni, aku riso lak ng Mira tu... takut lak terjadi menda yg same lg..

n0n0n said...

takziah je r....amik pedoman dr sini,setiap yg hidup pasti mati....

Rashidi Isa said...

xper2..nnt kiter pg cari penganti si maru ek..ala2..sedeynyer..kuatkan semangt..

Naima is IMMA said...

mekaseh kawan2 atas sokongan korang... huk3

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin